Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Κωνσταντίνος Τσαντήλας. Μεταθέσεις, λαθρομετανάστες, κορωναϊός, Κυπριακό, Λέρος.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kostas.tsantilasΌταν έχεις απέναντί σου έναν ενενηντάχρονο (παρά ένα) και σου μιλάει για τη ζωή του, δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς. Ιδίως αν αυτός είναι ένας πρώην αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που έχει βιώσει τις εμπειρίες του συνομιλητή μου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσαντήλας, Αρκάδας στην καταγωγή, βρέθηκε κάποια στιγμή να εκτελεί χρέη λιμενάρχη στη Λέρο. Αν και είχε μετατεθεί σε πολλά νησιά του Αιγαίου, στη Λέρο επέλεξε να ζήσει μετά τη συνταξιοδότησή του. Αγόρασε λοιπόν μετά από προτροπή ενός Λεριού ένα οικόπεδο σε μια άγονη περιοχή, που είχε όμως εξαιρετική θέα τόσο στο Λακκί όσο και στον κόλπο του Παντελιού, και το μετέτρεψε σιγά σιγά σε ένα πράσινο παράδεισο!

Περισσότερα...

Ο Frantsesco di Pierro "σκαλίζει" την ιστορία της Λέρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

francoΑυτό που έχει κάνει ο ιταλικής καταγωγής Λεριός Frantsesco di Pierro, εργοδηγός ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, είναι, εκτός από σημαντικό για την ιστορία της Λέρου, και αξιοθαύμαστο αφού έχει καλύψει περπατώντας αποστάσεις πολλών χιλομέτρων, ψάχνοντας, μελετώντας και αγγίζοντας τα απομεινάρια κτισμάτων της Ελληνιστικής περιόδου αλλά και της εποχής που στο νησί μαίνονταν οι μάχες μεταξύ Ιταλών, Άγγλων και Γερμανών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ereipio3"Τι να σου πρωτοδείξω;", μου είπε ο Franco μόλις συναντηθήκαμε εκείνο το υπέροχο, από πλευράς καιρικών συνθηκών, πρωϊνό του Οκτώβρη, και συνέχισε. "Σε όλο το νησί υπάρχουν ερείπια αρχαίων ναών πάνω στα οποία κτίστηκαν χριστιανικές εκκλησίες. Υπάρχουν φρυκτωρίες, πυροβολαρχίες, στρατώνες σε όλο το μήκος και πλάτος της Λέρου. Υπήρχε ακόμη κτιστός με πέτρες αγωγός που μετέφερε το νερό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων κατά μήκος της Λέρου, αλλά που σήμερα έχει θαφτεί".

Περισσότερα...

Ομάδα έρευνας και διάσωσης Λέρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

takis.ireneΕίναι παρήγορο να βλέπεις ανθρώπους με μυαλό, γνώσεις και κυρίως θέληση για εθελοντική κοινωνική προσφορά να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργούν ομάδες δράσης με σκοπό να υπηρετήσουν το κοινό καλό. Μια τέτοια ομάδα δράσης είναι η "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Λέρου" η οποία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2019.

Ο Βασικός σκοπός της ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΛΕΡΟΥ είναι κυρίως η διάσωση ανθρώπων  που η ζωή τους βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς και το να επικουρεί τους κρατικούς φορείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας στο νησί της Λέρου με ενέργειες και δράσεις που θα έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη διάσωση και την προστασία τόσο της ζωής όσο και του περιβάλλοντος.

Περισσότερα...

Γιώργος Σιφουνιός. Ο αυτοδίδακτος κεραμίστας της Λέρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sifounios2Ο Γιώργος Σιφουνιός, 64 ετών σήμερα, ζει και δραστηριοποιείται στο νησί της Λέρου. Κύρια επαγγελματική ασχολία του ήταν, και είναι, το εμπόριο οικοδομικών υλικών. Επηρεασμένος όμως από τις σπουδές της κόρης του στη Σχολή Κεραμικής του Ο.Α.Ε.Δ. στο Νέο Ηράκλειο, άρχισε πριν από 20 περίπου χρόνια να ασχολείται με τα κεραμικά μολονότι δεν υπήρχε προϊστορία στην οικογένειά του.

sifounios6Βεβαίως σ' αυτό το πρωτόγνωρο γι' αυτόν μονοπάτι "παρέσυρε" και τον γιο του Ευθύμη, ο οποίος μαθαίνει την τέχνη της κεραμικής από τον πατέρα του, ενώ ο ίδιος έχει σπουδάσει μηχανικός πληροφορικής υπολογιστών, γνώσεις που τον βοήθησαν στο στήσιμο της ιστοσελίδας της επιχείρησης, στη δημιουργία e shop και λογαριασμού στο YouTube με 20.000 σχεδόν συνδρομητές.

Περισσότερα...

Χοχλιοί στιφάδο με γλυκοπατάτα, χλέπες και πανσέτες στον ξυλόφουρνο από τη Γιώτα Κοντογιωργάκη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

giota8Όταν μου πρότειναν να συναντήσω τη Γιώτα Κοντογιωργάκη και να τη βιντεοσκοπήσω να μαγειρεύει, δεν μπορούσα να φανταστώ την έκταση του μαγειρικού της ταλέντου ούτε τον ξυλόφουρνο-έπιπλο στον οποίο ψήνει τα καρβέλια, τις χλέπες και τα φαγητά της. Πρόκειται για την παραδοσιακή κλασική νησιώτικη εστία (μαγειρειό ή φουρνόσπιτο) όπου μαζεύονταν τα μέλη της οικογένειας, έψηναν, έτρωγαν και περνούσαν την ώρα τους. Ένας εσωτερικός ξυλόφουρνος διαστάσεων 1,80 Χ 1,80 τον οποίο η Γιώτα διατήρησε και βελτίωσε μετατρέποντάς τον σε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με υπερυψωμένο δώμα και καμινάδα που ψάχνεις απεγνωσμένα να εντοπίσεις.

Περισσότερα...