Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά - Χαρούμενα Νιάτα.
Γραφεία Χέϋδεν 14, Αθήνα.
Εγκαταστάσεις Άγιος Γεώργιος, Μάνδρα Αττικής.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση : www.kataskinosi.gr
e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αριθ. Πρωτ. 74
Αθήνα 5 Απριλίου 2025
Προς τον
κ. Σωτήρη Καλαμίτση
Ενταύθα
Οι Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα, που ιδρύθηκαν το 1932 από τον π. Γ. Πυρουνάκη, συμπλήρωσαν 93 χρόνια δράσης για τα παιδιά της μεγαλύτερης ανάγκης. Στα χρόνια αυτά το Σωματείο μας έχει στηρίξει περισσότερα από 16.000 παιδιά με τη βοήθεια και τη συνδρομή 3.650 εθελοντών. Τα παιδιά που παραμένουν αθώα θύματα των σκληρών και αβέβαιων συνθηκών ζωής. Τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με την πιο σκληρή και απάνθρωπη πλευρά της κοινωνίας. Τα παιδιά της κρίσης, της ανεργίας, της ανέχειας και της ακρίβειας, τα παιδιά των ιδρυμάτων και των δομών φιλοξενίας, καθώς και τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Τα παιδιά της αυξημένης σήμερα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, της έντονης ενδοοικογενειακής βίας, τα παιδιά του πολέμου. Οι εθελοντές των Κατασκηνώσεων Χ.Π.Χ.Ν. στέκονται δίπλα στα παιδιά αυτά αναγνωρίζοντας πως αποτελούν το κομμάτι εκείνο του πληθυσμού, που όχι μόνο στερείται τα βασικά αγαθά επιβίωσης, αλλά υφίσταται τη μεγαλύτερη ίσως απώλεια, την ευτυχία και την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Έκλεισε ήδη 70 χρόνια μοναστικής ζωής ο Γέροντας Ευδόκιμος (κατά κόσμον Αντώνιος Φραγκουλάκης), έχοντας πια, σε ηλικία 92 ετών, συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την εκπληκτική Μονή Παναχράντου - Αγ. Παντελεήμονος στην Άνδρο. Εξεπλάγην, για να είμαι ειλικρινής, όταν έδειξε πως με θυμάται από την τελευταία (προ οκτώ ετών) επίσκεψή μου στο μοναστήρι!
Σε περίοπτη θέση η Μονή Παναχράντου πάνω από την Χώρα της Άνδρου, με τον κάμπο της Μεσσαριάς και τη θάλασσα να απλώνονται στα πόδια της. Κτισμένη το 961 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, η Μονή ευτύχησε να φιλοξενεί κάποτε περί τους 400 μοναχούς ενώ διέθετε κτηματική περιουσία στο μεγαλύτερο μέρος της Άνδρου, καθώς επίσης και μετόχια στην Κωνσταντινούπολη, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και τη Σμύρνη. Η περιουσία αυτή για να διατηρηθεί ανάγκασε τους μοναχούς να ταξιδεύουν πολύ, γεγονός που συνετέλεσε ώστε να συγκεντρωθούν στη Μονή πάρα πολλά κειμήλια καθώς και πλήθος Αγίων Λειψάνων, με σημαντικότερο την κάρα του Αγ. Παντελεήμονος.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Οι αδελφοί Σαλαμουσά συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους και καλλιεργούν στον Μούδρο της Λήμνου:
Άφκο (φάβα Λήμνου)
Ρεβύθι Λήμνου
Φασολάκι ασπρομύτικο Λήμνου
Κουκί - Φούλι
Σιτάρι σκληρό Λήμνος, Μαυραγάνι και λοιπές ποικιλίες
Κριθάρι Παναγιάς
Βρώμη
Παράλληλα, με τη χρήση του αλευρόμυλου, τον οποίο προσφάτως αγόρασαν στην Αυστρία, αλέθουν το δικό τους σιτάρι και παράγουν σκληρό και μαλακό αλεύρι ολικής άλεσης, καθώς και κριθάρι, βρώμη και πίτουρο.
Συνέντευξη στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.
Τον έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς αιρετικό, γραφικό, εμμονικό, αντίθρησκο και άθεο. Οι απόψεις του ενίοτε σοκάρουν και άλλοτε είναι πετριές σε λιμνάζοντα ύδατα. Είναι δεμένος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, στο άρμα της κοινής λογικής και θεωρεί αδιανόητο να μείνει σιωπηλός αν κάτι υποτιμά τη νοημοσύνη του. Τον αφήνει αδιάφορο αν κάποιοι τον μισούν ή προσπαθούν, κρεμώντας του ταμπέλες, να τον θέσουν στο περιθώριο.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι ένας άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους αδιαφορώντας για το κόστος αυτής της επιλογής του.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Έχουν περάσει 52 σχεδόν χρόνια από τότε που είδα για τελευταία φορά τον Χάρη Τσουκαλά στο Κ.Ε. Παλάσκας του Πολεμικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκά. Παρουσιαστήκαμε μαζί στις 2 Οκτωβρίου 1973. Αυτός έμεινε 5 μήνες στο Κέντρο Εκπαίδευσης και στη συνέχεια πήρε μετάθεση για το Α/Γ Λέσβος. Ανάλογη πορεία είχα κι' εγώ, με τη διαφορά ότι έμεινα 8 μήνες στο Κέντρο Εκπαίδευσης, ολοκλήρωσα την ειδικότητά μου σαν τηλεγραφητής και πήρα μετάθεση για το Α/Τ Θύελλα.
Αναζητούσα από καιρό τον Καλύμνιο κληρούχα μου καθώς το όνομά του κυκλοφορούσε ευρέως ανάμεσα στους καραβολάτρες συνδρομητές μου οι οποίοι με παρότρυναν να τον συναντήσω και να του πάρω μια συνέντευξη.