Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για απλούς πολίτες και άλλα για διαπλεκόμενους της εξουσίας.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η οριστική και αμετάκλητη απόφασή μου να μην ξαναπάω, εν ζωή, στο νησί που αγάπησα και... με μίσησε, είχε σαν αναπόφευκτη συνέπεια να ζητήσω χθες την μεταδημότευσή μου από τον Δήμο Κάσου στον Δήμο Ηλιούπολης, όπου συνεχώς και αδιαλείπτως κατοικώ από το 1987.

Πριν από καμμιά δεκαριά χρόνια, είχα αποφασίσει να μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Κάσο, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου μου. Γιατί το έκανα; Ιδού μερικοί από τους λόγους :

"Πρόσφατα αποφάσισα πως πρέπει να μισέψω
Και στης κυράς μου το νησί να μεταδημοτεύσω.

Μου εκακοφαινότανε να με φωνάζουν ξένο
και έτσι αποφάσισα σ’ αυτό να βάλω φρένο.

Θέλησα με την ψήφο μου τη γνώμη να στηρίξω
Να μη φοβάμαι ο δυστυχής ακόμη και να βήξω...".

Υπήρχαν όμως και άλλοι λόγοι. Αφού ενδιαφερόμουν ενεργά για την τύχη αυτής της ακριτικής και ξεχασμένης γωνιάς του Αιγαίου, αφού διοργάνωνα κατά καιρούς Αποστολές Αγάπης μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για το Ιατρείο και τα σχολεία του νησιού, αφού έκανα ό,τι περνούσε απ' το χέρι μου για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων του, έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να εκφράσω αυτό το ενδιαφέρον μου παρέχοντας στον εαυτό μου την "πολυτέλεια" να συμμετέχω και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων. Ο νόμος, άλλωστε, μου έδινε αυτό το δικαίωμα αφού οι συγγενείς της συζύγου μου είχαν μερίδα στο Δημοτολόγιο του Δήμου Κάσου.

Πήγα λοιπόν χθες στον Δήμο Ηλιούπολης και ρώτησα τι χρειάζεται να κάνω προκειμένου να μεταδημοτεύσω.

"Χρειάζονται αντίγραφα των φορολογικών σας δηλώσεων, για τα δύο τελευταία χρόνια, και μια απόδειξη της ΔΕΗ στο όνομά σας όπου να φαίνεται ότι ηλεκτροδοτείται το ακίνητο στο οποίο διαμένετε στην Ηλιούπολη", απάντησε ο αρμόδιος υπάλληλος.

Σιγά το πράγμα, είπα από μέσα μου, και επέστρεψα στο σπίτι για να τυπώσω στον εκτυπωτή τα ως άνω έγγραφα. Η μεταδημότευση λοιπόν ολοκληρώθηκε, κατ' ουσίαν, και μένει τώρα να επιβεβαιωθεί και τυπικώς από τον Δήμο Κάσου, όπου το αίτημά μου θα διαβιβαστεί υπηρεσιακώς.

Εμένα όμως μου δημιουργήθηκε η εξής, εύλογη πιστεύω, απορία. Αυτή η διαδικασία μεταδημότευσης αφορά όλους τους πολίτες ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία, λιγότερο "απαιτητική", για τους διαπλεκόμενους με την εξουσία; Με άλλα λόγια, τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων που απαιτούνται, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος διαμονής στον οποίον αιτείται να μεταδημοτεύσει ο πολίτης, πρέπει, λογικά, να απαιτήθηκαν και στην περίπτωση της Δημάρχου Κάσου κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη, όταν ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2010 να μεταφέρει τα εκλογικά της δικαιώματα στη Λέρο, προκειμένου να έχει έτσι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε οποιονδήποτε Δήμο της Νομαρχίας Δωδεκανήσων, στην οποίαν ανήκουν και η Λέρος και η Κάσος.

Η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, όμως, ήταν μόνιμη κάτοικος Βούλας και υπέβαλε φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Γλυφάδας. Το έχει καταθέσει μάλιστα η ίδια στο Πόθεν Έσχες που κατέθεσε στο πρόγραμμα "Διαύγεια" του Δήμου Κάσου. Πώς κατέληξε λοιπόν η Δικαιοσύνη στο συμπέρασμα ότι η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη ήταν μόνιμη κάτοικος Λέρου και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο; Έλα μου ντε...

Και να φανταστεί κανείς ότι ο φάκελλος της κυρίας Τσανάκη, που θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει στον Δήμο Λέρου, έχει εξαφανιστεί! Αυτό μου είπε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας όταν τον συνάντησα στο Δημαρχείο του νησιού τον Ιούνιο του 2015 http://www.ribandsea.com/waves/2085-to-kolyma-eklogimotitas-tis-dimarxou-kasou-stin-eisaggelea-tou-areiou-pagou-kyria-e-koutzamani

Βεβαίως, η απάντηση του Εισαγγελέα Εφετών Ρόδου κ. Γεωργίου Κτιστάκη, στον οποίο μεταβιβάστηκε η καταγγελία που είχα υποβάλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το κώλυμα εκλογιμότητας που είχε η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν πως η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο επειδή απεδείχθη ότι το σπίτι που έχει ο σύζυγος της στη Λέρο ηλεκτροδοτείται! http://www.ribandsea.com/waves/2219-i-kataggelia-mou-gia-tin-dimarxo-kasou-bike-sto-arxeio Το πού υπέβαλε η κυρία Τσανάκη τις φορολογικές της δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια και πού κατοικούσε δεν παίζει κανένα ρόλο; Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αφήσει αναμμένη μια λάμπα στην εξοχική του κατοικία και να καταγράφει το ρολόϊ της ΔΕΗ μερικές κιλοβατώρες. Και λοιπόν; Αρκεί αυτό για να αποδειχθεί ότι αυτή είναι και η μόνιμη κατοικία του;

Βρε κάτι εμμονές που έχω ε;