Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το κώλυμα εκλογιμότητας της Δημάρχου Κάσου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ε. Κουτζαμάνη.

Προς την
Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αξιότιμη κυρία Ε. Κουτζαμάνη                           Αριθμ. Πρωτοκ. : 7461/16.10.2015
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΩΛΥΜΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΣΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΙΡΗΣ ΣΟΡΩΤΟΥ ΤΣΑΝΑΚΗ

Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

Ζητώ με την παρούσα επιστολή μου την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα και η εξ αυτής τυχόν προκύπτουσα απόδοση ευθυνών στην από 7 Μαίου 2014 επείγουσα καταγγελία μου προς τον Δήμο Λέρου, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για το κώλυμα εκλογιμότητας που πιστεύω ότι είχε η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαίου 2014 και, συνεπώς, την παράνομη εκλογή της ως Δημάρχου Κάσου. (Συνημμένο υπ’ αριθμ. 1).
Συγκεκριμένα, τον Μάϊο του 2014 υπέπεσε στην αντίληψή μου το κώλυμα εκλογιμότητας που είχε η υποψηφία Δήμαρχος Κάσου, κυρία  Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2010 εμφανίστηκε ως μόνιμος κάτοικος Λέρου, με σχετική βεβαίωση που της χορήγησε ο εν λόγω Δήμος, ενώ ήταν μόνιμος κάτοικος Βούλας (οδός Σ... αρ. 31) και υπέβαλε φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας!

Έθεσα με επιστολή μου, και με ημερομηνία 7 Μαίου 2014, το πρόβλημα στον Δήμο Λέρου, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου και ζήτησα εξηγήσεις (συνημμένο σχετικό υπ’ αριθμ. 1). Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας απάντησε ότι η βεβαίωση περί μονίμου κατοικίας του ζεύγους Τσανάκη εξεδόθη επί των ημερών του προκατόχου του, κυρίου Μιχαήλ Κοντραφούρη, αποποιούμενος, με τον τρόπο αυτόν, των ευθυνών μιας παρανόμως, ενδεχομένως, χορηγηθείσας βεβαίωσης (Συνημμένο σχετικό υπ’ αριθμ. 2).
Την ίδια εποχή, όπως προείπα,  κατήγγειλα εγγράφως το γεγονός στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κυρία Κυριακή Κλιάμπα. Συνάντησα μάλιστα την κυρία Κλιάμπα κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο νησί της Ρόδου τα Χριστούγεννα του 2014. Η κυρία Κλιάμπα με συνεχάρη για την έρευνά μου, μου είπε ότι η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και με πληροφόρησε ότι μετέτρεψε την καταγγελία μου σε μηνυτήρια αναφορά κατά της Δημάρχου Κάσου, ενώ μου έδωσε να καταλάβω ότι θα διερευνήσει προσωπικώς την υπόθεση.
Πράγματι, ο 12ος Πταισματοδίκης Αθηνών με κάλεσε, σε σύντομο σχετικώς χρονικό διάστημα, να καταθέσω πρόσθετα τυχόν στοιχεία, όπερ και έκανα. Παρ’ όλα αυτά η υπόθεση φαίνεται να μην έχει προχωρήσει έκτοτε. Όταν μάλιστα ζήτησα από την κυρία Κλιάμπα να με ενημερώσει για την πορεία της έρευνάς της, εκείνη μου απάντησε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ικανοποιήσει το αίτημά μου καθώς η έρευνα είναι εμπιστευτική και αφορά προσωπικά δεδομένα! Το ίδιο απάντησε και στον δικηγόρο μου κ. Ιωάννη Καραμιχάλη. Σε ποια «προσωπικά δεδομένα» όμως αναφέρεται η κυρία Κλιάμπα τη στιγμή κατά την οποίαν είμαι ο εγγράφως και επωνύμως καταγγέλλων δημοσιογράφος, αλλά είμαι συγχρόνως και δημότης Κάσου; Αν δεν έχω εγώ συνεπώς έννομο συμφέρον να πληροφορηθώ την πορεία της έρευνας αυτής, ποιος έχει;
Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο νησί της Λέρου, τον Ιούνιο του 2015, επισκέφθηκα τον Δήμαρχο κ. Μιχαήλ Κόλια στο γραφείο του και ζήτησα κάποιες πληροφορίες σχετικώς με την υπόθεση. Μετά από αρκετή ώρα έρευνας, η υπάλληλος του Δήμου, κυρία Βάσω Ευαγγέλου, επέστρεψε με την πληροφορία ότι δεν υπάρχει πουθενά ο φάκελλος αυτός! Πώς γίνεται όμως να μην υπάρχει φάκελλος αφού την 11η Νοεμβρίου 2014 η κυρία Ευαγγέλου μου είχε στείλει την ακόλουθη επιστολή κατ’ εντολήν του Δημάρχου Λέρου (Συνημμένο σχετικό υπ’ αριθμ. 3), σε απάντηση της ιδικής μου με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2014; (Συνημμένο σχετικό υπ’αριθμ. 4).
«Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου σας «Περί μονίμου κατοικίας της οικογένειας του κ. Βασιλείου Τσανάκη στον Δήμο Λέρου», θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η εν λόγω βεβαίωση μονίμου κατοικίας εκδόθηκε το 2010.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο δημοτολόγιο, ο κ. Τσανάκης αιτήθηκε τη μεταδημότευση του στις 09.12.2010. Αφού προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας διεξήγαγαν, με εντολή του τότε δημάρχου, επιτόπια αυτοψία βεβαιώνοντας τη μόνιμη κατοικία του αιτούντα. Λίγο καιρό αργότερα, η σύζυγός του έκανε επίσης αίτημα για μεταδημότευση. Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως τη βεβαίωση αυτή δεν την υπογράφω εγώ, αλλά ο τέως δήμαρχος κύριος Κοντραφούρης Μιχαήλ.».  
Πού τα βρήκαν λοιπόν τα στοιχεία αυτά αφού δεν υπήρχε φάκελλος; Πώς γνώριζαν ότι η μεταδημότευση του συζύγου της κυρίας Τσανάκη στη Λέρο, συνεπώς και της ιδίας, έγινε το 2010 αφού δεν υπήρχε φάκελλος; Πώς γνώριζαν ότι ο κ. Τσανάκης ζήτησε να μεταδημοτεύσει στις 9 Δεκεμβρίου 2010 αφού δεν υπήρχε φάκελλος;  Και τι περιελάμβανε η αίτησή του; Δεν υπήρχε και η - υποχρεωτική σ’ αυτές τις περιπτώσεις και προβλεπόμενη από τον νόμο - υπεύθυνη δήλωση του κ. Βασιλείου Τσανάκη ότι διαμένει μονίμως στη Λέρο και υποβάλλει μετά της συζύγου του φορολογική δήλωση στην οικεία Δ.Ο.Υ.; Και αν η υπεύθυνη δήλωση εκείνη ήταν ψευδής, αφού το ζεύγος Τσανάκη έμενε μονίμως στη Βούλα και υπέβαλε φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, δεν θα έπρεπε, βάσει του νόμου, να τους επιβληθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις για υποβολή ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως;
Την ίδια ημέρα έστειλα νέα επιστολή στον Δήμο Λέρου ζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που είχα θέσει και δεν είχαν απαντηθεί (Συνημμένο σχετικό υπ’ αριθμ. 5).
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μου, στην εισερχόμενη αλληλογραφία του Δήμου Κάσου έφθασε την περασμένη άνοιξη επιστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, αντίγραφο της οποίας όμως δεν εδόθη στον επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Κων/νο Περσελή, μολονότι το ζήτησε ο ίδιος εγγράφως, ούτε έλαβε κάποιος άλλος γνώση για την ύπαρξή της! Ουδείς συνεπώς γνωρίζει το περιεχόμενό της. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι πρόκειται για επιστολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου κυρίας Κλιάμπα, με την οποία ζήτησε προφανώς εξηγήσεις και απαντήσεις από την Δήμαρχο της Κάσου για όσα κατήγγειλα εις βάρος της.
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή, δεδομένου ότι, εάν ευσταθεί η καταγγελία μου και όντως η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη είχε κώλυμα εκλογιμότητας, θα αποδειχθεί πως έχουν παραπλανηθεί οι ψηφοφόροι της Κάσου και έχει αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαίου 2014. Εάν έτσι συμβαίνει, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην απόδοση ευθυνών δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Κάσου και περαιτέρω προβλήματα στο ακριτικό και ξεχασμένο αυτό νησί της Δωδεκανήσου, ενώ θα επιβεβαιώσει την πεποίθηση των πολιτών ότι η Δικαιοσύνη σπανίως αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα με σοβαρότητα, ενώ, όποτε αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει, καθυστερεί αδικαιολόγητα ή τα συγκαλύπτει.
Το άρθρο μου, με όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.ribandsea.com/waves/1733-dimarxos-pasi-thysia-as-einai-kai-me-maimoy-vevaiosi-monimou-katoikias
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας.

 

Με τιμή
Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλος
Ελεύθερος Δημοσιογράφος- Δημότης Κάσου.