Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οι όμορφες συμβάσεις γίνονται μόνο σε όμορφες αποικίες.

ellinikos xrusos 1Η αναθεωρημένη Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” υπεγράφη βιαστικά και με ελάχιστη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου. Παρόντες ήταν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Καναδά (;). Για την υπογραφή της σύμβασης μας ενημέρωσε πρώτος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ. https://antigoldgr.org/blog/2021/02/08/nea-symvasi-pliris-ypotagi-tis-kyvernisis-stis-apaitiseis-tis-eldorado-gold-skouries/

Στις 17 Μαρτίου 2021, με ψήφους 180 υπέρ και 119 κατά, κυρώθηκε από την Βουλή και έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Τα βασικά σημεία της σύμβασης είναι ότι:

1. Απαλλάσσεται από την υποχρέωση της χρήσης της μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting) για τη μεταλλουργική επεξεργασία του μεταλλεύματος.

2. Παίρνει νομικές διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της “επένδυσης”, δένοντας χειροπόδαρα το Δημόσιο με ρήτρες αποζημίωσης όταν η εταιρεία κρίνει ότι βλάπτονται τα συμφέροντά της.

3. Επαναφορά από το παράθυρο της δυνατότητας εκτεταμένης χρήσης κυανίου για τον διαχωρισμό του τελικού προϊόντος.

4. Θλιβερό, τέλος, είναι και το γεγονός της ΑΚΥΡΩΣΗΣ του Συντάγματος και του αρχαιολογικού νόμου, μέσα από την ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, για τη μεταχείριση των αρχαιοτήτων της μεταλλευτικής περιοχή.

Ειδικότερα, με μια πρώτη ανάγνωση των κειμένων της «Αναθεωρημένης Σύμβασης» και του «Αναθεωρημένου Επενδυτικού Σχεδίου», διαπιστώνεται ότι, παρ' όλο που η εταιρεία θα παράγει και θα εξάγει συμπυκνώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, ενώ παράλληλα αφαιρείται κάθε δικλείδα που θα μπορούσε να το προστατεύσει από την υποβάθμιση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

· Ο Χώρος Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα πάνω από το Στρατώνι μεγαλώνει, για να δεχθεί τα επιπλέον απόβλητα και από νέες εξορύξεις.

· Αντί να κλείσουν τα δύο παλαιά εργοστάσια Ολυμπιάδας και Στρατωνίου και να κατασκευαστεί νέο, στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, προβλέπεται ότι τα δύο παλαιά εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τα επόμενα 25 χρόνια, κάτι το οποίο συνεπάγεται επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αριστοτέλη και ειδικά των οικισμών Ολυμπιάδας και Στρατωνίου.

· Καταργείται το Μεταλλευτικό Κέντρο Μαντέμ Λάκκου, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν όλες οι ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες.

· Η εταιρεία μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό της και να επέμβει με τεχνικά έργα, χωρίς να υποβάλλει σχετικές μελέτες στις αρμόδιες αρχές, στα υδάτινα σώματα που βρίσκονται εντός της επικράτειας του έργου ή να προβεί για τις ανάγκες της υλοποίησης του έργου σε ανεξέλεγκτη υλοτομία.

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, εξάγοντας συμπυκνώματα (χαμηλής αξίας ενδιάμεσα προϊόντα), η εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ να εμφανίσει κέρδη και θα πληρώνει, αν πληρώνει, ελάχιστους φόρους. Ουδεμία εξήγηση δίνεται για το πώς θα προκύψουν 2 δις ευρώ έσοδα για το Δημόσιο, από ένα σχέδιο πολύ μικρότερο, χωρίς μεταλλουργία που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και με δεδομένο ότι η Eldorado έχει από χρόνια στημένο ένα μηχανισμό φοροαποφυγής μέσω Ολλανδίας. Όσο για τα μεταλλευτικά τέλη που σήμερα είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, και θα αυξηθούν κατά 10%, είναι ποσό τελείως ασήμαντο μπροστά στα χαμένα φορολογικά έσοδα.

Και ενώ στις 8 Απριλίου 2021, οδηγούνται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης δυο υψηλόβαθμα στελέχη της για σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος την πενταετία 2012-2017, μαθαίνουμε ότι η νέα σύμβαση προβλέπει πρωτόγνωρους ειδικούς όρους περιβαλλοντικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία της υλοποίησης του έργου (έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των έργων) θα επιβλέπεται από τον «Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος», ο οποίος πρακτικά θα είναι υπάλληλος της Εταιρείας. Συνεπώς, η περιοχή μετατρέπεται σε άβατο της "Ελληνικός Χρυσός".

Επιπρόσθετα, με τη νέα σύμβαση παραγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία για προηγούμενες παραβάσεις και παραβιάσεις της σύμβασης που αντικαταστάθηκε από αυτήν.

Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε σε εξέλιξη την εγκατάσταση της πρώτης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο ελληνικό έδαφος.

Οι ΕΟΖ παγκόσμια αποτελούν οργανικό κρίκο του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος παραοικονομίας, με «ειδική μεταχείριση» έναντι των νόμων της χώρας υποδοχής, που στην πράξη αυτό σημαίνει ασυλία, όπως και ειδικό διοικητικό καθεστώς για να ελέγχουν απόλυτα την περιοχή που εκχωρείται. Αυτό γίνεται στη Χαλκιδική. Με την εταιρεία να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο πώς θα λεηλατήσει την περιοχή, με το Ελληνικό Δημόσιο (ή ό,τι καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ως τέτοιο) να έχει εκχωρήσει μέχρι και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες στην Εταιρεία. Η απαλλαγή από την φορολογία, ή τουλάχιστον από ένα μεγάλο μέρος της, όπως και από πιθανούς δασμούς, ακόμη και το ΦΠΑ, είναι φυσικό επακόλουθο της λογικής των εκχωρήσεων. Τέλος, η Εταιρεία αποκτά και δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων από το δημόσιο για όποια καθυστέρηση προκληθεί στην υλοποίηση της σύμβασης. Εν καιρώ θα βρεθούμε μάρτυρες και σε εργασιακές αυθαιρεσίες της Εταιρείας αφού, με τα χέρια λυμένα, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να επιβάλει νέες συνθήκες και κανόνες εργασίας. Η έκθεση Πισσαρίδη άλλωστε προβλέπει τέτοιες αλλαγές στα εργασιακά.

Χωρίς να υποτιμούμε τους χαρακτηρισμούς “αποικιακή σύμβαση” ή “σκάνδαλο” ή ακόμα και “αντισυνταγματική και παράνομη” που ακούστηκαν σε όλη την διάρκεια της συζήτησης, κυρίως μέσα στην κοινωνία, θεωρούμε ότι δεν ειπώθηκε αυτό που στον πυρήνα της σημαίνει η σύμβαση. Πρόκειται λοιπόν για ένα ξεπούλημα της χώρας κομμάτι – κομμάτι, ξεπούλημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τελευταίο στάδιο των συνεπειών της μνημονιακής κατοχής και της μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους.

- Η λεηλασία που γίνεται στον ενεργειακό τομέα με κορυφαία την απολιγνιτοποίηση και την κατάληψη των βουνών από τα αιολικό λόμπι.

- Ο χαρακτηρισμός μεγάλου μέρους της επικράτειας σε δασική ή χορτολιβαδική έκταση για να παραχωρηθεί πιο εύκολα σε ιδιώτες επενδυτές.

- Η δυσμενής εξέλιξη στα εθνικά θέματα με την ανοχή της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

- Η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της κλοπής της ιδιωτικής παρουσίας.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να αλλάξει το οικονομικοκοινωνικό τοπίο αυτού του τόπου. Προς το χειρότερο για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε χώρο. Και όσοι δήθεν διαφωνούν, απλώς τηρούν «σιγήν ιχθύος». Βοηθούσης δε και της επιδημίας του Covid-19 και της εργαλειοποίησής της ως όπλο τρομοκράτησης του πληθυσμού, έχει μπει σε εφαρμογή στην χώρα η λεγόμενη μεγάλη επανεκκίνηση.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Η δημιουργία ενός μεγάλου πατριωτικού, απελευθερωτικού πόλου, είναι πια αδήριτη ανάγκη. Άλλη λύση εκτός από την ανατροπή τους δεν έχουμε.

Για ακόμα μια φορά καλούμε όλον τον κόσμο που αγαπά και αγωνίζεται γι αυτόν τον τόπο, να συσπειρωθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Μεγάλης Πατριωτικής Συμμαχίας που είναι η μόνη ικανή να εμποδίσει και να αναστρέψει όλα αυτά τα σχέδια.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021

Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Ε.ΠΑ.Μ.

skouriesΙδού όμως και η άλλη άποψη, όπως παρουσιάζεται από την φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη "ΤΟ ΒΗΜΑ" 

https://www.tovima.gr/2021/02/08/finance/ellinikos-xrysos-ti-provlepei-i-nea-symfonia-tin-elliniki-kyvernisi/

Η Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) προχώρησε σε νέα Επενδυτική Συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία δρομολογείται η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους $1,9 δισ. για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.
Lockdown: Το σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς και χαλάρωση των μέτρων με στόχο το Πάσχα

Η Επενδυτική Συμφωνία με την υπογραφή της θα υποβληθεί προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο προσεχές διάστημα και θα τεθεί επίσημα σε ισχύ με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία προβλέπει:

• Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
• Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
• Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
• Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
• Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την Eldorado Gold στην Ελλάδα», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εldorado Gold. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία και των δύο πλευρών να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που να μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος όλων: κράτους, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων και επενδυτών. Τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με τα υπόλοιπα έργα της Eldorado ανά τον κόσμο, θα αναδειχθούν σε καταλύτες μετασχηματισμού για την εταιρεία.»

Τα κύρια οφέλη της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας.

Συμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός, τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:

• $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
• 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας·5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
• €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
• 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία – 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
• €3,5 δισ. Εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
• €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης,
σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
• Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Τα επόμενα βήματα για το έργο των Σκουριών.

Η εταιρεία δρομολογεί βασικές τεχνικές εργασίες στο έργο των Σκουριών, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εργασιών στον σχεδιασμό του έργου και αναθεωρήσεις στη μελέτη σκοπιμότητας για την εκτίμηση του ύψους των απαιτούμενων επενδύσεων. Έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ο φάκελος για την έγκριση της εφαρμογής της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και η έγκριση αναμένεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του φακέλου από το αρμόδιο υπουργείο. Επιπλέον, εξελίσσεται η διερεύνηση για την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης στο έργο των Σκουριών. Μόλις ξεκινήσουν εκ νέου, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια.

Το έργο των Σκουριών αφορά στην εκμετάλλευση του υψηλής ποιότητας πορφυριτικού κοιτάσματος χρυσού-χαλκού, που επί του παρόντος είναι κατά το ήμισυ κατασκευασμένο και βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου 23 χρόνια με βάση τα τρέχοντα αποθέματα, αρχικά ως συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης, και στην συνέχεια αποκλειστικά με υπόγεια εκμετάλλευση.

Σχετικά με το Μεταλλείο Ολυμπιάδας.

Η Ολυμπιάδα είναι ένα μεταλλείο χρυσού-αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου, το οποίο η Eldorado εκσυγχρόνισε και έθεσε εκ νέου σε παραγωγική λειτουργία στα τέλη του 2017. Το μεταλλείο παρήγαγε πάνω από 58.000 ουγγιές χρυσού το 2020, ενώ ο τρέχων σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει αύξηση της παραγωγής σε περίπου 65.000 και 70.000 ουγγιές χρυσού ετησίως έως το 2023. Βάσει των σημερινών αποθεμάτων, το Μεταλλείο Ολυμπιάδας έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 21 ετών.