Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ανοιχτή επιστολή προς την Ενωμένη Ευρώπη!

Αναζήτησα και πάλι την έννοια των λέξεων: ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΕ, ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ κλπ. Σε μια σύνοψη των εννοιών παραθέτω τα κάτωθι από το λεξικό της ΕΕ:

«Ο όρος «θεμελιώδη δικαιώματα» χρησιμοποιείται σε συνταγματικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να εκφράσει την έννοια των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που είναι και ο όρος που χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί μια από τις βασικές αξίες της ΕΕ. Μαζί με τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου καθοδηγεί τη δράση της ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.

Οι δράσεις σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

· καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και

· προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως των παιδιών, των γυναικών και των μειονοτήτων.

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων συγκεντρώνει σε ένα μόνο έγγραφο τα θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται στην ΕΕ. Εφαρμόζεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και υπάγεται στην αρχή της επικουρικότητας, ενώ δεν μπορεί να επεκτείνει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που απονέμουν οι Συνθήκες στα εν λόγω όργανα. Επίσης, ισχύει για τις χώρες της ΕΕ, όταν αυτές εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ.

Ο Χάρτης, ο οποίος βασίζεται στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διακήρυξη του οποίου έγινε αρχικά το 2000, κατέστη νομικά δεσμευτικός στην ΕΕ με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, τον Δεκέμβριο του 2009».

Θα μπορούσα να γράψω πολλά άλλα ακόμα για το θέμα, να αναφερθώ σε πληθώρα Οδηγιών της ΕΕ για το θέμα της Ισότητας, σε 200 περίπου αποφάσεις του ΔΕΚ και σε πολλά παρόμοια θέματα θεωρητικής φύσεως. Προσωπικά δεν με παραξένεψε καθόλου η στάση του Ερντογάν. Ο άνθρωπος όταν αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας του από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, ουσιαστικά δήλωσε παγκοσμίως ποιά κατά την γνώμη του είναι η θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και όχι μόνον μουσουλμανική. Να υπακούει, να γεννά παιδιά, να τρώει ξύλο αδιαμαρτύρητα, να την σκοτώνουν και να μην τιμωρούνται οι δράστες, να την βιάζουν και να ευθύνεται αυτή ή και να πρέπει να παντρευτεί τον βιαστή της. Αυτά εν ολίγοις!

Όχι λοιπόν, δεν με εξέπληξε η συμπεριφορά του υπανθρώπου αυτού, που δεν σέβεται ούτε την μήτρα που τον έθρεψε και τον γέννησε. Του άλλου με άφησε άναυδη, του «πολιτισμένου, του μορφωμένου, του Ευρωπαίου», (τρομάρα του) κ. Σαρλ Μισέλ! Του Σαρλ Μισέλ που υπηρετεί μια Ευρώπη, που σημαία της είναι τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, αλλά που δεν έχει στο ελάχιστο το ανάστημα να κάνει πράξη αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, απέναντι σε κάθε υπάνθρωπο, Ευρωπαίο και μη. Είδαμε συνεπώς και το μπόϊ σας κ. Σαρλ και το ελάχιστο ανάστημά σας! Όταν δεν είστε σε θέση να υπερασπίσετε με πράξεις θεμελιώδη δικαιώματα, τι ακριβώς πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε για την Ευρώπη; Είστε λίγος και ασήμαντος. Δεν ξέρω το μπόϊ σας κ. Σαρλ. Το ανάστημά σας όμως το ξέρω. Εφάπτεται του εδάφους!

Όμως δεν είστε ο μόνος που με εντυπωσίασε. Κυριολεκτικά έμεινα άναυδη από την αντιμετώπιση του θέματος από την ίδια την ενδιαφερόμενη κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν. Ένα χμ! και έκαστε στον καναπέ! Να μιλήσουν βρε παιδί μου οι άντρες με την ησυχία τους! Τι στο καλό ήθελε και αυτή να πάει! Στον καναπέ και σκασμός! Ούτε να ακούει ούτε να μιλά! Στην αγαπητή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πω μόνον ένα στίχο από ένα ποίημα του Κ. Καβάφη, που πιστεύω ότι ταιριάζει:

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

Που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι

να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος το ΄χει

έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα.

Πηγαίνει στην τιμή και την πεποίθησή του

Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνται πάλι,

Όχι θα ξαναέλεγε. Και όμως τον καταβάλλει

Εκείνο τα όχι - το σωστό - εις όλην την ζωήν του»

Εσείς κα Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγαπητή Ούρσουλα, προτιμήσατε να καθίσετε στον καναπέ, αντί να βάλετε τον υπάνθρωπο αυτόν στη θέση του. Το ανάστημά σας λοιπόν ταυτίζεται με αυτό του συμπαθέστατου κατά τ’ άλλα κ. Σαρλ, αλλά και οι δύο ντροπιάσατε κάθε Ευρωπαίο άντρα και κάθε Ευρωπαία γυναίκα. Γιατί οφείλατε να γνωρίζετε ότι συμβιβασμοί σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και Αρχών δεν γίνονται! Σε χιλιάδες άλλα ζητήματα μπορούν να γίνουν, αλλά όχι σ’ αυτά!

Με καμία εκτίμηση

Μαρία Εξαρχουλάκου

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω