Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Διευκρίνιση και αποστασιοποίηση από τα ενισχυτικά καυσίμων EFT

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 δημοσιεύτηκε στο "Rib and Sea" μια συνέντευξη που μου παραχώρησε ο φερόμενος ως εισαγωγέας και αντιπρόσωπος των προσθετικών καυσίμων της EFT κ. Χάρης Μπερνίτσας. Ειπώθηκε τότε από τον κ. Μπερνίτσα ότι τα ενισχυτικά καυσίμου της EFT περιέχουν τεχνολογία που αυξάνει την απόδοση και την οικονομία των κινητήρων, ενώ παράλληλα καθαρίζει τον κινητήρα και ελαττώνει τα επιβλαβή και ρυπογόνα καυσαέρια που μολύνουν τον πλανήτη και τον αέρα που αναπνέουμε :

https://www.ribandsea.com/news/4219-diamartyretai-o-kinitiras-tou-aftokinitou-kai-adeiazei-i-tsepi-sas-valte-sti-deksameni-kafsimou-ena-xapaki-tis-eft.html

Συγχρόνως ο κ. Μπερνίτσας παρουσίασε έναν μετρητή οκτανίων (κατά τον ισχυρισμό του) προκειμένου να πείσει εμένα και όσους θα έβλεπαν τη συνέντευξη και την παρουσίαση των ενισχυτικών, που φέρεται ότι εισάγει στην Ελλάδα, για την αποτελεσματικότητά τους.

Καθώς δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, είχα εκφράσει τότε τις επιφυλάξεις μου για όσα "θαυμαστά"
επιτυγχάνουν τα ενισχυτικά της EFT (είχα μάλιστα αναφέρει αυτή την επιφύλαξή μου στο άρθρο μου) και πρότεινα στον κ. Μπερνίτσα, προκειμένου να προφυλάξω τους αναγνώστες μου από ένα προϊόν το οποίο δεν θα πληρούσε ενδεχομένως τις προδιαγραφές και την αποτελεσματικότητα που ισχυριζόταν ότι έχουν τα ενισχυτικά της EFT, τόσο στην αύξηση των κετανίων του πετρελαίου (στην προκειμένη περίπτωση) όσο και στην καλύτερη απόδοση και στον καθαρισμό του κινητήρα, να δοκιμάσω τα ενισχυτικά αυτά στο δικό μου αυτοκίνητο κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού μεγάλης διάρκειας. Ο κ. Μπερνίτσας απεδέχθη το αίτημά μου και έτσι, περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2019, πραγματοποίησα ένα ταξίδι συνολικής απόστασης 2.257 χιλιομέτρων :

https://www.ribandsea.com/campers/texnika-themata/4249-dokimasa-tin-aksiopistia-kai-tin-apotelesmatikotita-ton-prostheton-tis-eft.html

Η μέση κατανάλωση του πετρελαίου κατά την διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, μολονότι δεν ήταν ανάλογη αυτής που υποσχόταν ο κ. Μπερνίτσας, ήταν πράγματι ελαφρώς χαμηλότερη και εδώ είναι ο πίνακας των μετρήσεων όπως δημοσιεύτηκε στο σχετικό άρθρο του διαδικτυακού περιοδικού μου :

Σύνολο χιλιομέτρων που διανύθηκαν : 2.257
Συνολική ποσότητα πετρελαίου που καταναλώθηκε : 214,28 λίτρα
Κατανάλωση προ EFT : 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Μέσος όρος κατανάλωσης με EFT : 9,49 λίτρα ανά 100 λίτρα.
Μέγιστη κατανάλωση με EFT : 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Ελάχιστη κατανάλωση με EFT : 8,77 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Διαστάσεις αυτοκινούμενου : Μήκος : 7,2 μέτρα (χωρίς τη σχάρα φόρτωσης του μοτό).
                            Πλάτος : 2,2 μέτρα.
                            Ύψος : 2,65 μέτρα.
Βάρος αυτοκινούμενου : 4 περίπου τόνοι.

Αποφάσισα τότε, δεδομένης της μειωμένης κατανάλωσης (κατά 13%) που διαπιστώθηκε στο τελευταίο φουλάρισμα της δεξαμενής του αυτοκινήτου μου, να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τα ενισχυτικά της EFT ώστε να διαπιστώσω αν και κατά πόσο αυτά θα είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου. Ουδεμία βεβαίως χρηματική ή άλλη συναλλαγή είχα με τον κ. Μπερνίτσα.

Δεν χρειάστηκε όμως να μπω στη διαδικασία περαιτέρω δοκιμών γιατί η τραυματική εμπειρία που βίωσα εν τω μεταξύ από μια παράλληλη εμπορική δραστηριότητα που ασκεί ο κ. Μπερνίτσας (προμήθεια και τοποθέτηση ενεργειακών τζακιών), με έκαναν να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα άκρως αναξιόπιστο άτομο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακόψω κάθε σχέση μ' αυτόν και να μην κάνω χρήση των ενισχυτικών που εμπορεύεται.

Δεν μπορώ βεβαίως να ισχυριστώ ότι τα ενισχυτικά της EFT είναι προϊόν απάτης, όπως δεν μπορώ και να επιβεβαιώσω ότι πραγματοποιούν αυτά τα οποία υπόσχεται ο προμηθευτής τους κ. Χάρης Μπερνίτσας αφού δεν τα δοκίμασα σε βάθος χρόνου.