Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δοκίμασα την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των πρόσθετων της EFT

Έβαλε τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

eft5Πριν από ένα περίπου μήνα φιλοξένησα στο διαδικτυακό περιοδικό μου και στον λογαριασμό μου στο YouTube τον αντιπρόσωπο των προσθετικών καυσίμων της EFT. Αρκετοί, συνδρομητές μου και μη, αντέδρασαν και φιλοδώρησαν, τόσο τον Χάρη Μπερνίτσα όσο και εμένα, που έκανα, όπως είπαν το λάθος να τον προβάλλω, με διάφορα αρνητικά σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Επειδή αφ' ενός μεν δεν συνηθίζω να κάνω το παγώνι όταν με φτύνουν, όπως κάνει ας πούμε ο Ταρζάν όταν τον κατηγορούν επειδή δίνει βήμα και μικρόφωνο σε αμφίβολης αξιοπιστίας "εφευρέτες", αφ' ετέρου ο βαθμός ευθιξίας μου κινείται σε υψηλά επίπεδα, αποφάσισα να βγάλω ο ίδιος τα κάστανα απ' τη φωτιά. Πρότεινα λοιπόν στον Χάρη Μπερνίτσα να βάλει αυτός τα καύσιμα και να κάνω μια δοκιμή των προσθετικών της EFT που έφερε στην ελληνική αγορά κάνοντας ένα ταξίδι δύο τουλάχιστον χιλιάδων χιλιομέτρων στη βόρειο Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μου. Του είπα επίσης ότι θα δημοσιοποιήσω το αποτέλεσμα της δοκιμής όποιο και αν είναι αυτό.

Ο Χάρης Μπερνίτσας αποδέχθηκε, προς τιμήν του, την πρότασή μου και έτσι την Τρίτη 26 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε μαζί απ' τη Λυκόβρυση, αφού είχαμε προηγουμένως φουλάρει το ρεζερβουάρ του αυτοκινούμενου στην ΕΛΙΝ Κορωπίου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Καθώς μάλιστα είχα μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι 500 περίπου χιλιομέτρων στην Πελοπόννησο, κατέγραψα το κοντέρ των χιλιομέτρων του Ducato και την κατανάλωση του πετρελαίου (λίτρα/100 χιλιόμετρα) ώστε να έχω μια βάση εκκίνησης για τη δοκιμή που θα ακολουθούσε.

eft4Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου αυτοκινούμενου κατά την διάρκεια των επτά περίπου ετών που το έχω στην κατοχή μου, κυμαίνεται γύρω στα 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με τον τρόπο βεβαίως και την ταχύτητα που το οδηγώ εγώ. Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος οδήγησης, το βάρος και η σχεδιαστική γραμμή ενός αυτοκινούμενου στην κατανάλωση. Σε πολλά αυτοκινούμενα με τον ίδιο ακριβώς κινητήρα η κατανάλωση φθάνει ακόμη και στα 15 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κυρίως επειδή το πόδι του οδηγού είναι "βαρύ" και το όχημα έχει "σοφίτα" (υπερυψωμένη οροφή εμπρός) η οποία, λόγω της κακής αεροδυναμικής της, ανεβάζει την κατανάλωση.

Η κατανάλωση στο τελευταίο ταξίδι της Πελοποννήσου ήταν 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα χωρίς βεβαίως προσθετικά στο ρεζερβουάρ. Η απόσταση που είχε διανυθεί στο ταξίδι εκείνο ήταν 470 χιλιόμετρα με την ένδειξη του κοντέρ στο ξεκίνημα του ταξιδιού να είναι 80.855 χιλιόμετρα και στην επιστροφή 81.325 χιλιόμετρα.

Μετά από μια ακριβώς εβδομάδα και κάλυψη 2.270 χιλομέτρων προέκυψαν λοιπόν τα εξής :

eft2Κοντέρ εκκίνησης στο Κορωπί : 81.325 χιλιόμετρα.
Κοντέρ στη Θεσσαλονίκη : 81.894 χιλιόμετρα (μέσω παραδρόμων) - 569 χλμ. - 57,83 λίτρα = 10,1 λ/100 χλμ.
Κοντέρ στην Κέρκυρα : 82.323 χιλιόμετρα (μέσω Εγνατίας) - 429 χλμ. - 39,10 λίτρα = 9,1 λ/100 χλμ.
Κοντέρ στη Θεσσαλονίκη : 82.762 χιλιόμετρα (μέσω Εγνατίας) - 439 χλμ. - 42,90 λίτρα  = 9,77 λ/100 χλμ.
Κοντέρ στον Αλμυρό : 83.318 χιλιόμετρα (μέσω Εγνατίας και Ε.Ο.) - 556 χλμ. - 51,29 λίτρα = 9,22 λ/100 χλμ
Κοντέρ στη Λυκόβρυση : 83.582 χιλιόμετρα (μέσω Ε.Ο.) - 264 χλμ. - 23,16 λίτρα = 8,77 λ/100 χλμ.

Στατιστικά στοιχεία.

Σύνολο χιλιομέτρων που διανύθηκαν : 2.257
Συνολική ποσότητα πετρελαίου που καταναλώθηκε : 214,28 λίτρα
Κατανάλωση προ EFT : 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Μέσος όρος κατανάλωσης με EFT : 9,49 λίτρα ανά 100 λίτρα.
Μέγιστη κατανάλωση με EFT : 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Ελάχιστη κατανάλωση με EFT : 8,77 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Διαστάσεις αυτοκινούμενου : Μήκος : 7,2 μέτρα (χωρίς τη σχάρα φόρτωσης του μοτό).
                                          Πλάτος : 2,2 μέτρα.
                                         Ύψος : 2,65 μέτρα.
Βάρος αυτοκινούμενου : 4 περίπου τόνοι.

Παρατηρήσεις.

eft11. Στο ξεκίνημα του ταξιδιού, σύμφωνα με τη συμβουλή του Χάρη Μπερνίτσα, έβαλα 2 παστίλιες EFT στο ρεζερβουάρ του αυτοκινούμενου προκειμένου αυτό να καθαριστεί πιο γρήγορα.

2. Στο πρώτο σκέλος της διαδρομής, από τη Λυκόβρυση μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ακολουθήσαμε τους παραδρόμους και όχι την εθνική οδό. Αφ' ενός μεν για να μην ενισχύσουμε τους αδηφάγους εργολάβους, οι οποίοι την εκμεταλλεύονται και χρεώνουν τα αυτοκινούμενα με τριπλάσια διόδια με την αιτιολογία ότι έχουν ύψος πάνω από 2,2 μέτρα (?!), αφ' ετέρου για να δούμε ποια θα είναι η κατανάλωση, δεδομένου ότι κι' εγώ τους παραδρόμους χρησιμοποιώ πάντοτε στα ταξίδια μου. Υπήρξαν βεβαίως σημαντικές διαφοροποιήσεις γιατί στα μέχρι τώρα ταξίδια χρησιμοποιώ μεν τους παραδρόμους αλλά δεν περιφέρομαι μέσα στις πόλεις σε αναζητήσεις προσώπων και τοποθεσιών, όπως κάναμε σ' αυτό το ταξίδι της δοκιμής στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη. Παρκάρουμε κατά κανόνα κάπου το αυτοκινούμενο και περιφερόμαστε με το μηχανάκι. Παρ' όλα αυτά η κατανάλωση σ' αυτό το πρώτο σκέλος της διαδρομής και μ' αυτές τις ιδιατερότητες δεν παρουσίασε καμμία απολύτως αλλαγή σε σύγκριση με τις καταναλώσεις που είχε το αυτοκινούμενο μέχρι τώρα χωρίς πρόσθετα EFT. 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα έκαιγα χωρίς προσθετικά, 10,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα έκαψα με προσθετικά της EFT.

3. Αποφάσισα να πάρω μαζί το μηχανάκι για να γίνει η σύγκριση με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Παίζει άλλωστε σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση η ύπαρξη μιας σχάρας φόρτωσης και ενός Honda 125 cc, συνολικού βάρους 150 περ. κιλών, στο πίσω μέρος του αυτοκινούμενου. Επιπλέον στο ταξίδι αυτό φορτώθηκαν στο γκαράζ του αυτοκινούμενου το μηχάνημα καθαρισμού κινητήρα και κυκλώματος καυσίμου, συν 50 περίπου κιλά υγρά πρόσθετα EFT για να μοιραστούν στους κατά τόπους συνεργάτες της εταιρείας.

4. Στον δεύτερο ανεφοδιασμό πετρελαίου, στο πρατήριο του Μάκη Περούλη στην Κέρκυρα, βάλαμε στο ρεζερβουάρ υγρό πρόσθετο FP 4000 αντί της παστίλιας για πιο άμεση και εύκολη απορρόφηση.

hymertramp5. Από το ξεκίνημα σχεδόν του ταξιδιού διαπίστωσα ότι η λειτουργία του κινητήρα έγινε πιο "γλυκειά", η κύλιση του αυτοκινούμενου στον δρόμο πιο ομαλή και η απόκριση του γκαζιού πιο άμεση. Ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή στις 2.000 στροφές πατούσα το πεντάλ του γκαζιού με μια συγκεκριμένη πίεση για να έχω οικονομική ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, μετά τη χρήση της παστίλιας διαπίστωσα ότι έπρεπε να μειώσω την πίεση του ποδιού μου γιατί, αν δεν το έκανα, υπήρχε άμεση ανταπόκριση των στροφών και της ταχύτητας του αυτοκινούμενου προς τα πάνω!

6. Χωρίς την χρήση πρόσθετων στις αναγκαστικές προσπεράσεις, όπου το πεντάλ του γκαζιού πρέπει να πατηθεί πιο δυνατά για να ανέβουν οι στροφές του κινητήρα και κατά συνέπειαν η ταχύτητα, παρατηρούσα απ' τον καθρέφτη ότι υπήρχε ένα μικρό σύννεφο μαύρου καπνού που έβγαινε απ' την εξάτμιση. Μετά τη χρήση της παστίλιας της EFT αυτός ο μαύρος καπνός έγινε παρελθόν.

7. Στην επιστροφή από Θεσσαλονίκη μπήκαμε στο λησταρχείο της εθνικής οδού του Μπόμπολα. Δώδεκα συνολικώς σταθμοί διοδίων (!!!) από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις Αφίδνες και συνολική χρέωση για το αυτοκινούμενο 77,25 ευρώ!!! Γιατί τόσο πολλά; Επειδή το αυτοκινούμενο έχει ύψος πάνω από 2,2 μέτρα! Στην Εγνατία τουλάχιστον τα διόδια είναι πιο ανθρώπινα αφού το ελάχιστο ύψος που χρεώνεται για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (όπως είναι τα αυτοκινούμενα) χωρίς επιβάρυνση είναι τα 2,7 μέτρα. Και να φανταστεί κανείς ότι για την απόσταση των 500 χιλιομέτρων που χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη από την Λυκόβρυση πληρώσαμε για πετρέλαιο 65 ευρώ! Δηλαδή 12,25 ευρώ λιγότερα από όσο πληρώσαμε για διόδια!

8. Με δεδομένη πάντως την τελευταία μέτρηση κατανάλωσης που υπολογίσαμε στη Λυκόβρυση και τη διαπίστωση ότι αυτή κατέβηκε στα 8,77 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα (μείωση 13% περίπου), αποφάσισα να χρησιμοποιώ πια στο εξής τις παστίλιες της EFT. Σημειωτέον ότι το κόστος μιας παστίλιας είναι 3 ευρώ, ενώ το όφελος από τη μειωμένη κατανάλωση είναι σημαντικά μεγαλύτερο (κάλυψη 125 περ. επιπλέον χιλιομέτρων με τη δεξαμενή των 90 λίτρων).