Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κανείς δεν χάνεται, αρκεί...

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

1] Διάβασα ότι η πλειοψηφήσασα «παράταξη» στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπό τον Πρόεδρο Εφετών κ. Τζανερίκο εκπαραθυρώθηκε από το Προεδρείο. Γιατί όμως; Επικρατούν και στις δικαστικές ενώσεις κωματικά κριτήρια; Το  όνομα, όμως, είναι που χτύπησε καμπανάκι. Και τί θυμήθηκα!
Ήταν τέλη 1989, αμέσως μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζανετάκη, που ο νέος διοικητής της ΕΚΤΕ [απορροφηθείσης μετά από τη μητρική ΕΤΕ] Απ. Γεωργιάδης [καθηγητής της Νομικής στο ΕΚΠΑ και νυν ακαδημαϊκός] με πρωταγωνιστές τους Υπουργούς της Ν.Δ. Παλαιοκρασσά, Κράτσα, Μισαηλίδη υποβάλλει μηνύσεις εναντίον του πρώην ΔΣ για απιστία σε σχέση με συμβάσεις της ΕΚΤΕ με τους εργολάβους Αρφάνη-Χιώνη.

Καλούνται οι διωχθέντες να απολογηθούν και άμα τη εμφανίσει τους συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται μέχρι την απολογία τους, όπερ πρωτάκουστο. Ανακριτής ο νεαρός Πρωτοδίκης Χρ. Τζανερίκος, ο οποίος κοιτάζει αμήχανος τους κατηγορουμένους και τους συνηγόρους τους που διαμαρτύρονται γι’ αυτό το ολίσθημα. Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει.

1991: η υπόθεση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο ομοφώνως αθωώνει όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τους ηθικούς αυτουργούς και με πλειοψηφία τα μέλη της διοίκησης Γ. Ανωμερίτη, διοικητή και Τ. Τζαβέλλα και Ι. Πατσιλινάκο, υποδιοικητές.

Ο μειοψηφήσας δικαστής Μπούτσικος προάγεται σε Πρόεδρος Εφετών και ακολούθως Αεροπαγίτης αμέσως μετά τη δίκη.

Ο δικαστής Λουκάς Βιταλιώτης, που υπήρξε αθωωτικός, κατήγγειλε ότι επιέσθη και τελικά εδιώχθη, γιατί δεν υπέκυψε σε πιέσεις της δικαστικής ηγεσίας.

2]  Επιστολή λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 :

«Κύριε Σαμαρά,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο εν λόγω κύριος, όταν επρόκειτο να συζητηθεί η έφεση του Προέδρου του ΕΕΣ Ανδρέα Μαρτίνη κατά της αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δέχθηκε την αγωγή μου και ακύρωσε τις αρχαιρεσίες του ΕΕΣ για την ανάδειξη Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ, τηλεφώνησε με το κινητό του στον αδελφό μου που είναι συνάδελφός του και του είπε ότι μελέτησε τη δικογραφία του Μαρτίνη είδε ότι υπάρχουν παραλείψεις από την πλευρά του Μαρτίνη και ότι διαβιβάζει πρόταση των δικηγόρων του Μαρτίνη να μη παραστώ στη συζήτηση της εφέσεως με αντάλλαγμα να διορισθώ από τον Μαρτίνη αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Αρνήθηκα τη δελεαστική αυτή πρόταση διότι είμαι Ελληνίδα που αγωνίζεται για την κάθαρση στον ΕΕΣ γαλουχημένη από τα βιβλία της προγιαγιάς σας Πηνελόπης Δέλτα που αποπνέουν πατριωτισμό και ανθρωπισμό. Ο ίδιος κύριος ενώ είναι γνωστή η φιλία του με τον Ανδρέα Μαρτίνη σε όλα τα μέλη του ΕΕΣ (έχει διορίσει ο Μαρτίνης δικά του πρόσωπα στον ΕΕΣ) είχε ορισθεί πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα δίκαζε τον Μαρτίνη για απιστία σε βάρος του ΕΕΣ και δεν ζήτησε την εξαίρεσή του με αποτέλεσμα η Γενική Επιθεωρήτρια του σώματος Ελλήνων αδελφών Μάρω Ελευθερίου να διαμαρτυρηθεί στον τότε Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Χαράλαμπο Παπαδάκη και να μεθοδευτεί η αντικατάσταση του Αθανασίου.
Επειδή οι πράξεις αυτές του Αθανασίου δεν συνάδουν με το ήθος που πρέπει να έχει ένας δικαστής και μάλιστα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας γι’  αυτό και ζητώ να αντικατασταθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Με τιμή,
Ευαγγελία Σταύρακα»

3] 13.06.2016 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
"Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους και οφείλω να ομολογήσω ότι οι ψήφοι αυτές ήταν ψήφοι εκτίμησης και αγάπης για τις αλήθειες που τόλμησα να εκθέσω τόσο στο γραπτό κείμενο που δημοσιεύθηκε και περιείχε τις θέσεις μου ως υποψήφιας για το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. όσο και στις επί μέρους προσωπικές συναντήσεις που είχα μαζί τους.
Παρακολουθούσα και παρακολουθώ πάντα τα τεκταινόμενα στο χώρο της δικαιοσύνης και πάντα επισημαίνω και καυτηριάζω τα κακώς κείμενα με οποιοδήποτε βέβαια τίμημα συνεπάγεται αυτό.
Ο φόβος για μένα προσωπικά στο χώρο της δουλειάς μας είναι αίσθημα το οποίο δεν πρέπει να υφίσταται, διότι πιστεύω ότι ο φοβισμένος δικαστής είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον διεφθαρμένο και κατευθυνόμενο δικαστή. Πιστεύω, επίσης, ότι στα κρίσιμα και δύσκολα αυτά χρόνια που βιώνει η Ελλάδα και οι Έλληνες, εμείς οι δικαστές οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις της νομιμότητας, αλλά και στο ύψος των περιστάσεων εκτελώντας τα καθήκοντά μας χωρίς φόβο και πάθος, απαλλαγμένοι από νοσηρότητες και παθογένειες, στο πλευρό πάντα του Ελληνικού Λαού.
Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι πάνω από τα αξιώματα και τους τίτλους υπάρχει η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια".

Θωμαΐτσα Πατρώνα
Πρόεδρος Εφετών

4] Ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, κουμπάρος του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου [;], κρίθηκε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία μετά την άσκηση πειθαρχικής και ποινικής δίωξης εναντίον του [απόφαση Ολομέλειας του Αρ. Πάγου με ψήφους 48-19]. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου ήταν καταπέλτης εναντίον του ανακριτή κάνοντας λόγο για αδίστακτο μηχανισμό προστασίας του διωκόμενου πρώην ανακριτή της Siemens Ν. Ζαγοριανού. Λίγες ημέρες μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ν. Ζαγοριανού, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να αποκαλύψει ποιοι παρείχαν ομπρέλα προστασίας στον πρώην ανακριτή και στο έργο του, ενώ αναφερόμενος στη Siemens κάνει λόγο για υπόθεση που όζει διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. «Κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου», αναφέρει κατά λέξη στο 11σέλιδο έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρ. Πάγου με ημερομηνία 15.12.2009, «ως προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστηρίων της χώρας και ειδικότερα κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, προσέκρουσα σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου και του ανακριτικού του έργου στην υπόθεση Ζίμενς, τον οποίο, ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους της προστασίας αυτής, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, αφού εύλογα μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Υ.Γ. Υπόμνηση: http://makpress.blogspot.gr/2015/01/3-1.html
Και μία πραγματική ιστορία: πολίτης τις κατεδικάσθη ερήμην σε φυλάκιση 1 έτους για απάτη ύψους € 300 [τριακοσίων]. Συνελήφθη τυχαίως και ενεκλείσθη, επειδή δεν έχει € 3.600 να εξαγοράσει την ποινή του. Δεν έχει δε ούτε € 300, για να ζητήσει από το δικαστήριο να πληρώσει το ποσό της εξαγοράς σε δόσεις. Πόσες άλλες τέτοιες ιστορίες θα υπάρχουν. Η αποσυμφόρηση των φυλακών επιβάλλει να κυκλοφορούν ελεύθερα χιλιάδες λαμόγια, ακόμη και υπουργοί.