Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Tα capital controls ήλθαν για να μείνουν.

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Άκουσα δυο φορές τις τελευταίες εβδομάδες την κ. Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό ΠΑΣΟΚ, νυν Πρόεδρο της ΕΤΕ και υποψήφια Πρόεδρο του 99ετούς Υπερνεκροταμείου, να λέει ότι τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τις δύο πρώτες τις προσπέρασα και τις ξέχασα. Κάτι έλεγε για ανάπτυξη πάντως. Ιδού η τρίτη:

«Η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, ευλόγως πιστεύω ότι τα capital controls δεν θα αρθούν ποτέ. Κάποτε είχαμε τον ΦΑΠ, τον οποίο διαδέχθηκε το ΕΤΑΚ, στη θέση του οποίου ήλθε το ΕΕΤΗΔΕ, τη θέση του οποίου πήρε ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα μας συντροφεύει μέχρι το 2031. Και τούτο, επειδή, όπως μας ενημερώνουν οι κυβερνητικοί παπαγάλοι, δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τα κάνει όλα μαζί σε μία τετραετία. Θέλει έναν ορίζοντα τεσσάρων τετραετιών το λιγότερο, για να κάνει αυτά που θα έκανε με ένα άρθρο σε ένα νόμο.

Αμ η εισφορά αλληλεγγύης;  Όλως έκτακτο μέτρο. Τόπε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά έχει γίνει πλέον τακτικό.
Χθες μου είπε ο μανάβης της γειτονιάς ότι αρκετοί πελάτες πληρώνουν με χρυσές λίρες ή δολάρια. Κρατάνε τα ευρώ για χειρότερες μέρες; Μάλλον όχι, αφού η χρυσή λίρα είναι χρήμα αχτύπητο. Και το δολάριο είναι ανίκητο. Άρα;  Άρα ο κόσμος ξεμένει και από ευρώ και βγάζει από το σεντούκι ότι του είχε δώσει ο παππούς ή ο μπαμπάς. Και προτιμά να το δώσει στον μανάβη αντί στο ενεχυροδανειστήριο. [ΣΗΜ: όταν εξαφανισθούν τα ενεχυροδανειστήρια, θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης/ανάπτυξης].

Κι’ από εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα πώς πάμε;  Πάρα πολύ καλά. Γιατί να μην έχω εμπιστοσύνη στην τράπεζα τάδε ή στην τράπεζα δείνα, η οποία έχει δανείσει τις καταθέσεις μου σε χιλιάδες λαμόγια, με αποτέλεσμα να αναγκασθώ να δανεισθώ, για να αντικαταστήσουν οι τράπεζες τις καταθέσεις μου που έχουν γίνει θαλασσοδάνεια και αναπαύονται σε εξωτικούς προορισμούς;
Τώρα, μάλιστα, που το ΥπΟικ στέλνει κατά χιλιάδες τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, σιγά μην επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες.

Κατά λοιπά, «Τα capital controls ήταν μια σπουδαία κίνηση», όπως μας ενημέρωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Δέδες.  
http://www.komistes.gr/%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CF%82-to%CF%85-%CF%83/

Όπως σπουδαία κίνηση θα είναι η απαλλαγή εκ προοιμίου από κάθε ευθύνη με ειδική νομοθετική ρύθμιση των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Υπερταμείου, ώστε να μπορούν να «αξιοποιούν» αφόβως την περιουσία του Δημοσίου επί ζημία του Δημοσίου. Δεν είναι δυνατόν να πουλάς 28 ακίνητα του Δημοσίου αντί € 261 εκ., αμέσως μετά να τα μισθώνει το Δημόσιο αντί €600 εκ. και να αναζητούν οι εισαγγελείς ποινικές ευθύνες είτε από τους πωλητές είτε από τους μισθωτές. Νισάφι πια! Δεν έχουμε αφήσει τίποτε όρθιο εμείς οι λαϊκιστές.
http://ionath.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html

Σώτος   - ποικιλοτρόπως διακεκαυμένος

Σωτήρη, το δίφραγκο που έβαλε στα καύσιμα ο Μητσοτάκης το 1981 ξέχασες, για να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς της Θεσσαλονίκης. Προσωρινό κι' εκείνο, αλλά έμεινε! Ουδέποτε απεσύρθη.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος