Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μήπως ζητάω πολλά;

Πηγή : http://kassosnews.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8518.html

Γράφει η Ειρήνη Γέμελα (και της απαντά στη συνέχεια ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος).

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, όταν με πιάνει η γκρίνια κι αρχίζω να σχολιάζω αρνητικά, κυρίως τις δράσεις ή μη δράσεις των τοπικών μας αρχόντων παλαιών και νέων, μα καλά τι θες τελικά για να είσαι ευχαριστημένη ;

Μήπως ισχύει αυτό το ΕΞΩ ΑΠ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΝΕ;
Μήπως η κριτική είναι πολύ εύκολο πράγμα ειδικά από τον καναπέ του σπιτιού μας;
Μήπως είσαι εντελώς άσχετη και δεν γνωρίζεις από προγράμματα, μελέτες, αναθέσεις έργων, προϋπολογισμούς κ.λ.π. για να μπορείς να κρίνεις σωστά έναν τοπικό άρχοντα και το έργο του;
Μήπως τελικά θα πρέπει να το βουλώσεις και να μη μιλάς, να μην αντιδράς, γιατί δεν γνωρίζεις;
Βασανίζομαι λοιπόν απ αυτά τα ερωτήματα κι επειδή δεν αντέχω και πολύ τέτοιου είδους βάσανα, αποφάσισα να το ξεκαθαρίσω.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ !!!

Εκλογές έρχονται, γεγονός βέβαιο !!!! Θα σταθώ στο κομμάτι των δημοτικών εκλογών και των αρχόντων του μικρού μας τόπου. Της Κάσου μας της ταλαιπωρημένης, της απομονωμένης, της κατατρεγμένης και μονίμως αδικημένης !!!!

ΦΥΣΙΚΑ και δεν είμαι υποχρεωμένη να γνωρίζω από μελέτες και οικονομικά προγράμματα !!

ΦΥΣΙΚΑ και δεν είμαι υποχρεωμένη να γνωρίζω από αναθέσεις έργων και προϋπολογισμούς !! ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΛΛΩΣΤΕ;

ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ όμως να στείλω με την ψήφο μου, αυτό το πανίσχυρο όπλο στα χέρια του καθενός μας, τον άνθρωπο που θα υπηρετήσει μαζί με τους συνεργάτες του, με  ΗΘΟΣ, ΣΥΝΕΣΗ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ , ΜΕΡΑΚΙ και ΠΑΘΟΣ τον τόπο μου, από την θέση του τοπικού άρχοντα.

ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι άτομο καταξιωμένο, με έργο προσφοράς, εθελοντισμού και πολιτισμού. Χρειάζομαι αποδείξεις για το αν είναι ικανός να προσφέρει !!!! Και οι αποδείξεις θα υπάρξουν αν υπήρχε δράση τόσα χρόνια και μάλιστα σε πολλούς τομείς !!! Πού ήταν τόσα χρόνια, τι έκανε στην καθημερινότητα του, σε ποιους τομείς δραστηριοποιήθηκε και αγωνίστηκε ;.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι ο άνθρωπος που θα επισκέπτεται τα χωριά, θα μιλήσει με τους κατοίκους, θα ακούσει τα προβλήματά τους, θα συζητήσει μαζί τους και θα προσπαθήσει να βρει λύσεις. Γι αυτά τα καθημερινά, τα ανθρώπινα, τα προβλήματα του κάθε χωριού! Γιατί αν δεν μπορεί να λύσει τα μικρά, πώς θα λύσει τα μεγάλα !!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι ο άνθρωπος που θα ενημερώνει τους πολίτες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις για τα προβλήματα του νησιού και για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής. Σε ανοιχτές συγκεντρώσεις είπα !!! Ο ένας δίπλα στον άλλον, στις αίθουσες  του τόπου μας, όχι με άψυχα δελτία τύπου!!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι ο άνθρωπος που δεν θα κλειστεί στο  γραφείο του και θα στέλνει ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ αντιπροσώπους του σε ό,τι γίνεται σ' αυτό το νησί. Παρών σε όλα τα δρώμενα του τόπου !! Εύκολα και δύσκολα !! Λυπηρά και χαρούμενα !! Κάτω από την εξέδρα των επίσημων, μακριά από τις πρώτες θέσεις των καθισμάτων, ανάμεσα στον κόσμο !!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι αυτός που θα εμπνεύσει τον εθελοντισμό, μιας και μας έχουν πείσει πως δεν υπάρχουν λεφτά και το έχουμε αποδεχτεί !! Ο εθελοντισμός όμως σε μια κοινωνία είναι πηγή δημιουργίας, δραστηριότητας και προσφοράς !!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι αυτός που θα επιλέξει ως συνεργάτες του, ανθρώπους μέσα απο την κοινωνία, με ΕΡΓΟ  και ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ετών, με καθαρό το μέτωπο, με πάθος και φλόγα να καίει μέσα τους!! ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ που ζητιανεύουν την ψήφο μας προεκλογικά και τότε θυμούνται να πουν μια καλημέρα !!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να έχει τα χαρακτηριστικά του ΗΓΕΤΗ  !!!! Να εμπνέει, να αγωνίζεται, να ξεσηκώνει όταν και όπου χρειάζεται. Ο ηγέτης είναι ο οδηγός, δείχνει τον σωστό δρόμο, έχει κοινωνική τόλμη, ενθουσιασμό, πρωτοβουλία, πρωτοτυπία, έχει έντονη συναισθηματική σχέση με τους πολίτες, είναι χαρισματικός  !!! Η ηγεσία δεν είναι θέση, δεν έχει θρόνο να καθίσει, είναι ΧΑΡΙΣΜΑ !!!!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να μιλά απλά και κατανοητά, χρησιμοποιώντας το καθημερινό απλό μας λεξιλόγιο και όχι φράσεις και λέξεις που δεν είναι κατανοητές απο τον απλό κόσμο και χρειάζονται αποκρυπτογράφηση  !!!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να έχει όραμα, να ζει και να αναπνέει για αυτό, να μας το μεταδώσει και να γίνουμε συνεργάτες και συνοδοιπόροι του για την πραγματοποίηση του !!! Πάντα με γνώμονα του καλό και την πρόοδο του τόπου!!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να μην αισθάνεται ότι απειλείται, κινδυνεύει από τον καλύτερο, τον πιο έξυπνο, τον πιο δραστήριο, τον πιο αγαπητό, αλλά να τον χρησιμοποιεί και να τον εκμεταλλεύεται με την καλή πάντα έννοια, εκεί όπου μπορεί να φανεί χρήσιμος!!!

Τέλος….

ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι αυτός που θα μας ΞΥΠΝΗΣΕΙ από το λήθαργο, θα μας βγάλει στο δρόμο για να αγωνιστούμε για το καλό του νησιού μας, της Κάσου μας, να ξεκολλήσουμε από τον καναπέ, να φωνάξουμε για όλα αυτά που δικαιούμαστε και μας τα στερούν !!!

Ζητάω πολλά αγαπητοί μου φίλοι ;

Ειρήνη. Αντ. Γέμελα
Κάσος 30/3/2014

Απάντηση από έναν "ξενικό" που έτυχε να αγαπήσει την Κάσο σαν δικό του νησί.

Ναι, Ειρήνη, ζητάς πολλά!

Εξεπλάγην, Ειρήνη, διαβάζοντας τους προβληματισμούς σου για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο νησί. Και εξεπλάγην, όχι γιατί δεν περίμενα εκ μέρους σου τέτοιου είδους προβληματισμούς και σκέψεις. Αντιθέτως, σε έχω για πολύ περισσότερα! Εξεπλάγην επειδή νόμισα για μια στιγμή ότι έβλεπα στον καθρέφτη του υποψηφίου ηγέτη, όπως εσύ τουλάχιστον τον ονειρεύεσαι, το πρόσωπό μου! Θα πουν ίσως κάποιοι : Ξεκαβάλλα το καλάμι Σήφη!

Δεν πρόκειται όμως για "καλάμι", αφού η μέχρι σήμερα πορεία μου, κατά την διάρκεια των τελευταίων 32 ετών που επισκέπτομαι ανελλιπώς το νησί, είναι η πιο ισχυρή απόδειξη πως δεν καλλιεργώ μπαμπού στο χωράφι μου, ενώ όλοι γνωρίζουν τι έχω κάνει μέχρι σήμερα για την Κάσο χωρίς να είμαι δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος. Ούτε βλέψεις όμως έχω, ούτε επιθυμώ να αυτοπροταθώ σαν υποψήφιος δήμαρχος, αφού είμαι βέβαιος, εκ των προτέρων, ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα κατέληγε σε φιάσκο, δεδομένου ότι ούτε ψηφοδέλτιο με τους απαραίτητους δημοτικούς συμβούλους δεν θα μπορούσα να συμπληρώσω! Το προσπάθησα άλλωστε κατά την διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου και απέτυχα παταγωδώς.

Απευθύνθηκα τότε, θυμάμαι, σε νέους Κασιώτες, αμόλυντους από την φθαρμένη ενασχόλησή τους με τα δημοτικά πράγματα στο νησί και βρήκα πόρτες ερμητικά κλειστές και καρδιές φοβισμένες.

"Καλός είσαι Σήφη μου", μου είπε θυμάμαι κάποιος, "αλλά δεν μπορώ να μπω στο ψηφοδέλτιό σου. Ο μπατζανάκης μου είναι στην άλλη παράταξη και... ξέρεις τώρα. Θα παρεξηγηθώ αν δεν τον ψηφίσω".

"Ξέρω, ξέρω" , του είπα, και χαμογέλασα με νόημα...

Ένας άλλος Κασιώτης, νέος σχετικά σε ηλικία (αλλά όχι και στα μυαλά, όπως απεδείχθη) μου είπε :

"Δεν μπορείς να πάρεις έτσι τον Δήμο ρε Σήφη. Χρειάζεται πολιτική. Πρέπει να πας με τα νερά τους, να μην τους πεις την αλήθεια κατάμουτρα, όπως συνηθίζεις, και όταν με το καλό νικήσεις, κάνεις αυτά που θέλεις".

"Δεν θα είμαι ο Σήφης αν κάνω αυτά που μου λες", του απάντησα. "Νομίζω επίσης ότι έχουν κουραστεί οι Κασιώτες να ακούν συνεχώς το ίδιο τροπάριο. Η αλήθεια είναι που τους λείπει".

Μια άλλη δυναμική Κασιώτισα αρνήθηκε κι' αυτή να με ακολουθήσει λέγοντας πως είναι πλέον αποφασισμένη να μην ξανασχοληθεί με τα δημοτικά. Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, όμως, κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο του Ερωτόκριτου... Όταν την είδα την τελευταία φορά και την ρώτησα, κατέβασε αμήχανα τα μάτια της και δεν απάντησε...

Άλλος πάλι, γνωστός και μη εξαιρετέος Κασιώτης, μου είπε : "Δήμαρχος χωρίς φακελλάκια Σήφη δεν γίνεσαι". Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου απάντησε :

"Αν δεν υποσχεθείς κάποια οικιακή συσκευή ή κάποια χρήματα και δεν πληρώσεις τα εισιτήρια των ετεροδημοτών, μην περιμένεις ψήφους!".

Τέσσερις-πέντε κατάφερα με τα πολλά να πείσω τότε. Ανάμεσά τους και ο Ηλίας Γαλανάκης ο οποίος όμως άλλα είχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, όπως απεδείχθη. Γνωρίζοντας καλά τα πολιτικάντικα τερτίπια, κατάφερε να "με πείσει" ότι εκείνος ήταν πιο κατάλληλος, αφού θα έμενε μονίμως στο νησί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όχι μόνο δεν έμεινε, τελικώς, αλλά παραιτήθηκε κι' όλας , αφήνοντας τον Δήμο χωρίς αντιπολιτευτική φωνή...

Καλοί λοιπόν οι προβληματισμοί σου Ειρήνη μου, αλλά σου διαφεύγει ότι δεν έχουν όλοι οι Κασιώτες ψηφοφόροι τον δικό σου τρόπο σκέψης ή, τουλάχιστον, τον έχουν τόσοι που δεν φθάνουν ούτε για να δουν τις ψήφους των δικών τους ανθρώπων! Αν ήξερα ότι υπήρχαν άλλοι δέκα έστω σαν εσένα στην Κάσο, θα κατέβαινα αύριο στο νησί - στο παρά πέντε δηλαδή - και θα κατήρτιζα ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τον τίτλο : "Κάσος, όραμα για το αύριο". Γιατί, πίστεψέ με, όραμα χρειάζεται να έχει αυτός που θα πάρει στους ώμους του το νησί, τιμιότητα, τσαγανό και θέληση για δουλειά. Και αυτά, σε διαβεβαιώ ότι τα διαθέτω σε υπερθετικό βαθμό! Ούτε κομματική ταυτότητα χρειάζεται, ούτε συγγενείς, ούτε οικονομικά συμφέροντα στην Κάσο. Αυτά σας έφαγαν άλλωστε...

Και κάτι ακόμη. Γνωρίζεις ότι ζήτησα στο παρελθόν να ενταχθώ σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του Δημ. Ερωτόκριτου και με εύσχημο τρόπο μου το αρνήθηκε; Ήταν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μετά την πρώτη θητεία του στη θέση του Δημάρχου. Μου είπε τότε, θυμάμαι, ότι μολονότι αναγνωρίζει την αξία μου και τις ικανότητές μου, δεν μπορεί να με βάλει στο ψηφοδέλτιό του γιατί δεν έχω συγγενείς να με ψηφίσουν! Είχε άραγε δίκιο ή μήπως φοβόταν κάτι άλλο; Πες μου εσύ αν ξέρεις...

Ανάλογη πρόταση έκανα και στον Κώστα Περσελή, από το καλοκαίρι του 2013, και την ανανέωσα αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωσή του πως θα κατέβει σαν υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ακόμη περιμένω την απάντησή του και θα περιμένω, προφανώς, πολύ ακόμη...

Κατάλαβες τώρα Ειρήνη;

Φιλικά
Ιωσήφ (Σήφης) Παπαδόπουλος