Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Της αλητείας των εργολάβων το ανάγνωσμα.

Σχολιάζει, λίγο πριν αυτοδικήσει, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Το ίδιο το έντυπο τους εκθέτει.Διαβάστε μέχρι τέλους (αν έχετε την υπομονή και δεν σπάσετε από αγανάκτηση την οθόνη του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή) την πιο κάτω ιστορία για να διαπιστώσετε κι' εσείς σε ποιο κατακάθι συμπεριφοράς έχουν φθάσει οι μεγαλοεργολάβοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει, καταχρηστικώς και παρανόμως, με τις ευλογίες επίορκων πολιτικάντηδων, το "δικαίωμα" να αδειάζουν τις τσέπες μας μέσω των διοδίων των εθνικών μας (υποτίθεται) οδών.

Ο γιος μου Γιάννης επέστρεφε λοιπόν την περασμένη Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014, με το αυτοκίνητό του από την Θεσσαλονίκη. Από κακό υπολογισμό ή αθωότητα (με κορόϊδευε βλέπετε τότε που μάθαινε ότι ανοίγω τις μπάρες μαζί με τους άλλους κινηματίες των διοδίων, που μας πούλησαν στη συνέχεια για να δημιουργήσουν το απόκομμα "δεν πληρώνω" με σκοπό γίνουν βολευτές), στο ύψος της Λαμίας κατάλαβε ότι έμεινε από χρήματα. Είχε μεν καύσιμα στο αυτοκίνητο, το οποίο είχε φουλάρει στην Κατερίνη, αλλά σε συνδυασμό με τα λάδια που άλλαξε καθ' οδόν και τα πρώτα χαστούκια που έφαγε στα γκισέ των διοδίων, κατάλαβε κάποια στιγμή ότι στην τσέπη του δεν είχε απομείνει ούτε ένα ευρώ. Μου τηλεφώνησε λοιπόν και ζήτησε τη γνώμη μου.

"Με ρωτάς τι πρέπει να κάνεις εσύ ή τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση σου;", τον ρώτησα.

"Άσε τα αστεία μπαμπά και πες μου τι να κάνω", απάντησε εκείνος.

"Λοιπόν, αφού δεν έχεις μάθει να σπρώχνεις τις μπάρες ούτε να πηγαίνεις από τους παράδρομους, πες στην υπάλληλο ότι δεν έχεις χρήματα κι' εκείνη θα σου δώσει να υπογράψεις το έντυπο αδυναμίας καταβολής τέλους διοδίων. Μετά, αν θέλεις, πηγαίνεις σε κάποιο σταθμό διοδίων και τα πληρώνεις".

"Εντάξει", απάντησε ο νεαρός, και έκλεισε το τηλέφωνο.

Κάμποση ώρα αργότερα μου ξανατηλεφώνησε για να μου πει ότι υπέγραψε το έντυπο που του έδωσαν και ότι η υπάλληλος του είπε πως μόνο σ' εκείνο τον σταθμό διοδίων (Αγία Τριάδα Φθιώτιδας) θα μπορούσε εντός δύο εβδομάδων να πληρώσει το ποσό των 1,65 ευρώ (!). Θα πρέπει, δηλαδή, να φύγει κάποια μέρα από την Αθήνα, μέσα στα χρονικά όρια των δύο εβδομάδων, να πάει μέχρι την Αγία Τριάδα της Φθιώτιδας, να πληρώσει επιπλέον τα καύσιμα και τα τέλη διοδίων που αναλογούν σ' αυτή την απόσταση, μόνο και μόνο για να καταβάλλει το "οφειλόμενο" (χωράει πολλή συζήτηση κατά πόσον αυτή είναι η κατάλληλη λέξη) ποσό των 1,65 ευρώ! Εάν μάλιστα δεν καταβληθεί το ποσό αυτό μέσα στην προθεσμία των δύο εβδομάδων, τότε θα υπάρχουν οι ανάλογες προσαυξήσεις. Ρε δεν είμαστε καθόλου καλά!

"Ετσι σου είπε;", ρώτησα τον γιο μου.

"Ναι, έτσι μου είπε", απάντησε εκείνος.

"Να σε ψαρώσουν ήθελαν, δεν το κατάλαβες; Νόμισαν ότι είσαι από αυτούς που σπρώχνουν τις μπάρες και θέλησαν μ' αυτόν τον τρόπο να σε τιμωρήσουν. Είναι δυνατόν να πας μέχρι την Αγία Τριάδα για να τους δώσεις 1,65 ευρώ; Γύρισε πίσω και θα σου πω τι θα κάνουμε...".

Μία ώρα περίπου αργότερα μου ξανατηλεφώνησε ο νεαρός για να μου πει ότι επειδή δεν είχε χρήματα και ντρεπόταν να περάσει και πάλι αυτή την διαδικασία, προκειμένου να αποφύγει τα επόμενα διόδια μέχρι την Αθήνα, ακολούθησε τις οδηγίες του gps και επιστρέφει... μέσω Μπράλου! Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να πάρω τα όπλα. Ακούστε όμως τη συνέχεια, γιατί μόλις τώρα αρχίζουν τα ωραία!

Στο έντυπο της "Κεντρικής Οδού" (τρομάρα τους, έχουν αλλάξει το όνομα των Εθνικών Οδών για να δικαιολογούν τα χαράτσια που εισπράττουν), εκεί κάτω στα ψιλά γράμματα αναφέρεται μεταξύ άλλων :

"Η εξόφληση της οφειλής γίνεται σε οποιοδήποτε σταθμό διοδίων της Νέας Οδού με την επίδειξη του παρόντος".

Καταλάβατε; Επειδή η "Κεντρική Οδός", που έχει πιάσει τα στενά στην Αγ. Τριάδα και κόβει από τους οδηγούς αυτοκινήτων ό,τι περισσεύει, σαν τον Προκρούστη, συνεργάζεται με τον έτερο ληστή της "Νέας Οδού", τον Κερκύονα, κανόνισαν έτσι ώστε τα βερεσέδια του ενός να μπορεί να τα εισπράττει ο άλλος. Επειδή όμως ηδονίζονται να ψαρώνουν τους οδηγούς, ξέχασαν οι ανόητοι ότι αυτή η μεταξύ τους συμφωνία έχει καταγραφεί στα ίδια τα έντυπά τους!

Πήρα λοιπόν το έντυπο μπροστά μου και την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 4 Απριλίου 2014) τηλεφώνησα στα γραφεία της "Νέας Οδού" (τηλ. 22950 26900) ζητώντας εξηγήσεις. Φρόντισα βεβαίως να αναφέρω την ιδιότητά μου. Έχω παρατηρήσει, βλέπετε, ότι σφίγγουν ολίγον τι οι κώλοι στο άκουσμα της δημοσιογραφικής ιδιότητας, άγνωστο γιατί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων αποτελούν τα εργαλεία στα χέρια ληστών όπως ο Προκρούστης και ο Κερκύονας.

Το ηχητικό μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή με προειδοποίησε ότι η τηλεφωνική συνομιλία θα μαγνητοφωνηθεί, για λόγους ασφαλείας, κι' εγώ περίμενα μέχρι να συνδεθώ με κάποιο συνεργάτη του Προκρούστη. Πρέπει εδώ βεβαίως να τονίσω ότι το γεγονός πως σε προειδοποιούν ότι σε μαγνητοφωνούν δεν τους απαλλάσσει της ποινικής ευθύνης που έχουν για την μαγνητοφώνηση αυτή καθ' εαυτή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την καταγραφή της πινακίδας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσω βιντεοκάμερας, όταν περνάς από τους σταθμούς των διοδίων.

Όταν σήκωσε κάποια στιγμή η υπάλληλος το ακουστικό (κακώς δεν ζήτησα το όνομά της) και της εξέθεσα το πρόβλημα, εκείνη μου απάντησε ότι έτσι πράγματι είναι. Θα πρέπει το ποσό των 1,65 ευρώ να καταβληθεί στον σταθμό των διοδίων της Κεντρικής Οδού στην Αγ. Τριάδα Φθιώτιδας! Όταν της είπα, ελαφρώς εκνευρισμένος, ότι οι ίδιοι αναφέρουν πως το ποσό της οφειλής μπορεί να πληρωθεί σε οποιοδήποτε σταθμό διοδίων της "Νέας Οδού", μεσολάβησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής μέχρις ότου η σαστισμένη υπάλληλος πει :

"Δώστε μου το τηλέφωνό σας κύριε. Θα ρωτήσω και θα σας απαντήσω σχετικώς εντός της ημέρας".

Πέρασε όμως η Παρασκευή, πέρασε και η Κυριακή και τηλεφώνημα από την κυρία δεν πήρα. Αποφάσισα λοιπόν σήμερα (Δευτέρα 7 Απριλίου 2014) να τηλεφωνήσω εκ νέου. Η ίδια ιστορία, τα ίδια λόγια ένθεν κακείθεν, οι ίδιες απαντήσεις. Αυτή τη φορά όμως φρόντισα να ζητήσω το όνομα της υπαλλήλου (κυρία Δεσύλλα) και πριν κλείσει η συνομιλία της είπα :

"Ακούστε κυρία Δεσύλλα. Επειδή υπάρχει πιθανότητα να μη με ξανακαλέσετε ούτε εσείς, σας προειδοποιώ ότι αν δεν λάβω κάποια υπεύθυνη απάντηση εντός της ημέρας, θα πάω μέχρι τον σταθμό των διοδίων των Αφιδνών και θα ζητήσω να καταβάλλω το "οφειλόμενο" ποσό των 1,65 ευρώ. Σε περίπτωση που αρνηθείτε να το εισπράξετε και με παραπέμψετε στον σταθμό διοδίων της Αγ. Τριάδας, θα φύγω, δεν θα πληρώσω και θα έχετε στο εξής να κάνετε με τον δικηγόρο μου, δεδομένου ότι το ίδιο το έντυπο αδυναμίας καταβολής τέλους διοδίων με καλύπτει.

Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και με κάλεσε κάποιος κύριος, ονόματι Θεοδώρου, για να μου πει ότι κατ' εξαίρεσιν θα δεχθούν να καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό σε σταθμό διοδίων της "Νέας Οδού", με την προϋπόθεση ότι θα τους στείλω με fax ή e mail αντίγραφο του εντύπου ώστε η "Κεντρική Οδός" να ανάψει το πράσινο φως για την είσπραξη του οφειλομένου ποσού από τον σταθμό διοδίων της "Νέας Οδού" στις Αφίδνες!

Άντε τώρα να μείνω εγώ ψύχραιμος!

"Τι εννοείτε κατ' εξαίρεσιν κ. Θεοδώρου; Χάρη μου κάνετε; Αφού το ίδιο το έντυπο μου δίνει αυτό το δικαίωμα, γιατί υποχρεούμαι να ζητήσω με e mail ή fax την άδεια της "Κεντρικής Οδού" που συνέταξε το έντυπο;".

"Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλοιώς. Πρέπει να μου στείλετε αυτό το αντίγραφο ώστε να πάρουμε την άδεια της "Κεντρικής Οδού" και να μπορέσετε, από μεθαύριο και μετά, να μεταβείτε στις Αφίδνες, να πληρώσετε το οφειλόμενο ποσό και να πάρετε την εξοφλητική απόδειξη".

"Καλά, καλά, θα σκεφτώ τι πρέπει να κάνω", του απάντησα και κατέβασα το ακουστικό.

Επιμύθιο : Τι να τους κάνω που δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση τον γιο μου, ο οποίος, μετά από 8 χρόνια σπουδών και δύο χρόνια στην ανεργία, έχει το παιδί την εντύπωση πως τούτος εδώ ο κόσμος είναι όμορφος, ηθικός και αγγελικά πλασμένος. Θα τους στείλω λοιπόν το αντίγραφο που ζητούν, ελπίζοντας πως ο νεαρός, μετά από αυτό το πάθημά του θα μάθει, ή να σπρώχνει τις μπάρες ή να μην περάσει ποτέ πια απ' το κρεββάτι του Προκρούστη...