Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"Ανάπτυξη" τουρισμού μέσω της ερημοποίησης του βυθού!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                            
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Κάρπαθος : 17-03-2014 Αρ. Πρωτ. : 387

Προς: ΜΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΘΕΜΑ: Προτάσεις για τον τουρισμό - Πολιτισμό της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου -Κάσου.

Στα πλαίσια του προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου -Κάσου για τον τουρισμό και τον πολιτισμό κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή οι οποίες και έγιναν αποδεκτές:

Α) Λαογραφικός τουρισμός : Διοργάνωση της 5ης Συνάντησης Άσκαυλου. Συνεργασία με ΠΟΡΟΚ.           

Β) Γαστρονομικός τουρισμός. Τριήμερο φεστιβάλ γεύσεων τοπικών προϊόντων της  Κάσου τον Ιούλιο και Αύγουστο (σιτάκα, μέλι, σκάρος). Συνεργασία  με τους τοπικούς συλλόγους και Δήμο Κάσου.

Γ) Καταδυτικός τουρισμός: Πρωτάθλημα υποβρύχιου ψαρέματος σε Κάρπαθο και Κάσο με πανελλήνια συμμετοχή.                                                    

Δ) Κατασκευή φιλοτελικού "FOLDER"  με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών   από τον πρώτο διάπλου της  Διώρυγας του Παναμά από τον Δωδεκανήσιο -  Κασιώτη πιλότο Νικήτα Μαυράκη (ΕΛΤΑ).                                

Ε) Αύγουστος  2014 - Επανάληψη του ταξιδιού της «IMMACOLATA» 70  χρόνια μετά [1944 - 2014] Φοινίκι-Κάσος-Αλεξάνδρεια Αιγύπτου (Συνεργασία με τους συλλόγους Αρκασιωτών, Μενετιατών, Απεριτών, Πηγαδιωτών Καρπάθου και  Κασιωτών).  

ΣΤ) Συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Καρπαθιακών Ερευνών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονικής διημερίδας «Σεισμολογίας και Ιατρικής» σε Κάρπαθο και Κάσο.           

Ζ) Αύγουστος 2014 - Πηγάδια, Μουσική εκδήλωση Ελένης & Σουζάνας Βουγιουκλή.

Η) Μουσικοχορευτική Συνάντηση Κασιωτών και Καρπαθίων. Συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου. Πηγάδια Καρπάθου - Ιούλιος 2014  

Σχόλιο "Rib and Sea".

Δεν θα σχολιάσω κατά πόσον οι λαογραφικές, γαστρονομικές, φιλοτελικές ή μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου, γιατί οι θέσεις μου πάνω σ' αυτό το θέμα είναι γνωστές και, αν χρειαστεί, θα τις επαναλάβω, σε άλλη όμως ενότητα. Για την υπ' αριθμ. "Ε" εκδήλωση, που αφορά την επανάληψη του ιστορικού ταξιδιού της "Immacolata" από την Κάσο και την Κάρπαθο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έχω ήδη αναφερθεί εδώ και δεν υπάρχει νομίζω λόγος να επανέλθω: http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/1409-edo-karavia-xanontai-varkoyles-armenizoun

Θα μείνω όμως και θα σχολιάσω με έμφαση, την υπ' αριθμόν "Γ" "τουριστική" δραστηριότητα που ακούει στον βαρύγδουπο τίτλο "Πρωτάθλημα υποβρύχιου ψαρέματος σε Κάρπαθο και Κάσο με πανελλήνια συμμετοχή". Θα πω, λοιπόν, ότι η διοργάνωση ενός τέτοιου "αγώνα", ενώ δεν θα προσφέρει τίποτε απολύτως στην τουριστική ανάπτυξη της Κάσου και της Καρπάθου (πέραν της συμμετοχής ενός μικρού αριθμού αθλητών), θα συντελέσει στην ερημοποίηση του αξιόλογου (ακόμη) βυθού της θάλασσας των δύο νησιών.

Θα θυμούνται σίγουρα οι Κασιώτες ότι έναν παρόμοιο αγώνα είχα την... ατυχία να συνδιοργανώσω το 2003 στην Κάσο, μαζί με τον Μανώλη Περιστέρη. Ήταν τότε που κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις των επαγγελματιών αλιέων του νησιού, με την υπόσχεση ότι τα ψάρια που θα κτυπούσαν οι "αθλητές" εκείνου του "αγώνα" θα προσφέρονταν στους Κασιώτες αλιείς ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομούσαν από την πώλησή τους να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή καρνάγιου έξω από το γραφικό λιμανάκι της Μπούκας.

Και, ευλόγως, θα μου πουν κάποιοι : "Καλά, εσύ που διαφήμισες τότε εκείνο τον αγώνα και πρωτοστάτησες στην διοργάνωσή του, μάχεσαι τώρα για να μην ξαναγίνει;". Θα τους απαντήσω ότι αφ' ενός μεν, εγώ κυρίως, νομιμοποιούμαι να έχω άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί γνωρίζω πλέον "από μέσα" ποιοι ωφελούνται από την διοργάνωση τέτοιων δήθεν "αγωνιστικών" δραστηριοτήτων, και αφ' ετέρου γιατί τα πράγματα προχωρούν και οι λανθασμένες ιδέες ενίοτε αναθεωρούνται. Κύλησε άλλωστε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε, όπως θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε πιο κάτω.

Το βέβαιο είναι ότι ο τελευταίος που θα ωφεληθεί από την επανάληψη ενός τέτοιου αγώνα στην Κάσο και στην Κάρπαθο δεν είναι ούτε ο τουρισμός ούτε το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υποβρύχιας αλιείας με ψαροντούφεκο, οι φορείς που θα τον διοργανώσουν και τα ράφια κάποιων "αθλητών" που θα γεμίσουν με έπαθλα επειδή θα κτυπήσουν τα πιο πολλά ψάρια!

Το διαδικτυακό αυτό περιοδικό πρωτοστάτησε, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2009, στην εκστρατεία για την απαγόρευση του "αγωνιστικού ψαροντούφεκου" :

http://www.ribandsea.com/main/index.php/fishing/132--stop-

http://www.ribandsea.com/main/index.php/fishing/155--borg-

http://www.ribandsea.com/main/index.php/fishing/199-2009-10-30-20-19-02

Οφείλω βεβαίως να ομολογήσω ότι, παρά την συμπαράσταση που είχα τότε από ιδιώτες, από μέλη σε διαδικτυακά forα και καταδυτικούς συλλόγους, δεν κατάφερα να βρω κατανόηση από τους αρμόδιους φορείς στην Ελληνική Κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα Αλιείας και Περιβάλλοντος, οι επικεφαλής των οποίων - μηδέ της "αγωνίστριας" του Πολυτεχνείου Μαρίας Δαμανάκη εξαιρουμένης - με παρέπεμπαν ο ένας στον άλλον σαν το μπαλλάκι του πινγκ-πονγκ, ενώ συγχρόνως εκόπτοντο (τάχα) για την προστασία του ενάλιου πλούτου και της ιχθυοπανίδας!

Θέλω να πιστεύω ότι τόσο οι Δήμοι Κάσου και Καρπάθου, όσο και οι αλιείς των δύο νησιών, θα αντιταχθούν στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου "αγώνα" στα χωρικά τους ύδατα. Σε αντίθετη περίπτωση θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε ο αγώνας αυτός να μην πραγματοποιηθεί...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος