Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μάκης Αγούδημος καλεί Τούρκους επενδυτές, over.

Άρθρο που αναρτήθηκε στο : planet-greece.blogspot.com

O Μάκης Αγούδημος καλεί τούρκους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά πλοία bir para! Ο άνθρωπος που με τα σαπιοκάραβα κατάφερε επί χρόνια να επιβιώνει, παίρνοντας εργολαβικά τις άγονες γραμμές, ο άνθρωπος που έγινε εφοπλιστής χάρις στα "πράσινα" θαλασσοδάνεια του Ανδρέα Παπανδρέου, έρχεται τώρα, μετά την καταστροφή που υπέστη, να πάρει το αίμα του πίσω, τιμωρώντας τους Έλληνες μέσω των Τούρκων! «Οι τιμές των πλοίων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 50%, οι Τούρκοι πελάτες προηγούνται». Με τον τίτλο αυτό η τουρκική εφημερίδα Hürriyet κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Γεράσιμου Αγούδημου που αναζητά τούρκους επενδυτές.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο έλληνας εφοπλιστής δήλωσε πως «οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν προβλήματα χρηματοδότησης. Τα πλοία που αξίζουν 80- 100 εκατομμύρια δολάρια τα πουλάνε για 50 εκατομμύρια. Οι Τούρκοι θα μπορούν να αγοράσουν τα πλοία αλλά ακόμα και τις γραμμές τους σε τιμές ευκαιρίας».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κινητικότητα στο Υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας στο οποίο έστειλε μήνυμα σε όλες τις τουρκικές ναυτιλιακές εταιρείες και ενώσεις για να ενδιαφερθούν για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ελλάδα. Στο μήνυμα αναφέρεται «στη συνάντηση που είχαμε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας GA Ferries κ. Αγούδημο μας ανέφερε πως η ναυτιλία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ο ίδιος μας τόνισε πως πλοία με ελληνική σημαία ή ακόμη και με σημαία Μάλτας θα μπορούν να εκτελούν δρομολόγια από τον Πειραιά στα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμη και στην Τουρκία, με σημαντικό κέρδος».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο Γεράσιμος Αγούδημος ανέφερε πως η είσοδος μιας τουρκικής εταιρείας στην ακτοπλοΐα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλά τεχνητά εμπόδια. Ενώ με την εξαγορά μιας ελληνικής εταιρείας αυτά τα εμπόδια θα μπορούν να εξαλειφθούν.

Το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών ενημέρωσε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες πως ο Γεράσιμος Αγούδημος είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει για την εξαγορά ελληνικών εταιρειών από τουρκικές εταιρείες και πως ο ίδιος έχει αναφέρει πως η εταιρεία του διαθέτει δυο κτίρια στο λιμάνι του Πειραιά τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση από τις τουρκικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, αναφέρει πως με το σήμα που έστειλε το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών, ουσιαστικά κινητοποιεί τις τουρκικές εταιρείες να ψάξουν τις αντίστοιχες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Όσο για τα τον Γεράσιμο Αγούδημο, αναφέρει πως διαθέτει 8 πλοία!

Ποιος είναι ο καπετάν... Μάκης;

Από την εποχή που ο κ. Αγούδημος έλαβε την απόφαση να περιορίσει δραστικά τις νέες επενδύσεις στον στόλο του στα απαραιτήτως αναγκαία, στράφηκε στην άγονη γραμμή, θεωρώντας ότι στην αγορά αυτή το πρώτο θέμα είναι να υπάρχει πλοίο. Το σε τι κατάσταση θα είναι αυτό το πλοίο του ήταν, περίπου, αδιάφορο. Πορευόμενος σε αυτή τη λογική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έγινε ο «παράνομος έρωτας» των εκάστοτε υπουργών, αφού ήταν ο άνθρωπος εκείνος που τους έλυνε το βασικό πρόβλημα της κάλυψης των συγκοινωνιακών αναγκών της άγονης γραμμής. Ολοι τον επέκριναν δημοσίως και όλοι έσπευδαν στην αγκαλιά του όταν έσβηναν τα φώτα.

Την ήξερε αυτή τη συμπεριφορά τους, αλλά, ως γνωστόν, «άσπρος γάτος, μαύρος γάτος, σημασία έχει να πιάνει το ποντίκι» και ως εκ τούτου δεν τον ενοχλούσε που τον επέκριναν δημοσίως, αρκεί να ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Καμιά φορά γκρίνιαζε και λίγο, αλλά γκρίνιαζε πάντα τόσο όσο χρειαζόταν ώστε να περνά προς τα έξω το μήνυμα ότι ήταν, είναι και θα είναι η επίσημη φωνή της ακτοπλοϊκής αντιπολίτευσης, αλλά και ένας μη ελεγχόμενος παράγοντας.

Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Αγούδημος υπήρξε ο πλέον συμβατικός παίκτης της ελληνικής ακτοπλοΐας, διότι ναι μεν με την εταιρεία του έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα των όποιων κυβερνήσεων, αλλά την ίδια ώρα χωρίς τις επιδοτήσεις δεν υπήρχε. Αν αποφάσιζε ο όποιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να τον στριμώξει, ο κ. Αγούδημος θα εγκατέλειπε την ελληνική ακτοπλοΐα μέσα σε λίγα 24ωρα.

Κανένας όμως δεν τολμούσε επί σειρά ετών να τον ακουμπήσει, διότι η λογική που επικρατούσε ήταν πως η αποχώρηση των πλοίων του από τις άγονες γραμμές θα προκαλούσε χάος. Και οι περισσότεροι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας προφανώς πίστευαν αυτό που έλεγε ο Νίτσε: «Οταν κοιτάς το χάος, το χάος κοιτάζει κι εσένα».

Και έτσι, παίζοντας έξυπνα με τις ανασφάλειες των πολιτικών, επιβίωσε σε δύσκολες και σκληρές καταστάσεις. Ο κ. Αγούδημος ήταν αδιαμφισβήτητα ένας ιδιαίτερα έμπειρος ακτοπλόος εφοπλιστής. Κατ' αρχάς ήταν από τους ελάχιστους εναπομείναντες εφοπλιστές στο κλάδο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε συνδέονται με εισηγμένες εταιρείες.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο καπετάν Μάκης Αγούδημος υπήρξε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του προέδρου του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Λέγεται ότι ο άνθρωπος που τους έφερε σε επαφή και που είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας ακτοπλοϊκής εταιρείας για τον λαό ήταν ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και προνομιακός συνομιλητής του ιδρυτή του ΠαΣοΚ κ. Γ. Κατσιφάρας .

Ακόμη και αν η ιδέα αυτή δεν ήταν του κ. Κατσιφάρα, σίγουρα έκανε, με άνωθεν εντολή, ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει την έλευση της "GΑ Ferries" στην ακτοπλοΐα και η μόνη «άνωθεν εντολή» που μετρούσε για τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν αυτή που προερχόταν από το στόμα του προέδρου Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα πρώτα σοβαρά κεφάλαια για την ανάπτυξη της εταιρείας προήλθαν την περίοδο εκείνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τα τότε δεδομένα της εποχής, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, η "GΑ Ferries" φέρεται να έχει λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσά τα οποία έφταναν τα 900 εκατομμύρια δραχμές και «θαλασσοδάνεια» από κρατικές τράπεζες με άνωθεν εντολή. Τότε είχαν φουντώσει οι φήμες πως ο κ. Αγούδημος δεν ήταν μόνος σε αυτό το εγχείρημα, αλλά είχε και «συνεταίρους» μέσα στο ΠαΣοΚ και γύρω από το στενό περιβάλλον του προέδρου.