Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ωχ, έρχεται απόσυρση.

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

antipathoΧαράς Ευαγγέλια. Για ποιους; Θα δείξει.

Έρχεται, λέει, απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και ανταλλαγή των με καινουργή νέας τεχνολογίας. Για να δούμε πώς θα οργανωθεί ο «θεσμός» τούτη τη φορά. Έχει γίνει μάθημα το πάθημα [;] της περιόδου 1991-1993;

Θυμίζω από το μακρυνό 1991: η κυβέρνηση αποφασίζει να απαλλάξει από δασμούς κ.λπ. τις αγορές νέων αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Για χάρη του περιβάλλοντος. Διότι τα καταλυτικά αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους. Πλακώνουν οι εισαγωγείς τις παραγγελίες και γεμίζουν απαστράπτοντα αυτοκίνητα όλοι οι τελωνειακοί χώροι απανταχού της επικρατείας. Παρατηρείται, όμως, αδυναμία απορρόφησης αυτών καθώς δεν είναι άπειροι οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων που έχουν το χρήμα να τα αντικαταστήσουν με καινουργή. Και τότε ο υπουργός Συντονισμού Μάνος επιτρέπει τη μεταβίβαση σε τρίτον του δικαιώματος απόσυρσης. Διότι το περιβάλλον είναι πάνω απ’ όλα.

Παράδειγμα: εγώ ο Μήτσος έχω μία σακαράκα, την οποία θέλω να αποσύρω, αλλά  δεν έχω χρήμα να πληρώσω το καινουργές, έστω χωρίς δασμούς τέλη κ.λπ. Τί μπορώ να κάνω; Να τηρήσω τη διαδικασία απόσυρσης και στη συνέχεια να πουλήσω το δικαίωμά μου για αντικατάσταση του παλαιού στον Μπάμπη. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο προϊόν προς διάθεση:  τα δικαιολογητικά απόσυρσης. Απαλλάσσομαι από τη σακαράκα και παίρνω και το κάτι τίς μου από τον Μπάμπη που δεν διαθέτει όχημα προς απόσυρση, αλλά διαθέτει χρήμα για την απόκτηση καινουργούς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επειδή και ο Μπάμπης, όπως και εγώ, πονάμε πάνω απ’ όλα το περιβάλλον μαζί με την κυβέρνηση.

Στα πλαίσια του «θεσμού» αναδύεται και το νέο επάγγελμα: «διεκπεραιωτής αυτοκινήτων». Αυτός που παίρνει τη σακαράκα μου, κινεί τη διαδικασία απόσυρσης και παραδίδει σε μένα τον Μήτσο τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την απόσυρση της σακαράκας. Ο διεκπεραιωτής ασφαλώς και αμείβεται για την εργασία του αυτή. Όπως π.χ., όταν φροντίζει έναντι του αναλογούντος αντιτίμου να μου παραδώσει την ανανέωση της άδειας οδήγησης, μολονότι έχω αποτύχει στις εξετάσεις.    

Ξάφνου, όμως, το σύστημα φρακάρει. Τα απαστράπτοντα οχήματα λιάζονται αδιάθετα στους τελωνειακούς χώρους, οπότε η κυβέρνηση επιτρέπει, ως προελέχθη, τη μεταβίβαση των δικαιολογητικών απόσυρσης. Για χάρη του περιβάλλοντος πάντοτε. Και τότε αρχίζει το μεγάλο πάρτι. Αδειάζουν οι τελωνειακοί χώροι, αλλά μετ’ ου πολύ οι Τελωνειακές Αρχές ανακαλύπτουν χιλιάδες πλαστών δικαιολογητικών απόσυρσης. Ο κάθε μάγκας έφτιαχνε και μερικά δικαιολογητικά απόσυρσης, τα πούλαγε και κονόμαγε, ενώ ο μη διαθέτων παλαιό όχημα αποκτούσε καινουργές με τα πλεονεκτήματα της απόσυρσης άνευ δασμών κ.λπ., χωρίς να έχει αποσυρθεί παλαιό όχημα.

Ακολούθησε η βιομηχανία των διώξεων για λαθρεμπορία, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και απάτη παραλλήλως με την επιβολή πολλαπλών τελών, προστίμων κ.λπ. Στέναξαν τα εισαγγελικά γραφεία και τα δικαστήρια, αστικά, ποινικά και διοικητικά.

Παιδιά ΠΡΟΣΟΧΗ! Το έχουμε παρακάνει με τις αρπαχτές. Είπαμε ότι δεν μας άρεσε η πρώτη φορά αριστερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μας αρέσει η για πολλοστή φορά δεξιά no matter what που λένε οι μορφωμένοι!

Ελλαδάρα αθάνατη. ΄Ολα τα υπομένεις, όλα τα κάνεις, εκτός από απόσυρση πωλητικών!