Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας συνεχίζει να κάνει την πάπια.

iptamenes.sakarakesΚάθε μέρα που περνάει πείθομαι ακόμη περισσότερο ότι ελληνικό κράτος δεν υφίσταται. Είναι άπειρες δε οι αφορμές για να οδηγηθεί ο Έλληνας πολίτης σ' αυτό το ασφαλές συμπέρασμα. Το πιο κάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό.

Στις αρχές Ιανουαρίου αυτού του έτους, ως εκπρόσωπος του σωματείου με την επωνυμία "Ελληνική Αθλητική Αεροπορία", έστειλα μια επιστολή προς τον κ. Εισαγγελέα Θηβών καταγγέλοντας την απίστευτη νωχελικότητα των υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την άρνησή τους να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους δεν ικανοποιείται το από του έτους 2013 αίτημά μας για την αδειοδότηση του ιδιόκτητου πεδίου προσγείωσης υπερ-ελαφρών αεροσκαφών και υπερ-ελαφρών πτητικών αεραθλητικών μηχανών στο Κάστρο Βοιωτίας, μολονότι διαθέτουμε όλες τις από τον νόμο προβλεπόμενες προϋποθέσεις https://www.ribandsea.com/announcements/3469-i-elliniki-athlitiki-aeroporia-kataggelei-tis-ypiresies-tis-y-p-a-ston-eisaggelea-thivon.html

Την επιστολή μου εκείνη κοινοποίησα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Υ.Π.Α. (τμήματα Δ2, Δ3, Δ4 και Δ16), στον Διοικητή της Υ.Π.Α., στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και στον Συνήγορο του πολίτη.

Τελικώς, μετά από άκαρπη παρέλευση άλλων 10 περίπου μηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη μάς γνωστοποίησε ότι οι υπηρεσίες της Υ.Π.Α. δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο σχετικό ερώτημά του. Συγκεκριμένα ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε στην επιστολή του προς την Υ.Π.Α. :

"Με προηγούμενο έγραφό μας (242159/15384/4.4.2018) ζητήσαμε τις απόψεις της υπηρεσίας σας, καθώς και την τυχόν παρέμβασή σας σχετικά με θέμα που εξετάζεται από την Αρχή και αφορά την καθυστέρηση χορήγησης αδείας προσγείωσης στην Ελληνική Αθλητική Αεροπορία.

Μολονότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από το έγγραφό μας, δεν έχει ληφθεί δυστυχώς καμία απάντηση εκ μέρους σας. Ακόμη περισσότερο, δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης.

Επειδή η σημειωθείσα καθυστέρηση (βλ. ν. 3094/03, άρθρο 4 παρ. 5) προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης, σας παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στο προμνησθέν έγγραφό μας το συντομότερο. Σημειώνουμε εδώ ότι κατά τη διάταξη του ν. 3094/03, άρθρο 4 παρ. 5, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία η διευκρίνιση θα είμαστε στη  διάθεσή σας".

Με εκτίμηση
Ι.Π. Σαγιάς

Άφησα να περάσουν μερικές ακόμη εβδομάδες και προχθές τηλεφώνησα στον προϊστάμενο του Α΄ Τμήματος της Δ/νσης Αερολιμένων της Υ.Π.Α., κ. Γ. Κορμά, υπενθυμίζοντάς του το χρόνιο αίτημά μας, αναφερόμενος συγχρόνως στην επιστολή τού Συνηγόρου του Πολίτη. Ο κ. Κορμάς απάντησε ότι το θέμα μας εξετάζεται και σύντομα θα βρεθεί λύση. Όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για να δοθεί επιτέλους αυτή η λύση, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει 5 χρόνια χωρίς να λάβουμε απάντηση, εκείνος μου είπε να μην τους ενοχλούμε με συνεχή τηλεφωνήματα, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα θα διευθετηθεί σύντομα! Ήταν μάλιστα χαρακτηριστική η ατάκα του ότι ο Παπαδόπουλος (ο έτερος ιδιοκτήτης πεδίου προσγείωσης στην ίδια περιοχή, ο οποίος λειτουργεί με επίσηση άδεια της Υ.Π.Α. εδώ και αρκετά χρόνια) θα περιοριστεί γιατί έχει κάνει την περιοχή ξέφραγο αμπέλι!

Προ ολίγου επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον Συνήγορο του Πολίτη και εξέθεσα και πάλι το πρόβλημα. Έλαβα την απάντηση ότι η Υ.Π.Α. υποχρεούται να ανταποκριθεί στο αίτημα τού Συνηγόρου του Πολίτη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (πόσο είναι αυτό άραγε;) και πως αν δεν το κάνει θα υπάρξουν κυρώσεις. Ξέρετε τι λέω εγώ; Άρμεγε λαγούς και κούρευσε χελώνες...

Καταλάβατε τώρα γιατί δεν λειτουργεί τίποτε σ' αυτή τη χώρα;

Ιωσήφ Παπαδόπουλος