Του Σωτηρίου Καλαμίτση.
«Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους». Αυτή η φράση φιγουράρει στη συμφωνία της 13.07.2015, την οποίαν «επέτυχε» ο πρωθυπουργός μετά από 17 ωρών σκληρές και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδείνωση του εσωτερικού μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά. Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ΕΜΣ, καθώς και σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο. Τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση επανεξέτασης. Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της κάθε ονομαστικής αξίας του χρέους.».
Ο παράνομος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης μας ενημέρωσε προ ολίγων εβδομάδων ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα του χρέους, διότι κάθε δανείστρια χώρα έχει το δικό της χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και οι δανειστές των δανειστών μας να κουρέψουν τα χρέη των δανειστών μας, όπερ αδύνατον. Συνεπής ο κ. Δραγασάκης προς τη συμφωνία της 13.07.2015.
Και όμως, η κυβέρνηση έχει σημαία της τον αγώνα για το κούρεμα τους χρέους παρακαλώντας και τις ΗΠΑ να παρέμβουν, για να πεισθούν οι δανειστές μας να κουρέψουν το χρέος μας. Επαναλαμβάνει δε ο πρωθυπουργός ότι πρέπει και οι δανειστές να τηρούν τα συμπεφωνημένα, όπως τα τηρούμε εμείς. Αλλά οι δανειστές δεν συμφώνησαν να κουρέψουν το χρέος μας. Ψεύδεται, λοιπόν, όπως ψεύδεται δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, όταν διακηρύσσει ότι οι δικαστές του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά οδηγούν χιλιάδες παιδάκια εκτός παιδικών σταθμών και σε αδυναμία διορισμού 4.000 νοσηλευτών, αφού με την απόφασή τους υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επιστρέψει στους υπερθεματιστές την πρώτη δόση εξ € 88 εκ., τα οποία θα διετίθεντο σε παιδικούς σταθμούς και στην πρόσληψη νοσηλευτών. Η κ. Φωτίου είχε πει ότι τα χρήματα αυτά θα διετίθεντο και για τη σίτιση 60.000 μαθητών, αλλά αυτό της ξέφυγε της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη, όταν εξαπέλυσε τον λίβελό της κατά του ΣτΕ. Ο ΓΓ Επικοινωνίας κ. Κρέτσος, μάλιστα, το χόντρυνε περισσότερο. Το ΣτΕ έκανε, είπε, ριφιφί, παίρνοντας τα χρήματα από τους φτωχούς για να τα επιστρέψει στους έχοντες και κατέχοντες.
Ανεξαρτήτως του αν το ΣτΕ θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη του το δημόσιο συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνεται ο κ. Παππάς ή ο κ. Κρέτσος, νομίζω πως οι δικαστές του ΣτΕ γνωρίζουν ότι το πλειστηρίασμα από τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών σταθμών θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους και όχι για παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτές και συσσίτια παρά τα ασύστολα ψέμματα όλων σχεδόν των υπουργών. Έτσι τουλάχιστον είχε προτείνει η κυβέρνηση με το 47σέλιδο πόνημα της τον Ιούνιο του 2015, το οποίο απέρριψαν οι δανειστές: «340 εκ. από προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες εντός του 2015» προέβλεπε η πρόταση. Μαζί με τα έσοδα από άλλες «δράσεις», όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση των αμυντικών δαπανών κ.ά., τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα πήγαιναν στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Το ριφιφί στη νοημοσύνη μας πάει σύννεφο.