Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το χρονικό της υποβολής μιας φορολογικής δήλωσης.

Τρίτη 2/7/2013 ώρα 8.30 βρίσκομαι στην ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων. Η ουρά του κόσμου γύρω στα 150 μέτρα, λόγω της χθεσινής εορτής των Αγ. Αναργύρων που η ΔΟΥ ήταν κλειστή (συνεργαζόμενα καταστήματα).

Ανεβαίνω στον 2ο όροφο, στον προϊστάμενο, και του εκθέτω τον λόγο που βρίσκομαι εκεί, δηλαδή να καταθέσω χειρόγραφα ΑΡΧΙΚΗ φορολογική δήλωση, με όλους τους δείκτες μηδενικούς και να ακολουθήσει η συμπληρωματική.

Ο προϊστάμενος αρνείται κατηγορηματικά να παραλάβει χειρόγραφη δήλωση. Επόμενο βήμα κλήση στην Άμεση Δράση και αναμονή. Σε 15 λεπτά περίπου καταφθάνει το περιπολικό και ανεβαίνουμε στο γραφείο του προϊστάμενου.

Παρουσία του οργάνου ενημερώνω ότι βάσει του 3528/2007 η ΔΟΥ είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει όποιο έγγραφο καταθέτει ο πολίτης, αλλιώς θα επιληφθεί ο εισαγγελέας με κατά νόμο συνέπεια την υποχρεωτική διαθεσιμότητα του παρανομούντος υπαλλήλου.

Και ω του θαύματος! Ο καλός προϊστάμενος καλεί στο τηλέφωνο το Τμήμα του Εισοδήματος και δίνει εντολή να ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ η δήλωση. Α, και μην ξεχάσω: Εξακολουθώ να μην είμαι ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ!

Κώστας Κωσταντόπουλος.

Αυτή είναι η τρανή απόδειξη ότι όταν ο πολίτης είναι συνειδητοποιημένος και γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, μπορεί να επιτύχει αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή μοιάζει ναν είναι ακατόρθωτο...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος