Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φούσκα το βοήθημα στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες!

Γράφει, εκτός εαυτού, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ πια να συγκρατήσω την οργή και την αγανάκτησή μου για τον απίστευτο αυτό αχυράνθρωπο του Κυνοβουλίου με το κλούβιο κεφάλι, ο οποίος έχει την ψευδαίσθηση πως κουμαντάρει τα οικονομικά και, κατ' επέκτασιν, την τύχη αυτής της χώρας και του λαού της. Ο άνθρωπος αυτός, που έχει iq ποντικού (και πολύ λέω) και μοιάζει σαν να κατέβηκε από άλλο πλανήτη, εκτός του ότι υποβάλλει σε απίστευτα βασανιστήρια έναν ολόκληρο λαό, που υπομένει (ακόμη) τον παρά φύσιν βιασμό του, υποτιμά χωρίς ίχνος ντροπής και τη νοημοσύνη του. Ακόμη και ο πλέον βραδύνους άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να βγήκε από τα ρούχα του όταν πήρε σήμερα στα χέρια του, από τα κατά τόπους Γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ., το δισέλιδο (!) έγγραφο όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρεί προκειμένου να εισπράξει το περιβόητο μηνιαίο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ! Μόνο πιστοποιητικό... κοινωνικών φρονημάτων δεν ζήτησαν το στουρνάρι και οι, καθυστερημένοι διανοητικώς, ομόσταβλοί του! Διαβάστε λοιπόν και... θαυμάστε το άκρον άωτον της βλακείας και της εσκεμμένης απάτης μιας χούφτας ηλιθίων και επίορκων πολιτικάντηδων :

Επιδόματος ανεργίας δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ήταν αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε., και οι οποίοι :

1. Έχουν διακόψει αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους.

2. Δεν αυτοαπασχολούνται - Δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση.

3. Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία, από φορέα Κύριας Ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ. ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής.

4. Έχουν καταβάλει την ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ (δηλαδή την από 1.1.2011 εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων που έχει συσταθεί στον Ο.Α.Ε.Δ.).  (Το κρατάω αυτό, θυμηθείτε το στο τέλος).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1. Η πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών (3) ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά την διακοπή του επαγγέλματος και η αντίστοιχη καταβολή της ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ τουλάχιστον για ένα (1) έτος.

2. Το καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των (2) οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ (συνολικό ατομικό) και των 30.000 ευρώ (συνολικό οικογενειακό).

3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγέλματος από την 01.01.2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος.

4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά την διακοπή του επαγγέλματος και να μην έχει ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ από οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής. (Το κρατάω κι' αυτό, θυμηθείτε το στο τέλος).

5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο Α΄και Β΄βαθμού συγγένειας.

6. Οδικαιούχος να έχει ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίον υπάγεται. ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. (Κι' αυτό στα υπ' όψιν).

7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

8. Όποιος πραγματοποιεί διακοπή δύο (2) ελεύθερων επαγγελμάτων δικαιούται βοηθήματος από ένα (1) μόνο φορέα, τον οποίον επιλέγει οίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.

ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Από 3-4 έτη ασφάλισης        : Επιδότηση 3 μήνες.
Από 5-6 έτη ασφάλισης        : Επιδότηση 4 μήνες.
Από 7-8 έτη ασφάλισης        : Επιδότηση 5 μήνες.
Από 9-10 έτη ασφάλισης       : Επιδότηση 6 μήνες.
Από 11-12 έτη ασφάλισης      : Επιδότηση 7 μήνες.
Από 13-14 έτη ασφάλισης      : Επιδότηση 8 μήνες.
Από 15 και άνω έτη ασφάλισης : Επιδότηση 9 μήνες.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την ΔΙΑΚΟΠΗ του επαγγέλματος ή της ιδιότητας και μη ύπαρξη οφειλής.

2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του δικαιούχου (δίνεται από την Υπηρεσία).

3. Εκκαθαριστικά σημειώματα των δύο (2) τελευταίων ετών πριν από την υποβολή της αίτησης για το βοήθημα, με δηλωθέντα εισοδήματα εσωτερικού-εξωτερικού. Α.Φ.Μ. συζύγου και εισόδημα συζύγου αν υπάρχει.

4. Διεύθυνση κύριας κατοικίας (λογαριασμός Δ.Ε.Η. - Ο.Τ.Ε. - Ε.ΥΔ.Α.Π. - ΚΙΝΗΤΟ - ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ).

5. Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας (ΙΒΑΝ) να φαίνεται μόνος ή πρώτος ο δικαιούχος.

6. Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο.

7. Ομογενείς : Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς.

8. Ευρωπαίοι πολίτες : Κάρτα μέλους Ε.Ε.

9. Πολίτες τρίτων χωρών : Άδεια παραμονής και εργασίας.

10. Υπηκόους με χορήγηση πολιτικού ασύλου - άδεια διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα.

11. Δεν αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει κάρτα ανεργίας.

Η προθεσμία τριών (3) μηνών για την αυτοπρόσωπη υποβολή της αίτησης αρχίζει από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης του αρμοδίου ασφαλιστικού φορέα (Ο.Α.Ε.Ε. - ΕΤΑΠ - Μ.Μ.Ε.) περί διαγραφής του ασφαλισμένου από τα σχετικά μητρώα και όχι από την επομένη της ημερομηνίας της ίδιας της διαγραφής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ.

Και όλα αυτά για να πάρει ο άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας βοήθημα 360 ευρώ για ένα χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από 3 έως 9, το πολύ, μήνες! Για να ισοπεδωθεί η ελάχιστη εναπομείνασα αξιοπρέπεια χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι είδαν την εργασία τους να συρρικνώνεται και οι ίδιοι να οδηγούνται στην ανεργία και στην απόγνωση. Πώς αποδεικνύεται όμως ότι ο εμπνευστής αυτού του νομοσχεδίου είναι, τουλάχιστον, ηλίθιος, αν όχι ένας αναίσχυντος απατεών ολκής;

Οφείλω, κατ' αρχάς, να ομολογήσω ότι ήταν τεράστιο το λάθος μου να "σκουντήσω", τον Ιούνιο του 2012, τους αρμοδίους του Ο.Α.Ε.Ε., αλλά και τους επίορκους ηλιθίους της τριτοκοσμικής τρικολόρε κυβέρνησης, προκειμένου να χορηγήσουν, ως ώφειλαν, βοήθημα στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες :

http://www.ribandsea.com/waves/715-2012-06-25-10-03-52.html

http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/767-2012-10-02-09-03-31

http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/981-anaksiopiste-k-ypourge-ton-oikonomikon

Έπρεπε να μαντεύσω ποια θα ήταν η αντίδρασή τους στο εύλογο και δίκαιο αίτημά μου. Δεν μπορούσα όμως να μαντεύσω το ύψος της βλακείας και της κακοήθειάς τους! Διότι μόνο βλαξ, κακοήθης ή απατεών μπορεί να είναι κανείς όταν ψηφίζει ένα νομοσχέδιο... χωρίς αποδέκτες! Μόνο απατεών μπορεί να είναι όταν το ανακοινώνει στον λαό μέσω των προσκείμενων τηλεοπτικών του αποχωρητηρίων, θριαμβολογώντας υποκριτικά ότι φροντίζει, τάχα, για την στήριξη των ανέργων ελεύθερων επαγγελματιών!

Διότι, ανεγκέφαλε "κύριε" Στουρνάρα, πόσοι νομίζεις ότι θα πάρουν το βοήθημα αυτό; Πόσοι είναι οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενός έστω μηνός, στο ταμείο τους; Εγώ, ας πούμε, δεν θα διέκοπτα την εργασία μου - την όποια εργασία μου - εάν είχα την δυνατότητα να καταβάλλω κάθε μήνα το ποσό των 400 + ευρώ στον Ο.Α.Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως, όταν κατ' ανάγκην έκανα παύση εργασιών, δεν θα μπορούσα παρά να οφείλω κάποιο ποσό στο ασφαλιστικό μου ταμείο. Μετά από 30 χρόνια αδιάκοπης, συνεπούς και εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών μου εισφορών, τιμωρούμαι επειδή οφείλω εισφορές τριών μηνών, στερούμαι δε του δικαιώματος να προβώ σε διακανονισμό προκειμένου να εισπράξω το μηνιαίο βοήθημα των 360 ευρώ!

Και ενώ είμαι βέβαιος ότι αυτό τουλάχιστον το γνώριζες, στερείς του βοηθήματος και εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν, ενδεχομένως, να τακτοποιήσουν την οφειλή τους μέσω κάποιου διακανονισμού, προκειμένου να πάρουν το αναξιοπρεπές οικονομικό βοήθημα που θα τους έδινες! Στερείς, συγχρόνως, τα Ταμεία ασφάλισης της ευκαιρίας να εισπράξουν κάποιες οφειλόμενες εισφορές μέσω ενός διακανονισμού! Αν δεν είσαι ηλίθιος με περικεφαλαία, τι είσαι;

Είσαι ηλίθιος και απατεών κύριε υπουργέ των Οικονομικών! Διότι μόνο ηλίθιος και απατεών πρέπει να είναι κανείς για να νομίζει πως μπορεί να παίζει με τη νοημοσύνη των πολιτών. Ήθελα να' ξερα, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν είχες την πρόθεση να χορηγήσεις το βοήθημα αυτό στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί έφερες προς ψήφιση αυτό το "κακομούτσουνο" νομοσχέδιο; Αν αυτή δεν είναι μια προσπάθεια ωραιοποίησης της καρικατούρας ενός επίορκου υπουργού των Οικονομικών και το "απαύγασμα" της ηλίθιας πολιτικής του, τότε τι είναι;

Και γιατί αφού εδικαιούμην αυτού του βοηθήματος, από την στιγμή που έμεινα άνεργος (Μάρτιος του 2012) δεν μου το έδωσες τότε που το εδικαιούμην; Γιατί δεν υπάρχει αναδρομική καταβολή του βοηθήματος σ' αυτή την περίπτωση; Να εισπράττεις αναδρομικά και ετσιθελικά τέλη και φόρους, ξέρεις, να δώσεις αυτά που οφείλεις, δεν ξέρεις;

Και γιατί εξαιρείται αλήθεια κάποιος του δικαιώματος είσπραξης του βοηθήματος ανεργίας επειδή κατέθεσε τα χαρτιά του προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί; Εγώ τα κατέθεσα τον Νοέμβριο του 2012 και ευελπιστώ να αρχίσω να παίρνω την σύνταξή μου (εφ' όσον υπάρχει ακόμη ο Ο.Α.Ε.Ε.) περί τα τέλη του 2014 (στην καλύτερη περίπτωση). Μέχρι τότε τι θα κάνω ηλίθιε υπουργέ των Οικονομικών; Μήπως φρόντισες, τουλάχιστον, να παίρνω έναντι μια, συμβολική έστω, προκαταβολή; "Όχι βέβαια", θα πεις. "Ό,τι υποσχόμαστε θα κάνουμε"; Γιατί λοιπόν μου στερείς αυτό το βοήθημα; Δεν θα μπορούσες να μου το δώσεις από τον Μάρτιο του 2012 που έμεινα χωρίς δουλειά μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους που κατέθεσα τα χαρτιά μου για να συνταξιοδοτηθώ;

Ξέρεις τι λέω να κάνω αύριο στουρνάρι της οικονομίας; Να πετάξω την αστυνομική μου ταυτότητα και να προσποιηθώ τον λαθρομετανάστη ή τον πολίτη κάποιας τρίτης χώρας! Θα έχω σίγουρα περισσότερο σεβασμό και θα απολαμβάνω περισσότερων προνομίων από την τρικολόρε γιάφκα των εγληματιών στην οποία συμμετέχεις. Εκτός εάν κατέβω σε απεργία πείνας έξω απ' το κωλο-υπουργείο σου, μέχρις ότου με εγκαταλείψουν οι δυνάμεις μου ή με πάρουν σηκωτό τα όργανα της "τάξης" των 600 ευρώ που σε προστατεύουν...

Και κάτι ακόμη, εν είδει επιλόγου : Προκαλώ εσένα, αλλά και όποιον άλλον νομίζει ότι θίγεται από τα σχόλιά μου, να μου υποβάλλει μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική του δυσφήμιση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος