Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ιστορίες καθημερινής τρέλλας.

Άνεργος ιδιοκτής φουσκωτού... αεροσκάφους με 12 γράμματα και ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 40.000 ευρώ...Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου. Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι ζούμε ταυτόχρονα και στην πιο ανισόρροπη! Η πεποίθησή μου αυτή δικαιώνεται καθημερινώς. Διαβάστε δύο διαφορετικές ιστορίες καθημερινής τρέλλας, από το πρόσφατο προσωπικό μου ημερολόγιο, και πείτε μου αν έχω άδικο.

Ιστορία καθημερινής τρέλλας υπ' αρ. 1 : Είστε άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας και δικαιούστε επιδόματος ανεργίας. Πριτς!

Πώς πριτς, θα μου πείτε. Το μήνυμα που αναγράφεται στο κάτω μέρος των ειδοποιητηρίων καταβολής ασφαλίστρων του Ο.Α.Ε.Ε. (Ενοποιημένα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ κ.λπ.) δεν αφήνει καμμία αμφιβολία περί του αντιθέτου : Τα χρήματα καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ (ειδικός λογαριασμός ανεργίας) με σκοπό την χορήγηση βοηθήματος σε περίπτωση διακοπής επαγγέλματος (άρθρο 44 Ν. 3986/11).

Πόσο άδικο έχουν αυτοί που κατηγορούν το Κράτος για πλήρη αδιαφορία και έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας, σκέφτεστε. Κάνετε λοιπόν διακοπή εργασιών, επειδή - ας είναι καλά ο Τζέφρυ, ο Μπένυ και ο Σαμ - τα οικονομήσατε χοντρά ασκώντας ελευθέριο επάγγελμα (διαφέρουν νομίζετε οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα από τις γυναίκες ελευθερίων ηθών;) και, συγχρόνως, παύετε να καταβάλλετε τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε.

Στη συνέχεια πηγαίνετε στον Ο.Α.Ε.Δ. για να πάρετε την κάρτα ανεργίας και να εισπράξετε το βοήθημα για το οποίο καταβάλλατε κάθε μήνα το ανάλογο χαράτσι στον ασφαλιστικό φορέα σας. Έκπληκτος όμως (κακώς εκπλήσσεστε, στην Ελλάδα ζείτε) ακούτε την υπάλληλο να σας λέει ότι δεν δικαιούστε επιδόματος ανεργίας γιατί είστε ελεύθερος επαγγελματίας, de facto απατεώνας δηλαδή - έτσι αντιμετωπίζει άλλωστε η Πολιτεία συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία και θέλουν τώρα και επίδομα ανεργίας, τα γαϊδούρια! Μετανοιώνετε βέβαια που δεν ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία των χορηγών της Ελβετικής Οικονομίας (καλά να πάθετε, ας προσέχατε), αλλά επειδή η υπάλληλος του Ο.Α.Ε.Δ. δεν φταίει σε τίποτε, καταγράφετε την οργή σας σε μια κόλλα αναφοράς και βουρ για τον Ο.Α.Ε.Ε.

Προς τον                                
Ο.Α.Ε.Ε.

Κύριοι,

Μετά από την πολυετή ενασχόλησή μου σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αναγκάστηκα να δηλώσω πέρας εργασιών, να εγγραφώ στους καταλόγους ανέργων του ΟΑ.Ε.Δ. και σε ηλικία 60 ετών να αποκτήσω κάρτα ανεργίας.

Ενημερώθηκα όμως από τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΟΑ.Ε.Δ. ότι δεν δικαιούμαι επιδόματος ανεργίας, όπως όλοι οι άλλοι άνεργοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι απολύονται επειδή δεν απολαμβάνουν του προνομίου της μονιμότητας όπως οι δημόσιοι. Αποδεικνύεται, ως εκ τούτου, ότι κακώς κατέβαλα στον Ο.Α.Ε.Ε. το επίδομα αλληλοβοηθείας, το οποίο και ζητώ να μου επιστρέψετε, με δεδομένο ότι η καταβολή αυτή θα έπρεπε να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά σας προς τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. αναφέρετε ότι : Τα χρήματα καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ (ειδικός λογαριασμός ανεργίας) με σκοπό την χορήγηση βοηθήματος σε περίπτωση διακοπής επαγγέλματος (άρθρο 44 Ν. 3986/11).

Συνολικό ποσό που χρεώθηκε υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ από τον λογαριασμό του 6ου διμήνου 2010 μέχρι τον λογαριασμό του 2ου διμήνου του 2012 : 175,00 ευρώ (εκατόν εβδομήντα πέντε). Το ποσό αυτό θα πρέπει να συμψηφισθεί με το ποσό που οφείλω στον Ο.Α.Ε.Ε. εκ 1.968,00 ευρώ (χίλια εννιακόσια εξήντα οκτώ). Ήτοι υπόλοιπο οφειλόμενο στον Ο.Α.Ε.Ε. : 1.793,00 ευρώ (χίλια επτακόσια ενενήντα τρία). 

Με τιμή

Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας


Η προϊσταμένη του Ο.Α.Ε.Ε. Αγ. Δημητρίου, μια όμορφη και ανοικτόμυαλη γυναίκα (σπάνιο χάρισμα το δεύτερο για γυναίκα, και δη υπάλληλο ασφαλιστικού οργανισμού), διάβασε την επιστολή μου και σχολίασε χαμηλόφωνα : "Δώστε την στο Πρωτόκολλο. Θα την προωθήσω στα Κεντρικά και θα δούμε τι θα σας απαντήσουν. Καιρός ήταν να κάνει κάποιος ασφαλισμένος την αρχή"!

Τώρα δεν έχω παρά να περιμένω την απάντηση των φαεινών εγκεφάλων του Ο.Α.Ε.Ε. Όχι τόσο για να δικαιωθώ και να μου επιστραφεί το ποσό των 175 ευρώ, το οποίο κακώς μου χρέωσαν, όσο για να μη πιαστούν κορόϊδα οι υπόλοιποι συνάδελφοι στο μέλλον.

Ιστορία καθημερινής τρέλλας υπ' αρ. 2 : Φουσκωτό 3,5 μέτρων ισούται με τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς φουσκωτό, με δυνατότητα όμως να πετάει, πόσο τεκμήριο έχει;

Τι Τσέσνα, τι ελικόπτερο, τι τζάμπο, τι... φουσκωτό αεροσκάφος, ένα και το αυτό. Ό,τι πάρετε 40.000 τεκμήριο!Άντε ντε, να σας δω. Απλή εξίσωση είναι. Αμ δε! Η απόκτηση του δεύτερου φουσκωτού προϋποθέτει ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 40.000 ευρώ! Ναι, καλά διαβάσατε, 40.000 ευρώ! Ούτε τζάμπο να ήταν! Επειδή δηλαδή έχει τη δυνατότητα να πετάει πάνω απ' τη θάλασσα, όταν βεβαίως προστεθεί το φτερό, κατατάσσεται στα αεροπλάνα! Τι Τσέσνα, τι τζετ, τι φουσκωτή βάρκα 3,5 μέτρων. Ένα και το αυτό για το, εν διαρκή ύπνω ευρισκόμενο, Υπουργείο Οικονομικών...

Άντε λοιπόν, φτου κι' απ' την αρχή. Καταγραφή της οργής μου σε μια κόλλα αναφοράς και βουρ για την Καραγεώργη Σερβίας 10, ζητώντας το αυτονόητο.

Προς το                                                  
Υπουργείο Οικονομικών

Κύριοι,

Μία από τις μέχρι πρότινος εμπορικές μου δραστηριότητες ήταν η εισαγωγή και εμπορία των ιπτάμενων φουσκωτών σκαφών «Polaris».  Λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης και της πλήρους αδυναμίας μου να φορολογούμαι και να καταβάλλω ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε., αφού δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο εργασιών, αναγκάστηκα (Μάρτιος 2012) να δηλώσω πέρας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης και να μεταβιβάσω (αναγκαστικώς) στον εαυτό μου, με Δελτίο Αποστολής (αυτοπαράδοση), όλα τα πάγεια στοιχεία και εμπορεύματα, τα οποία είχα αποκτήσει κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής, ώστε να καταβληθεί ο Φ.Π.Α., ο οποίος είχε εκπέσει ή δεν είχε καταβληθεί.

Μεταξύ των άλλων ήταν και ένα ιπτάμενο φουσκωτό σκάφος Polaris, μήκους 3,5 μέτρων, το οποίο έμενε αδιάθετο στην αποθήκη μου. Όταν θέλησα να το λεμβολογήσω ενημερώθηκα ότι η κατοχή του προϋποθέτει ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 40.000 ευρώ (σαράντα χιλιάδων!!!), ενώ το ίδιο ακριβώς σκάφος, όταν δεν πετάει, προϋποθέτει ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 4.000 ευρώ (τεσσάρων χιλιάδων).

Αδυνατώ να πιστέψω ότι εν γνώσει σας κατατάξατε το φουσκωτό αυτό σκάφος στα... αεροπλάνα! Αντιθέτως πιστεύω ότι αυτό έγινε λόγω αγνοίας, δεδομένου ότι το φουσκωτό αυτό σκάφος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, συνεπώς, εκ παραδρομής κατετάγη στα αεροπλάνα.

Ως εκ τούτου παρακαλώ να αναθεωρήσετε την άδικη και παράλογη αυτή ρύθμιση και να εντάξετε τα συγκεκριμένα φουσκωτά σκάφη στην κατηγορία τους. Θεωρώ ότι είναι εντελώς άδικο και παράλογο να επιβαρύνονται με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 40.000 ευρώ επειδή απλώς έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται πάνω από την επιφάνεια της θάλασας με την προσθήκη ενός φτερού. Επισυνάπτω φωτογραφία του συγκεκριμένου σκάφους για την ενημέρωσή σας.

Με τιμή
Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Είμαι πλέον σε αναμονή και αυτής της απάντησης, ενώ βεβαίως θα σας κρατήσω ενήμερους για το αποτέλεσμα των ενεργειών μου. Δεν είναι πάντως να απορεί κανείς με όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Δείτε ποιοι συνεχίζουν να μας κυβερνούν μετά από δύο μνημόνια, 3.000 αυτοκτονίες, εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, 1.200.000 ανέργους, δεκάδες χιλιάδες συσσίτια σε άπορους, δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και βγάλτε το δικό σας συμπέρασμα...