Ημίωρα τηλεοπτικά ταξιδιωτικά του Ιωσήφ Παπαδόπουλου στην ξεχασμένη Ελλάδα της περιφέρειας, που προεβλήθησαν στον "Τηλε Άστυ" από τον Δεκέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2007
Με αφετηρία μια περιπλάνησή μου στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας και της νότιας Εύβοιας, τον Ιανουάριο του 2007, ξεκινάει στο "Rib and Sea" μια σειρά ταξιδιωτικών στα χωριά και νησιά της περιφέρειας. Ήταν μια σειρά είκοσι τεσσάρων ταξιδιωτικών εκπομπών, που προεβλήθη στον τηλεοπτικό σταθμό "Τηλε Άστυ" από τον Δεκέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2007. Ταξιδιωτικά που δεν είχαν σαν στόχο την προβολή τουριστικών αξιοθέατων, ξενοδοχείων ή χώρων εστίασης, αλλά την ανάδειξη ξεχασμένων χωριών και νησιών της ελληνικής περιφέρειας, με τη ματιά του δημοσιογράφου-ταξιδευτή και το ενδιαφέρον του να εστιάζονται στη μοναξιά και τα προβλήματα των ελαχίστων μονίμων κατοίκων τους.
Είχα, θυμάμαι, προσπαθήσει τότε εις μάτην να πείσω τους υπευθύνους των "μεγάλων" τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, να φιλοξενήσουν τις εκπομπές μου. Είχα μάλιστα και ένα ατού. Τον δικό μου χορηγό. Τον αντιπρόσωπο της "Tohatsu" και των Ιταλικών φουσκωτών "Scanner" Κώστα Γκολφινόπουλο. Η απάντηση όμως ήταν, σχεδόν πάντα, η ίδια : "Δεν πουλάνε αυτές οι εκπομπές κ. Παπαδόπουλε...". Κάποιος μάλιστα με είχε ρωτήσει : "Τι κόστος υπολογίζετε να έχει η παραγωγή ενός ημίωρου εβδομαδιαίου επεισοδίου;". Όταν του είπα πως τα ταξιδιωτικά αυτά θα βγαίνουν εκ των ενώντων και ότι δεν θα υπερβαίνουν σε κόστος τα 1.500 ευρώ το καθένα, ο τύπος λίγο έλειψε να πάθει συγκοπή! "Τι να πάρει αυτός, τι θα μείνει σε μας", θα σκέφτηκε σίγουρα, και μου έδειξε την έξοδο...
Μόνο ο Γιώργος Καρατζαφέρης πήρε με καλό μάτι την πρότασή μου : "Κάνε την εκπομπή που έχεις στο μυαλό σου", μου είπε, και συνέχισε : "Μην υπολογίσεις το κόστος του τηλεοπτικού χρόνου. Εγώ δεν θέλω τίποτε για το κανάλι. Με ενδιαφέρει αυτό που θέλεις να κάνεις. Βρες τον χορηγό, ο οποίος θα καλύψει τα έξοδα της εκπομπής σου, και προχώρα!".
Και προχώρησα, με την βοήθεια του φίλου μου Νίκου Κονιτσιώτη στην αρχή, και του Δημήτρη Κωστόπουλου στη συνέχεια, που ανέλαβαν το μοντάζ, της κόρης μου Ντόρας, που έκανε την αφήγηση στα κείμενα που έγραφα, όταν δεν βιντεοσκοπούσα, και της καπετάνισσας που με συνόδευε στα ταξίδια και εκτελούσε πότε χρέη μάγειρα και πότε χρέη οπερατέρ!
Το βίντεο που ακολουθεί περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και ένα βίντεο-ντοκουμέντο του '69, τότε που ένας Γερμανός δημοσιογράφος, περιπλανώμενος στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, απαθανάτισε με την κάμερά του τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν εξόριστος από τη χούντα στο χωριό Ζάτουνα, φρουρούμενος από χωροφύλακες.