Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Γενικώς, όπως είπα χθες στον πατέρα Σπυρίδωνα Δεναξά, τον ηγούμενο της Μονής Χοζοβιώτισσας, είμαι ένας δύσπιστος άνθρωπος. Δεν πιστεύω σε θαύματα, αγίους, "ιερά" λείψανα και στις υπερβολές γενικώς με τις οποίες αμαύρωσαν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το ιερατείο τη θρησκεία μας. Όμως, μια επίσκεψη στο εκπληκτικό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας Αμοργού μπορεί και πρέπει να την κάνει κάποιος, ακόμη και αν είναι ο πλέον δύσπιστος άνθρωπος του πλανήτη!
Το σημείο, κατ' αρχάς, στο οποίο είναι κτισμένο το μοναστήρι μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει. "Κρεμασμένο", θαρρείς, "καρφωμένο" θα έλεγα καλύτερα, σαν ένα κατάλευκο λευκό περιστέρι στα αφιλόξενα σκούρα γκρεμνά της βορειοανατολικής ακτής της Αμοργού. Περισσότερο με απόκοσμη ζωγραφιά μοιάζει παρά με ανθρώπινο κατασκεύασμα!
Με τον ηγούμενο της Μονής διατηρώ μια φιλία από το 2007, όταν μου έκανε την πρώτη ξενάγηση στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας για τις ανάγκες της τηλεοπτικής μου εκπομπής "Σε φόντο γαλάζιο" : https://www.ribandsea.com/travels/665-2012-04-03-05-35-07.html
Ακολούθησε μια δεύτερη συνέντευξη, δώδεκα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, η οποία είχε σαν θέμα της όχι μόνο το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, αλλά και τη ζωή του ηγουμένου από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα : https://www.ribandsea.com/face/3916-i-moni-xozoviotissas-kai-o-igoymenos-patir-spyridon-denaksas.html
Η συζήτηση που είχα χθες μαζί του ήταν διαφορετική και αυτό θα το κρίνετε βλέποντας το σχετικό βίντεο. Και ήταν διαφορετική, όχι μόνο για το περιεχόμενό της αυτό καθ' εαυτό, αλλά και γιατί αυτή τη φορά στο μοναστήρι δεν ήμασταν μόνοι μας με τον πατέρα Σπυρίδωνα, δεδομένου ότι στους χώρους της μονής κυκλοφορούσαν δεκάδες επισκέπτες, αλλοδαποί στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES" που μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και πάλι την Αμοργό και το εκπληκτικό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.