Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παραδοσιακό αλώνισμα στη Σίφνο.

alonismaΒρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού του 2021.
Η Σίφνος είναι γεμάτη με τουρίστες που ήρθαν να γνωρίσουν και να περάσουν καλά στο νησί. Το Νησί αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Όμως, κόντρα στον καιρό, κάποιοι λίγοι άνθρωποι συνεχίζουν να παλεύουν τη σιφναϊκή γη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το κάρπισμά της. Είναι οι «ξωμάχοι» της Σίφνου που παλεύουν την σιφναϊκή γη ενώ ταυτόχρονα κάνουν και άλλες δουλειές για να επιβιώσουν.

Η οικογένεια Λουμίδη έχει ένα παραδοσιακό αλώνι στη θέση «Βλάχα» στο δρόμο για το Φάρο.
Εδώ θα συναντήσουμε τρεις γενιές της οικογένειας Λουμίδη.
Θα δούμε τον Άγγελο Λουμίδη, γεννημένο στα 1928.

Δίπλα του ο γιος του, ο Γιάννης Λουμίδης, ο οποίος συνεχίζει το έργο του πατέρα του.
Και από κοντά τη νέα γενιά Λουμίδη που εκπροσωπούν ο Άγγελος, ο Σίμος και ο Γιώργος.
Όλοι μαζί έχουν έρθει για το αλώνισμα.

alonisma2Βλέπουμε εικόνες μοναδικές βγαλμένες από μιαν άλλη εποχή.
Ένα άλογο, ένα γαϊδούρι, μία «μηχανή», ένα εργαλείο και τέσσερις άνθρωποι.
Μόχθος και κόπος ανθρώπων και ζώων για το αλώνισμα.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή ο καρπός του κριθαριού θα διαχωριστεί από το στέλεχος του φυτού.
Από τη μία ο καρπός, από την άλλη το άχυρο.

Όλα αυτά με τη βοήθεια της αποκαλούμενης «μηχανής» που διαθέτει στην κάτω επιφάνεια μικρά σιδεράκια, σαν «λαμάκια», που αποκόβουν τον καρπό από το στέλεχος του κριθαριού.
Ταυτόχρονα τα ζώα με τα πόδια τους συμβάλλουν και αυτά στο τρίψιμο και στο διαχωρισμό του καρπού από το άχυρο.

alonisma3Το «ριχάλι» είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν για να γυρίζουν τα άχυρα μέσα στο λιμάνι.
Το ριχάλι είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί και στο λίχνισμα όπου με τη βοήθεια του ανέμου ο καρπός του κριθαριού θα διαχωριστεί τελικά από το άχυρο.

Το «παντιερόλι» δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου, παράγοντας καθοριστικός για την επιτυχία του αλωνίσματος και του λιχνίσματος που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. Μια διαδικασία που μοιάζει να βγαίνει απαράλλακτη από την προβιομηχανική εποχή, όπου όλες οι εργασίες γίνονταν με τον κόπο ανθρώπων και ζώων.

alonisma4Το κριθάρι που αλωνίζουν είναι ποικιλία «σιφναϊκή», μια ποικιλία που είναι καλά προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες του νησιού. Ακόμα και φέτος όπου οι βροχές ήταν ελάχιστες το φυτό κατάφερε να καρπίσει. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής που μας ταλανίζει οι ποικιλίες αυτές αποτελούν πραγματικά θείο δώρο. Προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα του νησιού μπορούν να επιβιώσουν και στον καιρό της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γιάννης Λουμίδης με τα πανάξια παιδιά του συνεχίζουν μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Άγγελος Λουμίδης χαίρεται και καμαρώνει που η παράδοση συνεχίζεται. Το αλώνι στη Βλάχα παραμένει εν πλήρη λειτουργία. Και η παράδοση μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές με τρόπο γόνιμο και βιωματικό.

Ευχαριστούμε πολύ και τις τρεις γενιές της οικογένειας Λουμίδη που μας επέτρεψαν να παραστούμε σε αυτή την τελετουργία και να τη μοιραστούμε μαζί σας.

Πηγή : https://www.kaipoutheos.gr/2021/08/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84.html?fbclid=IwAR31ePeSlc84SPZJ3YW68BRTe1ziXP0Cwu8dJT9PAaHkpBCJiNqO7ZyMyL0