Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα ιαματικά λουτρά Ελευθερών διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

loutra.eleftheronΕπιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα, προκειμένου να επιβιβαστούμε στο "Blue Star Mykonos" για την επιστροφή μας στον Πειραιά, η καπετάνισσα πρόσεξε μια πινακίδα που έγραφε "Λουτρά Ελευθερών". "Δεν πάμε μέχρι εκεί να κάνουμε ένα μπανάκι; Ένα μόλις χιλιόμετρο απόσταση είναι", είπε, κι' εγώ άλλο που δεν ήθελα, υπακούοντας περισσότερο στο δημοσιογραφικό μου ένστικτο βλέποντας την σβησμένη σχεδόν πινακίδα και μια άλλη δίπλα της που έγραφε ότι τα λουτρά δεν λειτουργούν και γίνονται επισκευές. Κάτι δεν πάει καλά εδώ, σκέφτηκα...

Και ήταν έτσι ακριβώς όπως το φαντάστηκα. Μέσα σε ένα καταπράσινο και απαράμιλλης ομορφιάς περιβάλλον, με τα ζεστά ιαματικά νερά να πηγάζουν απ' τα σπλάχνα του βουνού και να χύνονται στον ποταμό Μαρμαρά, καμιά δεκαριά κτίρια θρηνούσαν τη μοναξιά τους με πόρτες και παράθυρα σπασμένα, τοίχους και πατώματα ρημαγμένα, δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και σχισμένα στρώματα. Ούτε λόγος για "επισκευές" βεβαίως!

Παρ' όλα αυτά υπήρχαν... λουόμενοι στις σπασμένες στέρνες οι οποίοι προσπαθούσαν να απολαύσουν την ευεργετική επίδραση του ζεστού νερού που ανάβλυζε από το έδαφος σε θερμοκρασία 39 βαθμών! Κάποιοι μάλιστα είχαν βάλει σε λειτουργία μια γεννήτρια, η οποία τραβούσε το νερό και το έριχνε με δύναμη επάνω τους δίκην υδρομασάζ! Ένα άλλο ζευγάρι ξένων, με ένα παιδάκι και ένα αυτοκινούμενο με τον κόκκινο σταυρό του Ερυθρού Σταυρού, είχαν περάσει το ποτάμι και είχαν κατασκηνώσει στον... παράδεισο, ενώ κάποιοι είχαν έρθει από άλλα σημεία της χώρας και της... Βουλγαρίας! Και όλοι αυτοί είχαν βουτήξει σε μια φυσική πισίνα απολαμβάνοντας το ζεστό νερό!

pinakidaΟι πληροφορίες για την όλη κατάσταση είναι πάντως συγκεχυμένες. Κάποιοι ντόπιοι μου είπαν ότι τα λουτρά τα διαχειριζόταν ο Δήμος Ελευθερών αλλά πριν από 15 περίπου χρόνια η διαχείρισή τους κρίθηκε ασύμφορη και οι εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους. Καθώς τα κτίρια έμειναν αφύλακτα έγιναν βορά κάποιων εισβολέων οι οποίοι τα λεηλάτησαν ξηλώνοντας τα πάντα!

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η οικογένεια του επιχειρηματία Νίκου Χαρακίδη (γιος του πρώην δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη) έδειξε ενδιαφέρον να κάνει μια μεγάλη επένδυση που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ και θα αναπτυχθεί σε έκταση 35 στρεμμάτων την οποία έχει μισθώσει η εταιρεία ύστερα από διαγωνισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

loutra.eleftheron2Η KNC A.E. για το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, σύναψε συμφωνία με την εταιρεία Inova Hospitality, μοιραζόμενη το όραμα της για τη δημιουργία ενός resort θερμαλισμού και ευεξίας.

Η Inova Hospitality, με εμπειρία άνω των 20 ετών στο μάνατζμεντ πεντάστερων ξενοδοχείων, αναλαμβάνει το κομμάτι των πωλήσεων του Resort, με το λειτουργικό μέρος να μένει στην KNC Α.Ε.

Ηδη, ενδιαφέρον συμμετοχής στην επένδυση υπάρχει από μεγάλη ινδική εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, καθώς και από άλλους επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού. Ωστόσο, η KNC έχει συνάψει συνεργασία με αθηναϊκό γραφείο για την ανεύρεση επενδυτών και έπειτα για την εκτέλεση της συναλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

loutra.eleftheron3Το ακίνητο των 785 στρεμμάτων, βρίσκεται 40 χλμ. από την Καβάλα και 120 από τη Θεσσαλονίκη.

Εκμισθώθηκε μέσω της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., της Αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ύστερα από διαγωνισμό το 2017, από την εταιρεία KNC.

Πηγή : https://www.eirinika.gr/article/194281/loytra-eleytheron-pos-i-oikogeneia-harakidi-tha-metatrepsei-se-5astero-magiko-resort

loutra.eleftheron4Μεταξύ μας πάντως διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο η επένδυση αυτή θα λάβει σάρκα και οστά, δεδομένου ότι η επίσημη εκδήλωση του ενδιαφέροντος για την επένδυση έγινε τον Μάϊο του 2019, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη αρχίσει καν οι εργασίες...