Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στη χειμωνιάτικη Σκόπελο με την "Hellenic Seaways", αυτοκινούμενο και drone.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

skopelosΑφήσαμε πίσω μας τη Σκιάθο, μετά από μια ακόμη τραυματική εμπειρία που βίωσα με τον λιμενοφύλακα που είχε βάρδεια στο λιμάνι. Ο λιμενοφύλακας λοιπόν Γιώργος Παπαγεωργίου θέλησε να κάνει επίδειξη της εξουσίας του επάνω μου ελέγχοντας εξονυχιστικά τα έγγραφα της αδείας κυκλοφορίας του αυτοκινούμενου, της ασφάλειας, της αδείας οδήγησης και του τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ !). Γιατί; Επειδή, στην αχρείαστη ερώτησή του πού πηγαίνω, απάντησα ότι μπήκα στον χώρο aigiannisφόρτωσης οχημάτων για να ταξιδέψω στη Σκόπελο! Τέλος πάντων, το σταματώ εδώ γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα λιμενικό όργανο με λανθασμένη αντίληψη των δικαιωμάτων και των εξουσιών του, ούτε βεβαίως θα είναι η τελευταία. Ευτυχώς πάντως που ήμουν καθ' όλα εντάξει, διαφορετικά με τη νοοτροπία που είχε το όργανο θα ήμασταν ακόμη στη Σκιάθο!

Αν και τα εισιτήριά μας προέβλεπαν αποβίβαση στη Σκόπελο, εμείς προτιμήσαμε να αποβιβαστούμε στο λιμάνι της Γλώσσας (Λουτράκι) ώστε να ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας στο πανέμορφο και καταπράσινο νησί από βορρά προς νότον. Ο καιρός άλλωστε δεν ήταν καλός. Ισχυροί άνεμοι, κρύο και βροχή μας υποχρέωσαν να βολτάρουμε εκείνο το απόγευμα στα δρομάκια του επίνειου της Γλώσσας κρατώντας ομπρέλλα.

eliosΜεταξύ των άλλων διαπιστώσαμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε πάλι το θαύμα της, επιτρέποντας την ανέγερση οικιών πάνω απ' τα ερείπια της αρχαίας Σελινούντας! Αυτή την υποκρισία, να αδιαφορούν οι της Αρχαιολογικής για τους αρχαίους θησαυρούς μας, ενώ την ίδια στιγμή είναι υπερ-ευαίσθητοι και απαγορεύουν οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα αν κάποιες πέτρες βρεθούν στα θεμέλια μιας υπό ανέγερσιν κατοικίας, ουδέποτε την κατάλαβα.

miliakastaniΤο επόμενο πρωί ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά, αν και ο άνεμος αντιστεκόταν ακόμη. Ανηφορίσαμε λοιπόν προς τη Γλώσσα, τιμήσαμε δεόντως δυο σκοπελίτικες τυρόπιτες, και συνεχίσαμε την πορεία μας προς τη Σκόπελο, περνώντας διαδοχικά από τον Άη Γιάννη στο Καστρί (όπου γυρίστηκαν πλάνα της ταινίας Mamma mia κι' εμείς είχαμε τη φαεινή ιδέα να βιντεοσκοπήσουμε την ετοιμασία του πρωϊνού μας γεύματος), τον παλιό ορεινό οικισμό του Κλήματος, το νέο Κλήμα και το Έλιος, και τις παραλίες Καστάνη, Μηλιά, Πάνορμος, Στάφυλος και Αγνώντας. Δεν είναι μόνο αυτές βεβαίως οι παραλίες της Σκοπέλου. Για να τις γυρίσει όμως όλες κανείς - και δεν είναι λίγες - πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα μικρό φουσκωτό γιατί με ένα ογκώδες αυτοκινούμενο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες.

kastaniΟ καιρός, όσο πλησιάζαμε προς τη Σκόπελο βελτιώθηκε αισθητά, σε σημείο που θύμιζε καλοκαίρι μάλλον παρά καταχείμωνο! Ευκαιρία για περπάτημα και ντρονοπτήσεις πάνω από τα εκπληκτικά τοπία του όμορφου νησιού. Εξαιρετικά φιλόξενο μέρος για αυτοκινούμενο ο οικισμός του Νέου Κλήματος, με τεράστιο χώρο στάθμευσης, ασφαλές λιμενικό καταφύγιο και γλύστρα στην περίπτωση που το αυτοκινούμενο συνοδεύεται από ένα μικρό σκάφος.

panagiaΣτο λιμάνι της Σκοπέλου όλοι οι χώροι στάθμευσης ήταν στη διάθεσή μας. Αυτό θα πει να πηγαίνεις στα νησιά τον χειμώνα! Παρκάραμε δίπλα στο περίπτερο που βρίσκεται απέναντι απ' το Δημαρχείο, εξασφαλίσαμε σύνδεση στο διαδίκτυο από μια γειτονική καφετέρια και βγήκαμε να εξερευνήσουμε τον γραφικό οικισμό που είναι σκαρφαλωμένος στους λόφους που δεσπόζουν πάνω απ' το λιμάνι.

panagia2Ψάχνοντας και ρωτώντας γρήγορα ανακάλυψα τον ταλαντούχο μικροναυπηγό Γιάννη Μπουνταλά, ο οποίος συνεχίζει την τέχνη που τον δίαδαξε ο αέιμνηστος πατέρας του https://www.ribandsea.com/face/4274-giannis-bountalas-talantoyxos-mikronafpigos-me-foni-dalara.html και τη Ματίνα Χριστίνη, που έφτιαξε για το χατήρι μας την εξαιρετική σκοπελίτικη τυρόπιτα https://www.ribandsea.com/face/4270-skopelitiki-tyropita-apo-ti-matina-xristini.html

panormosΦὐγαμε με την υπόσχεση ότι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 2020 θα επισκεφτούμε και πάλι την πανέμορφη Σκόπελο, επιτρέποντας στον εαυτό μας μια προσέγγιση και στην γειτονική Αλόννησο με την οποία μας συνδέουν τόσες αναμνήσεις. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι η Attica Group θα ανανεώσει την πολύχρονη συνεργασία της μαζί μας.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "HELLENIC SEAWAYS" και το πλήρωμα του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ" που μας ταξίδευσαν για άλλη μια φορά στο Αιγαίο.