Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σκοπελίτικη τυρόπιτα από τη Ματίνα Χριστίνη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

matinaΈνα από τα πράγματα για τα οποία είναι γνωστή η Σκόπελος είναι η στριφογυριστή ομώνυμη τυρόπιτά της που θυμίζει κοχλία και... ναυτίλο. Είναι ωστόσο από αυτές τις γκουρμεδιές που βλέπει κανείς να φτιάχνονται τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, κατά τους οποίους η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη και η ζήτηση ανάλογη. Τον υπόλοιπο χρόνο η σκοπελίτικη τυρόπιτα είναι διαθέσιμη, αλλά μόνο κατεψυγμένη.

matina2Πριν από μερικές ημέρες που αποφασίσαμε να πάμε στη Σκόπελο, στην καρδιά του χειμώνα δηλαδή, ήταν αναμενόμενο πως ματαίως θα έψαχνα να βρω άνθρωπο που να φτιάχνει σκοπελίτικη τυρόπιτα για να τον βιντεοσκοπήσω. Άλλος δεν μπορούσε γιατί μάζευε ελιές, άλλος γιατί έκανε baby sitting, άλλος γιατί μετέφερε τις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του και πάει λέγοντας. Τελικώς, μετά από πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, με τη βοήθεια της κυρίας Μάχης Χήρα βρέθηκε στο πρόσωπο της Ματίνας Χριστίνη η γυναίκα που θα έφτιαχνε σκοπελίτικη τυρόπιτα για το χατήρι μας και για το χατήρι της... βιντεοκάμερας.

matina3Τελικώς απεδείχθη ότι η Ματίνα ήταν το ιδεωδέστερο πρόσωπο γι' αυτή τη δουλειά. Ομιλητική, κοινωνική, νοικοκυρά και με άριστες γνώσεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, πολύ πιο κατάλληλη από τον οποιονδήποτε επιχειρηματία που βιοπορίζεται από αυτή τη δουλειά. Γιατί είναι άλλο πράγμα να φτιάχνεις σκοπελίτικη τυρόπιτα χρησιμοποιώντας φέτα του εμπορίου, και άλλο πράγμα να φτιάχνεις σπιτική σκοπελίτικη τυρόπιτα χρησιμοποιώντας δικό σου ελαιόλαδο και δικής σου παραγωγής κατσικίσιο τυρί.