Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στον Προφήτη Ηλία Κορωπίου και στο Ιερό του Ομβρίου Διός και του Προοψίου Απόλλωνος.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

profitisiliasΜην κοιτάτε πώς άλλαξε ο καιρός ξαφνικά την ημέρα των Χριστουγέννων. Χθες, παραμονή, ήταν χαρά Θεού. Στους πρόποδες του "τρελού" (Υμηττός) βρισκόμαστε άλλωστε, ό,τι καιρό θέλει κάνει!

Λιακάδα λοιπόν, ελαφρύ αεράκι, λαμπερός καιρός, καβάλλησα κι' εγώ το παπί και τράβηξα μέχρι τις ανατολικές παρυφές του "τρελού", εκεί που ξεκινάει το μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία, το Ιερό του Ομβρίου Διός και του Προοψίου Απόλλωνος. Ήταν κάπως ανηφορικό το μονοπάτι, με κάποια σημεία του να προβληματίζουν ελαφρώς για την επιστροφή, λόγω του αμμοχάλικου, αλλά όλα καλά με τους σφυγμούς να μην ξεπερνούν τους 160. Όχι πολύ άσχημα για την ηλικία μου.

Δεν μπορούσα πάντως ποτέ να φανταστώ ότι από τον Προφήτη Ηλία η θέα του κάμπου, που απλώνεται στα πόδια του "τρελού" και φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο, τα Σπάτα, το Κορωπί και το Μαρκόπουλο, θα ήταν τόσο εντυπωσιακή.

theaapoprofitiiliaΔίπλα στα ερείπια του Ιερού του Ομβρίου Διός, βεβαίως, και του Προοψίου Απόλλωνος, δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει άλλος ένας Χριστιανικός ναός! Με το καθιστικό του, το πηγάδι του, το σκιερό του δένδρο και καμμιά δεκαριά σπιτάκια να τον πλαισιώνουν. Εμμονή, θα έλεγα, του Ιερατείου να κτίζει τους Χριστιανικούς ναούς επάνω ή δίπλα στα ερείπια αρχαίων ναών! Στοιχεία για το Ιερό του Ομβρίου Διός και του Προοψίου Απόλλωνος μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Συχνά με αφοπλιζει άλλωστε ο Γούγλης και με κάνει να φαίνομαι άχρηστος!

https://mthymettosgreece.com/topothesies/profitis-ilias-agios-ilias/

Η τοποθεσία πάντως προσφέρεται και για περπάτημα, αλλά και για πικ νικ. Θα το έχουμε στα υπ' όψιν...