Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παρουσίαση της Έκτης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης.

Σχόλια - Φωτογραφίες - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μοντάζ : Γιώργος Μισετζής

Επίσκεψη των εκπροσώπων των συλλόγων στο εκπληκτικό εντευκτήριο του Ο.Φ.Σ. Χίου.Η πρόσκληση για να παρευρεθώ στη συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων στη Χίο, στο πλαίσιο της "Έκτης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών" που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις αρχές Ιουλίου, έφθασε στο περιοδικό αλλά εγώ ήμουν μάλλον απρόθυμος να ανταποκριθώ. Πολλές οι εκκρεμότητες, τα προβλήματα, δύσκολες γενικώς οι συνθήκες της αγοράς. Όταν όμως έμαθα ότι στις εκδηλώσεις του τριημέρου της αργίας της 25ης Μαρτίου, τις οποίες είχε προετοιμάσει το δ.σ. του Ο.Φ.Σ. Χίου, συμπεριλαμβανόταν και μια βραδυά μουσικής, προσφορά των δύο καλών μου φίλων και ταλαντούχων μουσικών, του Γιώργου Μισετζή και της συζύγου του Μαρίας Καλαγκιά, και ότι θα είχα την ευκαιρία να επιστρέψω στην Αθήνα μέσω Λέρου, αφού θα ταξιδεύαμε εν πλω ως εκεί με το καινούργιο φουσκωτό απόκτημα του φίλου μου Τάσου Μαρδόγλου, κάθε ενδοιασμός μου πήγε περίπατο...

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων έτοιμοι να επιβιβαστούν στα φουσκωτά σκάφη που θα τους μεταφέρουν στις Οινούσσες.Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού των Μεστών της Χίου με το Λαύριο έκανε την μετάβασή μας στο νησί του Ομήρου μια εύκολη, γρήγορη και ανέξοδη υπόθεση. Στις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης απέπλευσε το "Παναγία Θαλασσινή" απ' το Λαύριο και μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα κατέπλευσε στο λιμάνι των Μεστών, αφού πέρασε πρώτα απ' τα Ψαρρά! Αντίτιμο εισιτηρίου μόλις 27 ευρώ! Φιλικά πρόσωπα από τον Όμιλο της Χίου περίμεναν τους εκπροσώπους των συλλόγων στα Μεστά για να τους υποδεχθούν και να τους μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους στη Χίο και στα ξενοδοχεία όπου θα διανυκτέρευαν.

Κατάπλους του κονβόϋ των φουσκωτών σκαφών στις Οινούσσες. Το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι φίλοι του συλλόγου της Χίου είχαν προγραμματίσει επίσκεψη και φαγητό στο νησάκι των Οινουσσών. Ένα μικρό κονβόϋ δώδεκα φουσκωτών σκαφών άφησε πίσω του το λιμάνι της Χίου και μετά από ένα σύντομο ταξίδι μισής περίπου ώρας αγκυροβόλησε στη μαρίνα των Οινουσσών, ενώ ο Γρέγος είχε φρεσκάρει. Τα πληρώματα ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό μουσείο του νησιού και έγιναν κοινωνοί της σημαντικής ναυτικής του παράδοσης.

Κάπως έτσι ένοιωσαν όσοι έλαβαν μέρος στο τραπέζι των Οινουσσών. Ο εικονιζόμενος είχε βεβαίως ένα λόγο παραπάνω...Το γλέντι που ακολούθησε (προσφορά των μελών του συλλόγου της Χίου) ανέβασε στα ύψη το κέφι όσων συμμετείχαν, με τα πληρώματα να επιστρέφουν αργά το απόγευμα στο λιμάνι της Χίου, αφού πρώτα μεσολάβησε μια σύντομη στάση για καφέ στο λιμανάκι της Λαγκάδας. Τόσο το νησί των Οινουσσών, άλλωστε, όσο και η Λαγκάδα, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της "Έκτης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών".

Η Παρασκευή προέβλεπε εκδρομή με πούλμαν στη Νέα Μονή, τον Ανάβατο (Μυστράς του Αιγαίου όπως αποκαλείται) και το περίφημο Κτήμα Αργέντη στον Κάμπο της Χίου. Προηγήθηκε όμως μια επίσκεψη στο εκπληκτικό, από κάθε άποψη, εντευκτήριο του Ο.Φ.Σ. Χίου. Μια γεμάτη μέρα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων. Ανάλογη ήταν και η Ο... πρίγκηπας τις πήρε όλες κι' έφυγε!δράση του Σαββάτου, με ξενάγηση στο "Citrus", φαγητό στο Μεσαιωνικό μαστιχοχώρι των Μεστών και μάζεμα των φημισμένων Χιώτικων τουλιπών, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν "λαλάδες". Λέγεται μάλιστα ότι σπόρο της τουλίπας αυτής μετέφερε απ' τη Χίο στην Ολλανδία ο βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος το 1593, ο οποίος θέλησε να την καλλιεργήσει εκεί για να εξυπηρετήσει φαρμακευτικούς σκοπούς.

Παρέλειψα να αναφέρω ότι το βράδυ της Παρασκευής οι φίλοι του Χιώτικου συλλόγου προσέφεραν στους εκπροσώπους των συλλόγων και τους εκπροσώπους των περιοδικών ένα δείπνο στου "Χότζα", με καταπληκτικούς μεζέδες και τοπικές νοστιμιές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το μέγεθος της φιλοξενίας τους.

Το θέαμα των ανθισμένων λαλάδων μπορεί να εμπνεύσει τον φωτογράφο... Το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα πάντοτε με το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει το δ.σ. του Ο.Φ.Σ.Χ., οι εκπρόσωποι των Ομίλων και των περιοδικών του ειδικού Τύπου, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι "Αλήθεια", ο Δήμαρχος της Χίου, καθώς και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, της Νομαρχίας και του Λιμενικού Ταμείου, συγκεντρώθηκαν στο "Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο" για την επίσημη παρουσίαση της "Έκτης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών".

Στον περιβάλλοντα χώρο της Νέας Μονής.Επρόκειτο για μια άρτια και μεστή παρουσίαση, με τον "Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Χίου" να δίνει τον καλύτερο εαυτό του και να προδιαθέτει τους πάντες για την μεγαλύτερη και καλύτερη ίσως, μέχρι τώρα, Πανελλήνια Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, στο όμορφο Αιγαιοπελαγίτικο νησί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Διστακτικοί πάντως να στηρίξουν οικονομικώς την εκδήλωση είχαν σταθεί μέχρι εκείνη την στιγμή οι επιχειρηματίες και οι Αρχές του νησιού, προφασιζόμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά και μη μπορώντας, προφανώς, να αντιληφθούν το μέγεθος της προβολής της Χίου από τα χίλια και πλέον άτομα τα οποία θα καταφθάσουν στο όμορφο νησί σαν πληρώματα σε πάνω από διακόσια πενήντα, όπως προβλέπεται, φουσκωτά σκάφη. Κατά την διάρκεια πάντως της παρουσίασης στο "Ομήρειο", η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εντυπωσιασμένη από την αρτιότητα της προετοιμασίας και της δουλειάς που έχουν κάνει τα μέλη του Ο.Φ.Σ. Χίου, έδειξε κάποια σημάδια περαιτέρω "προσέγγισης". Ίδωμεν...

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της Έκτης Πανελλήνιας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Άξια επαίνου η συμμετοχή του Σπύρου Πριόβολου, σαν κύριου παρουσιαστή του προγράμματος της εκδήλωσης, με ένα και μόνο λάθος να χρεώνεται στο παθητικό του. Είπε ότι ο θεσμός των Πανελληνίων Συγκεντρώσεων ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι ο θεσμός αυτός ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2004, όταν τα δύο αδελφοποιημένα σωματεία του "Ναυτίλου" και του "Παγκρητίου Ομίλου" διοργάνωσαν από κοινού την "Πρώτη Πανελλήνια Συγκέντρωση" στην Πάρο με την συμμετοχή τριάντα δύο φουσκωτών σκαφών. Το ότι η εκδήλωση εκείνη, σαν πρώτη Στο βήμα ο Δήμαρχος Χίου ενώ τον παρακολουθούν οι Χρήστος Ξύδας, Γιώργος Μισετζής και Σπύρος Πριόβολος. που ήταν, δεν αγκαλιάστηκε από όλους τους συλλόγους και σαμποταρίστηκε από τους γνωστούς κύκλους, οι οποίοι καπελλώνουν τα τελευταία είκοσι χρόνια τον χώρο του φουσκωτού σκάφους και τους υπολοίπους συλλόγους, δεν μειώνει επ' ουδενί ούτε την ιδέα ούτε την σημασία εκείνης της πρώτης προσπάθειας, η οποία απετέλεσε την αφετηρία ενός θεσμού που προχωρεί, έκτοτε, και αναπτύσσεται.

Στο εγκαταλειμένο χωριό Ανάβατος.Συγχρόνως, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητήσει ότι η πατρότητα του θεσμού αυτού ανήκει στον εκδότη του "Rib and Sea" και τότε προέδρου του "Ναυτίλου" Ιωσήφ Παπαδόπουλο, ούτε να ξεχάσει τον κόπο όσων μόχθησαν για να φέρουν εκείνη την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση εις πέρας, ούτε βεβαίως να διαγράψει την εκδήλωση εκείνη σαν να μην έγινε ποτέ! Στο κάτω κάτω, αν η πρώτη εκείνη συγκέντρωση στην Πάρο τον Ιούλιο του 2004 ήταν "αποτυχημένη", όπως τεχνηέντως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε γιατί αυτοί που είχαν την "φαεινή ιδέα" να την διαγράψουν την μιμήθηκαν στη συνέχεια και την προώθησαν;

Στη Νέα Μονή.Το βράδυ του Σαββάτου κύλησε με καφέ, ποτό και μουσική στο "Ρόδι". Ο Γιώργος Μισετζής και η σύζυγός του Μαρία Καλαγκιά έδωσαν το δικό τους μουσικό στίγμα, ανεβάζοντας το κέφι της παρέας και κάνοντας όλους εμάς να αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν τέτοιοι καλλιτέχνες να μένουν άγνωστοι στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Εγώ πάντως θα έλεγα ευτυχώς που ο Γιώργος και η Μαρία παραμένουν ιδανικοί και άξιοι εραστές του ονείρου τους και δεν έγιναν βορά ενός αδηφάγου συστήματος εκμετάλλευσης "ταλέντων"...

Το πρόγραμμα της "Έκτης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών", όπως το παρουσίασε το δ.σ. του Ο.Φ.Σ.Χ. είναι το εξής :

http://www.ofsx.gr/images/stories/pdf/panelliniaofsx.pdf (Σελίδες 8, 9, 10, 11, 12 και 13).

Στην πρόσκληση του Ο.Φ.Σ.Χ. ανταποκρίθηκαν οι κάτωθι εκπρόσωποι συλλόγων και περιοδικών.

Ο.Φ.Σ. Χανίων

Μαυριγιαννάκης Ανδρέας

"ΙΑΣΩΝΑΣ"

Χαμηλοθώρης Γιώργος - Τούντας Γιώργος

Περιοδικό "Thalassa"

Πριόβολος Σπύρος

Περιοδικό "Rib and Sea"

Παπαδόπουλος Ιωσήφ

Ο.Φ.Σ.Ε.

Παπάογλου Φίλιππος - Καπαρός Αντώνης - Δασκαλάκης Γ. - Κουμουτσέας Χρήστος

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ Ο.Φ.Σ.

Τυράκης Γιάννης - Γεωργαντάς Γιώργος

"ΝΑΥΤΙΛΟΣ"

Μανουσιάδης Μάκης - Δραγάτης Γιώργος

ΧΑΛΚΙΔΑ

Μπαρμπούρης Σπύρος

"ΤΡΙΤΩΝΕΣ" Κω

Ντρίτσης Αντώνης

ΣΑΜΟΣ

Λάκης Πατακιούτης

ΛΕΡΟΣ

Νικολάου Αντώνης - Μαρδόγλου Τάσος

ΛΕΣΒΟΣ

Τζίμας Άγγελος

"SEA HAWKS CLUB"

Καραστρατής Στρατής

Διευκρίνιση : Οι σύλλογοι και τα ονόματα των εκπροσώπων τους αναφέρθηκαν με την σειρά που μου τα έδωσε το δ.σ. του Ο.Φ.Σ. Χίου.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη του συλλόγου της Χίου και, προσωπικώς, τους φίλους μου Γιώργο Μισετζή και Μαρία Καλαγκιά, τόσο για την φιλοξενία τους όσο και για την αξέχαστη βραδιά μουσικής στο "Ρόδι". Ευχαριστώ τους Τάσο Μαρδόγλου, Αντώνη Νικολάου και Αντώνη Ντρίτση για το απίστευτο συναπάντημά μας στη θάλασσα και το αξέχαστο (για πολλούς λόγους) ταξίδι της επιστροφής μας στη Λέρο με το εκπληκτικό 9.60 "4U". Ευχαριστώ τέλος τον Παύλο Σταυρουλάκη της "BSK MARINE" για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής μου.

Στιγμιότυπο από το γεύμα στις Οινούσσες. Από την ξενάγηση στο ναυτικό μουσείο των Οινουσσών. Έχουν παράδοση στην παραγωγή καλών καπετανέων οι Χιώτες! Εδώ ο νεαρός Αλέξανδρος Μισετζής παίρνει μαθήματα απ' τον πατέρα του. Ο Γιώργος Μισετζής και η Μαρία Καλαγκιά έκλεψαν καρδιές! Ο Γιώργος με την μουσική του κι' η Μαρία με την μοναδική φωνή της.
Στο Κτήμα Αργέντη. Μερική άποψη των εγκαταστάσεων του Citrus. Επιλεγμένα μέλη πληρώματος... Ένα από τα γραφικά σοκάκια των Μεστών.

Το ταξίδι της επιστροφής από τη Χίο στη Λέρο με το Skipper 9.60 "4U" του Τάσου Μαρδόγλου θα δημοσιευτεί σύντομα στην ενότητα "Ταξιδεύοντας".