Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μαϊμού καταστάσεις...

Έχουν πλάκα, τελικώς, κάποιες ιστορίες. Μόνο όμως όταν αποτελούν πια παρελθόν. Οι ίδιες αυτές ιστορίες είναι συνήθως απίστευτα ψυχοφθόρες τη χρονική στιγμή που εκτυλίσσονται...

Persona non grata με μάσκα για την προστασία από δηλητηριώδεις καταστάσεις...Εκεί λοιπόν που έψαχνα σήμερα το αραχνιασμένο αρχείο μου με το περιπετειώδες πέρασμά μου από τον χώρο των συλλόγων, έπεσε μπροστά μου κάποια επιστολή η οποία, μολονότι εστάλη τον Αύγουστο του 2004 στο περιοδικό "Thalassa", ο εκδότης του έκρινε πως δεν συνέτρεχε λόγος να δημοσιευτεί, δεδομένου ότι ο αποστολέας της, μολονότι είχε όνομα, επώνυμο και διεύθυνση διαμονής, απεδείχθη ότι ήταν και... "άγνώστου" ταυτότητας και αγνώστου διαμονής! Αυτή εδώ η ενότητα του "Rib and Sea" όμως έχει, εκτός των άλλων, και αυτή την αποστολή. Να αφαιρεί την ομίχλη του χρόνου και να ρίχνει φως σε γεγονότα που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έμειναν στο σκοτάδι, ρίχτηκαν στο καλάθι των "αχρήστων" της ιστορίας, σπίλωσαν συνειδήσεις και δημιούργησαν εσφαλμένες εντυπώσεις εις βάρος ανθρώπων οι οποίοι, όχι μόνο δεν έφταιξαν σε τίποτε αλλά, αντιθέτως, προσέφεραν αφιλοκερδώς τα μέγιστα στην προώθηση της ιδέας του φουσκωτού σκάφους στην Ελλάδα...

Αν και είχα λοιπόν αποφασίσει να μην αναφερθώ ξανά στην "1η (πραγματική) Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών", που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο τον Ιούλιο του 2004, ο "διάολος" δεν με αφήνει. Την 17η Αυγούστου, λοιπόν, του 2004, κάποιος αναγώστης του περιοδικού "Thalassa" και ιδιοκτήτης (κατά δήλωσή του) ενός φουσκωτού σκάφους, έστειλε την ακόλουθη επιστολή.

Αγαπητό περιοδικό

Σε αγοράζω και σε διαβάζω από πολλά χρόνια όταν ονομαζόσουν ακόμα ΦΟΥΣΚΩΤΟ. Ο λόγος που αναγκάζομαι να σου γράψω είναι το ανυπόγραφο άρθρο στο τεύχος 32 του Αυγούστου, με τον τίτλο "1η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών - Πάρος 3 & 4 Ιουλίου 2004".

Και έρχομαι στο θέμα. Έχω από πολλά χρόνια φουσκωτό αλλά μόλις φέτος στην αρχή της άνοιξης μπόρεσα να αποκτήσω ένα κατάλληλο και για μακρινά τρόπος του λέγειν ταξίδια. Όταν λοιπόν πάλι από το περιοδικό σας πληροφορήθηκα αυτή την συγκέντρωση στην Πάρο αποφάσισα να λάβω μέρος γιατί όπως ανέφερα έχω καινούργιο κοσκινάκι και θέλω να το ευχαριστηθώ.

Λίγες μέρες πριν την ορισθείσα ημερομηνία της εκδήλωσης, και επειδή ήθελα να πάρω μέρος, επικοινώνησα για περισσότερες πληροφορίες με τον ΟΦΣΕ (είχα διασχίσει μαζί τους λίγο καιρό πριν τον Ισθμό) και πήρα απάντηση ότι αυτοί δεν θα έπαιρναν μέρος γιατί το πρόγραμμά τους δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Βρέθηκα στην Πάρο με την οικογένειά μου το μεσημέρι του Σαββάτου 3/7/2004 και μάταια έψαξα να βρω τα φουσκωτά από όλη την Ελλάδα, ούτε από τον Όμιλο της Πάρου μπόρεσα να έχω πηλροφορίες γιατί ίσως και αυτοί δεν γνώριζαν και πολλά πράγματα. Τελικά πόσα και πού ήσαν αυτά τα σκάφη της υποτιθέμενης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης;

Πέρασα πολύ ωραία στην Πάρο και είχα ξεχάσει το θέμα έως ότου διάβασα στο τεύχος του Αυγούστου στο περιοδικό το μυθιστόρημα και βγήκα από τα ρούχα μου. Φρόντισα και έμαθα (τα τηλέφωνα υπάρχουν στο περιοδικό Fish) ότι από τους 13 ομίλους της χώρας οι ΟΦΣΕ, ΟΦΣΑΑ, ΟΦΣΑ, ΜΟΦΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΧΙΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΡΟΔΟΣ, ΚΩΣ, ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, σίγουρα δεν έλαβαν μέρος, και διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο λέει ότι "έλαβαν μέρος μέλη των διοργανωτών συλλόγων" δηλαδή όχι οι σύλλογοι αλλά μέλη τους, και κάποιοι ανένταχτοι, σας παρακαλώ να εξηγήσετε πόσοι και ποιοι είναι αυτοί. Τελικά ποια και πόσα σκάφη βρέθηκαν στην Πάρο. Για ποια Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών μιλάμε.

Η λέξη Πανελλήνια είναι βαρειά και κατά την άποψή μου τουλάχιστον ένα περιοδικό σαν το δικό σας θα πρέπει να την χρησιμοποιεί προσεκτικά και να ελέγχει τα άρθρα που λαμβάνει και δημοσιεύει για να μην παραμυθιαζόμαστε όλοι εμείς οι αναγνώστες από πράγματα που δεν έγιναν ή έγιναν σε πολύ μικρότερη διάσταση από αυτή που παρουσιάζονται φυσικά ανυπόγραφα.

Τέλος κλείνοντας αναφέρω και κάτι άλλο που με ενόχλησε, αν και γι' αυτό θα πρέπει να αντιδράσουν όσοι πληρώνουν για να διαφημιστούν στο περιοδικό σας, από την τσάμπα διαφήμιση σκάφους που γίνεται δήθεν σαν ευχαριστία, πάντα στο ίδιο άρθρο του περιοδικού σας.

Με τιμή
Γ. Βάσσιος
Πολιτικός Μηχανικός
Ελ. Βενιζέλου 321 Καλλιθέα.


Σαν εκπρόσωπος του ενός από τα δύο αδελφοποιημένα σωματεία που είχαν συνεργαστεί για την διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης, πήρα μολύβι και χαρτί και απάντησα στον κ. Γ. Βάσσιο.

Αγαπητέ κ. Βάσσιε,

Τα διοικητικά συμβούλια των αδελφοποιημένων σωματείων, τα οποία ανέλαβαν την διοργάνωση της επίμαχης εκδήλωσης, είχαν, αρχικώς, αποφασίσει να μην απαντήσουν σε καμμία επιστολή "διαμαρτυρίας" η οποία θα έβλεπε τυχόν το φως της δημοσιότητας, σχετικώς με την "1η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών" και η οποία, είτε το πιστεύετε είτε όχι, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάρο το διήμερο 3 και 4 Ιουλίου 2004.

Και το είχαμε αποφασίσει, με δεδομένες τις έγκυρες πληροφορίες ότι κάποιος συγκεκριμένος σύλλογος, το Δ.Σ. του οποίου διακατέχεται από μια μόνιμη τάση ανώφελου, ανόητου και αδικαιολόγητου εν πολλοίς "ανταγωνισμού", διαμαρτυρόταν γιατί η συγκέντρωση στην Πάρο ονομάστηκε "πανελλήνια" αφού σ' αυτήν δεν θα λάμβανε μέρος αυτός ο συγκεκριμένος σύλλογος!

Διαβάζοντας όμως την επιστολή σας αλλάξαμε γνώμη. Πρώτον γιατί θεωρούμε πως αν δεν απαντήσουμε "νομιμοποιούμε" την "δίκαιη" και "εύλογη" τάχα διαμαρτυρία ενός ανθρώπου, ο οποίος προσπάθησε μάλιστα (εντελώς τυχαία;) να πάρει πληροφορίες για την εκδήλωση από αυτούς οι οποίοι, κατ' εξοχήν, την σαμποτάρισαν, ενώ είχε στη διάθεσή του τα τηλέφωνα των διοργανωτών που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό (τεύχος Μαίου 2004) και, δεύτερον, γιατί η σιωπή μας, σ' αυτήν ειδικώς την περίπτωση, θα εκλαμβάνετο από κάποιους, και από σας, ως αδυναμία.

Θα θέλαμε λοιπόν να διευκρινίσουμε, προς άρσιν τυχόν "παρανοήσεων" τα εξής :

1. Φτάσατε, όπως ισχυρίζεστε, στην Πάρο το Σάββατο 3 Ιουλίου και "ψάξατε" να βρείτε... τριάντα φουσκωτά σκάφη που ήταν αγκυροβολημένα στη μαρίνα της Παροικιάς, αλλά δεν τα βρήκατε! Θα υποθέσουμε, μάλλον, ότι φτάσατε στην Πάρο την ώρα διεξαγωγής του "Κυνηγιού Θησαυρού" όταν όλα τα σκάφη απουσίαζαν από τη μαρίνα. Βλέπετε, δεν είχαμε προβλέψει ότι η συγκέντρωση παρακολουθείτο ώστε να αφήσουμε στη μαρίνα... εκπρόσωπο Τύπου και να απαγορεύσουμε στους ιδιοκτήτες των φουσκωτών σκαφών να απομακρυνθούν!

Ρωτήσατε, στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεστε, τους ανθρώπους του Ν.Ο. Πάρου, υπό την αιγίδα του οποίου ήταν η εκδήλωση, και εκείνοι σας είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτε! Βγάλατε έτσι το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μυθιστόρημα! Μεγάλη κουβέντα για να εκστομίζεται με τόση ευκολία και να θίγει τόσους ανθρώπους, αγαπητέ κ. Βάσσιε, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου μας το αληθές : φωτογραφίες, βίντεο, τεράστιο αεροπανώ αναρτημένο κατά την διάρκεια εκείνου του διημέρου στο λιμάνι της Πάρου, ημερίδα με την παρουσία εκπροσώπων της "Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας", της "Αλκυώνης" και της "Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας", γλέντι στο χωριό Μαράθι (προσφορά του Δήμου Πάρου), απονομή κυπέλλων στους νικητές του αγώνα (Κυνήγι Θησαυρού), επίδοση αναμνηστικών πλακετών στον Δήμαρχο και τον Ν.Ο.Πάρου, ανάλογα δημοσιεύματα και φωτογραφίες στις εφημερίδες της Πάρου κ.λπ. http://www.ribandsea.com/memo/637-a-.html Το παρακάμπτουμε όμως αυτό, αφού είμαστε βέβαιοι ότι οι αναγνώστες έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους, χωρίς καν να χρειαστεί να διαβάσουν αυτά που θα ακολουθήσουν.

2. Θέλατε λοιπόν να λάβετε μέρος στη Συγκέντρωση, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών και όχι διοικητικών συμβουλίων συλλόγων, και αντί να απευθυνθείτε στους διοργανωτές συλλόγους "Ναυτίλο" και "Παγκρήτιο", απευθυνθήκατε (προσπαθούμε απεγνωσμένα να πιστέψουμε ότι η επιλογή σας ήταν εντελώς τυχαία) στον ΟΦΣΕ, το Δ.Σ. του οποίου έχει τελεσιδίκως αποφασίσει πως ο,τιδήποτε γίνεται στον χώρο της Θάλασσας, στη διοργάνωση του οποίου εμπλέκεται το όνομα του προέδρου του "Ναυτίλου" (προσέξτε, και ιδρυτή του ΟΦΣΕ!) πρέπει να ρίχνεται στην πυρά!

Το Δ.Σ. του ΟΦΣΕ λοιπόν, στο οποίο απευθυνθήκατε, σας είπε στη συνέχεια ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στην εκδήλωση επειδή, τάχα, το πρόγραμμά τους δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο! Και βεβαίως εσείς, προφανώς ικανοποιηθήκατε από τις εξηγήσεις που σας έδωσαν προκειμένου να μην ανταποκριθούν στην έγγραφη πρόσκλησή μας με ημερομηνία 9/6/2004.

Αποφασίσατε λοιπόν να μην απευθυνθείτε στους διοργανωτές (παρ' όλο που τους γνωρίζατε), να πάτε μόνος σας στην Πάρο και να προσπαθήσετε, εκ των υστέρων, να αποδείξετε πως είμαστε ελέφαντες! Έτσι όμως πείθετε μόνο τον εαυτό σας και κανέναν άλλον. Το περίεργο πάντως, για μας, δεν είναι που δεν έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση οι διοικούντες τον ΟΦΣΕ (δεν περιμέναμε άλλωστε κάτι διαφορετικό, αν και το ελπίζαμε) αλλά που δεν έλαβε μέρος ούτε ένα απλό μέλος του σωματείου αυτού. Να υποθέσουμε πως τους δόθηκε "απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία", όπως άλλωστε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν; (βλέπε αποστολές στον Αη Στράτη και την Κάσο).

Υπάρχει λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεσθε, μια σημαντική διαφορά του τι πράγματι είναι "Πανελλήνιο" (με ανοικτή, έγγραφη και επίσημη πρόσκληση) ανεξαρτήτως του αριθμού συμμετοχής, και τι δεν μπορεί να είναι "Πανελλήνιο", όπως στην επιλεκτική συμμετοχή αγωνιζομένων στο μαϊμού "πανελλήνιο" πρωτάθλημα ταχυπλοίας που διοργανώνει π.χ. ο σύλλογος στον οποίον απευθυνθήκατε για να πάρετε πληροφορίες. Εμείς πάντως δεν πρόκεται να πούμε ότι είσαστε "βαλτός", έστω και αν η περίπτωσή σας "φωνάζει" από μακρυά...

3. Τα τηλέφωνα των 15 περίπου συλλόγων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του φουσκωτού σκάφους, καθώς και τα ονόματα των ανθρώπων που τους διοικούν, τα έχουμε κι' εμείς, σας διαβεβαιώνουμε δε ότι στείλαμε σε όλους (με εξαίρεση την "Ομάδα Αιγαίου", η οποία δεν είναι "ιδανικό" σωματείο με την έννοια που ορίζει ο νόμος) έγγραφες προσκλήσεις προκειμένου τα μέλη τους να παρευρεθούν στην "1η Πανελλήνια Συγκέντρωση". Οι σύλλογοι στους οποίους στείλαμε έγγραφη πρόσκληση είναι οι εξής : ΟΦΣΕ, Πατραϊκός Ο.Φ.Σ., ΜΟΦΣ, Ιάσων, ΟΦΣΑΑ, Κερκυραϊκή Λέσχη Ταχυπλοίας, Ο.Φ.Σ. Λέσβου, Ο.Φ.Σ. Χίου, Ο.Φ.Σ. Καλύμνου, Τρίτωνες Κω, ΡΟΤΑ, ΟΦΣ Χανίων, Παγκύπριος Σύνδεσμος και Ο.Φ.Σ. Αλεξ/λης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων των ως άνω συλλόγων δέχθηκαν με ευχαρίστηση την πρόσκλησή μας αλλά, για διαφόρους λόγους, τα μέλη τους δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος. Υποσχέθηκαν όμως ότι στην πρόσκληση του 2005 θα είναι ετοιμοπόλεμοι.

Είναι γεγονός ότι σημαντικό ρόλο στην "αποχή" έπαιξε, αφ' ενός μεν η αναγκαστική μετάθεση της αρχικής ημερομηνίας, επειδή την ίδια ημέρα διεξήχθη ο αγώνας της Κέρκυρας (αν και η αναγγελία της ημερομηνίας της Πανελλήνιας συγκέντρωσης είχε ανακοινωθεί στα περιοδικά πολύ νωρίτερα), αφ'ετέρου γιατί οι νέες ημερομηνίες συνέπεσαν, για πολλούς, με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών και την πρόωρη αφαίμαξη των πορτοφολιών τους, όχι μόνο βεβαίως εξ αιτίας των πολλών εκδηλώσεων που είχαν προηγηθεί και στις οποίες είχαν συμμετάσχει.

Παρ' όλα αυτά στην Πάρο έδωσαν το παρόν, εκτός από κάποιους μεμονωμένους ανένταχτους, και μέλη των συλλόγων "Ναυτίλος", "Παγκρήτιος Ο.Φ.Σ.", "Ο.Φ.Σ. Χανίων", "Πατραϊκός Ο.Φ.Σ." και "Λέσχη Ιάσων", με τριάντα περίπου συνολικώς φουσκωτά σκάφη. Ελπίζουμε ότι του χρόνου στη Μήλο οι συμμετοχές θα είναι περισσότερες και αντιπροσωπευτικότερες. Ο σύλλογός μας, άλλωστε, ό,τι κάνει το κάνει πιστεύοντας ότι η Θάλασσα ενώνει τους ανθρώπους, ουδέποτε δε καπελλώσαμε ή προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις ή ακόμη να επηρεάσουμε άλλους συλλόγους, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σύλλογοι δικαιώνουν τον λόγο ύπαρξής τους και προοδεύουν, όχι όταν έχουν μεγάλο αριθμό ανενεργών μελών και τείνουν με τις ενέργειες των δ.σ. τους να καπελλώσουν τους υπολοίπους, αλλά όταν έχουν όραμα, τηρούν τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν, δεν έχουν οικονομικά κίνητρα, δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και, κυρίως, σέβονται τις ατομικές ελευθερίες και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των μελών τους.

4. Συμφωνούμε μαζί σας ότι η λέξη "πανελλήνια" είναι πράγματι βαρειά, απορούμε δε ειλικρινώς γιατί δεν έχετε διαμαρτυρηθεί για την ίδια την επωνυμία του ΟΦΣΕ (Ελλάδος), καθώς και για το "πανελλήνιο πρωτάθλημα ταχυπλοίας" που διοργανώνει ο σύλλογος αυτός, με επιλεκτικές συμμετοχές και αυτοσχέδιο Κανονισμό, ο οποίος αλλάζει κατά το δοκούν και δεν αντέχει σε καμμία κριτική. Ένας "θεσμός", όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα, που έχει μάλιστα για τον χώρο της θάλασσας και των ταχυπλόων σκαφών άμεσες και ορατές, σε πολλές περιπτώσεις, οικονομικές, και όχι μόνο, συνέπειες. Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, Εθνικά πρωταθλήματα νομιμοποιούνται να διοργανώνουν μόνο οι κατά τόπους Ομοσπονδίες και πάντοτε με βάση τους Κανονισμούς της U.I.M.

5. Όσο τέλος αφορά στον ισχυρισμό σας ότι το δημοσίευμα που αναφερόταν στην "1η Πανελλήνια Συγκέντρωση" ήταν τάχα ανυπόγραφο, δεν έχουμε παρά να σας παραπέμψουμε στη σύνταξη του περιοδικού. Το Δελτίο Τύπου είχε υπογραφεί τόσο από τον πρόεδρο όσο και από τον Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. του διοργανωτή συλλόγου. Γιατί το περιοδικό παρέλειψε να το αναφέρει, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε.

6. Η "2η Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών" έχει ήδη περιληφθεί στο νέο πρόγραμμά μας και πρόκειται, Θεού θέλοντος, να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8-10 Ιουλίου 2005 στη Μήλο, με την συμπαράσταση και πάλι του "Παγκρητίου Ομίλου". Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είναι όλοι ανεξαιρέτως ευπρόσδεκτοι, και εσείς βεβαίως, σε όποιο σύλλογο και αν ανήκετε ή δεν ανήκετε. Φροντίστε μόνο, αν ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος, να ρωτήσετε τους διοργανωτές και κανέναν άλλον.

Με φιλικούς χαιρετισμούς για το Δ.Σ. του "Ναυτίλου"

Ο πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωσήφ Παπαδόπουλος                           Γρηγόρης Οικονόμου

Υ.Γ. Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής σας, σχετικώς με την "τσάμπα διαφήμιση", θα απαντήσει ο ίδιος ο κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλος, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι σ' αυτόν απευθύνεται η "μομφή".

Αγαπητέ κ. Βάσσιε,

Είναι προφανές ότι η πραγματοποίηση της "1ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών" στην Πάρο δεν ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις καλοκαιρινές διακοπές σας και να σας αναγκάσει να επιτεθείτε φραστικώς και εγγράφως (προτιμώ πάντως το "εγγράφως" από τα "έπεα πτερόεντα" των γνωστών "γυμνοσαλιάγκων" του χώρου) με εντελώς άδικο και αψυχολόγητο τρόπο, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον δύο συλλόγων οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες τους διδάσκουν ήθος στον πολύπαθο χώρο της θάλασσας και των φουσκωτών σκαφών. Επ' αυτού όμως σας απάντησαν ήδη τα δ.σ. του "Ναυτίλου" και του "Παγκρητίου Ο.Φ.Σ.". Σε μένα μένει απλώς η πικρία πως για ό,τι καλό κινείται σ' αυτή τη γωνιά του πλανήτη το κύκλωμα συντηρεί πάντοτε κάποιους "βολικούς ημετέρους", οι οποίοι αναλαμβάνουν να το διαβάλουν ή να το σαμποτάρουν, αν δεν μπορούν βεβαίως να το σταματήσουν...

Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να απαντήσω στη "μομφή" σας ότι τάχα βρήκα την ευκαιρία να "διαφημίσω τσάμπα" ένα σκάφος το οποίο ούτε μου ανήκει ούτε, πολύ περισσότερο, έχω κάποιον ιδιαίτερο λόγο να προβάλω. Αυτό, βεβαίως, δεν αναιρεί επ' ουδενί την άποψη που έχω σχηματίσει για την αξία του συγκεκριμένου σκάφους. Στο ευχαριστήριο που έστειλα λοιπόν προς το περιοδικό υπήρχε στο τέλος και η προσθήκη : "... αυτά προς άρσιν τυχόν παρανοήσεων". Η φράση αυτή, άγνωστο γιατί, "κόπηκε" από τους υπευθύνους σύνταξης του συγκεκριμένου περιοδικού, εκμηδενίζοντας έτσι τον λόγο που με "ανάγκασε" να εκφράσω μ' αυτόν τον τρόπο τις ευχαριστίες μου προς τον κατασκευαστή και ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου φουσκωτού. Για του λόγου το αληθές το πλήρες κείμενο της ευχαριστίας μου είναι δημοσιευμένο, χωρίς περικοπές, και αλλαγές, στο περιοδικό "Υποβρύχιος Κόσμος" (τεύχος Σεπτεμβρίου 2004, σελίδα 49).

Ο λόγος ήταν ότι ήθελα να δώσω μια σαφή απάντηση σ' αυτόν (ξέρει αυτός) που μετέφερε στον Κώστα Καραντώνη, σκοπίμως, την παραπλανητική πληροφορία ότι εγώ τάχα δυσφήμισα το σκάφος που εκείνος είχε την καλωσύνη να μου δανείσει, προκειμένου να λάβω μέρος στην "1η Πανελλήνια Συγκέντρωση", όντας σε αναμονή του δικού μου, η κατασκευή του οποίου τώρα ολοκληρώνεται. Πληροφορία η οποία κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με την αλήθεια, αφού από την πρώτη στιγμή που το συγκεκριμένο φουσκωτό παρουσιάστηκε στο "Rib Test" του Λαυρίου, εξέφρασα ανοικτά, και με το θάρρος που πάντοτε με χαρακτηρίζει, τον θαυμασμό μου για την άριστη πλεύση και εργονομία του.

Λυπάμαι λοιπόν αν αυτή την ιδέα σχηματίσατε για το άτομό μου. Θα έπρεπε να γνωρίζετε πως το σύντομο σχετικώς πέρασμά μου από την συντακτική ομάδα συγκεκριμένων εντύπων του χώρου, σημαδεύτηκε από την επιμονή μου να παραμένω πιστός στις Αρχές μου, στην δημοσιογραφική δεοντολογία και στην πεποίθηση ότι πάνω από τον διαφημιζόμενο και τα οικονομικά συμφέροντα των εκδοτών πρέπει να είναι, σε κάθε περίπτωση, ο αναγνώστης, Εξ ου άλλωστε και ο λόγος της τωρινής αποχής μου, καίτοι είμαι ο μοναδικός επαγγελματίας δημοσιογράφος στον χώρο των περιοδικών της θάλασσας, με τρίαντα χρόνια εμπειρία στα φουσκωτά σκάφη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ιωσήφ Παπαδόπουλος

ΥΓ. Προσπάθησα να εντοπίσω τον αριθμό του τηλεφώνου σας από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ, μήπως και καταφέρναμε να αποφύγουμε τις ανούσιες αντιπαραθέσεις στα περιοδικά, οι οποίες μόνο τους "τυφλοπόντικες" του χώρου μας εξυπηρετούν, αλλά στάθηκε αδύνατον. Ούτε στο fax που στείλατε στο περιοδικό όμως υπήρχε αριθμός. Πίστεψα, αρχικώς, ότι ήταν τυχαίο ή ότι θέλατε να κρατήσετε το τηλέφωνό σας απόρρητο. Μπήκα λοιπόν στον κόπο να σας αναζητήσω στη διεύθυνση που ο ίδιος δηλώσατε στην επιστολή σας. Όχι μόνο δεν σας βρήκα εκεί, αλλά και όσους ρώτησα, εντός και εκτός της πολυκατοικίας, ουδείς σας γνώριζε είτε ως Γ. Βάσσιο είτε ως Πολιτικό Μηχανικό! Εσείς δεν βρήκατε λοιπόν φουσκωτά στην Πάρο, εμείς δεν βρήκαμε εσάς! Σκέτο μυθιστόρημα, έχετε δίκιο! Σκέφτομαι λοιπόν τώρα πως είμαστε "πάτσι". Είμαστε, όμως, αφού εσείς είστε "ανύπαρκτος", τουλάχιστον με το όνομα Γ. Βάσσιος;

Τους χαιρετισμούς μου σ' αυτόν που είχε την έμπνευση της επιστολής σας (πολύ φοβάμαι ότι την υπέγραψε κι' όλας...).