Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πάγωσε ο χρόνος στο παλιό κλωστοϋφαντουργείο του Ζησιμάτου στην Ερμούπολη της Σύρου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

yfantoyrgeioΑυτά που αντικρύζει ο επισκέπτης του παλιού κλωστοϋφαντουργείου Ζησιμάτου στην Ερμούπολη της Σύρου είναι πέρα και πάνω από κάθε φαντασία!

Ο χρόνος πάγωσε στις 27 Αυγούστου του 1986, όταν οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου αποφάσισαν να σταματήσουν ξαφνικά τη λειτουργία του και να αποζημιώσουν τους εργαζομένους, ενώ εκκρεμούσαν πολλές παραγγελίες και δεν υπήρχαν χρέη ή οικονομικές υποχρεώσεις!

Εύλογα τα ερωτήματα που γεννώνται για τους λόγους εκείνης της ξαφνικής κατάρρευσης του κλωστοϋφαντουργείου, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του '80 η χώρα έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τα ευρωπαϊκά προϊόντα είχαν αρχίσει να κατακλύζουν την ελληνική αγορά και τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο υπακούοντας θαρρείς σε μια "άνωθεν εντολή".

Εκτός των άλλων φαίνεται πως είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους το κλωστοϋφαντουργείο του Ζησιμάτου έπαυσε ξαφνικά να λειτουργεί, αλλά η εν ζωή παρουσία κάποιων ανθρώπων απαγορεύει για ευνόητους λόγους τη δημοσιοποίησή τους...

dim.stavrakopoulosΟ Δημήτρης Σταυρακόπουλος, υπακούντας στην έμφυτη αγάπη του για την παράδοση, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να νοικιάσει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, να επισκευάσει τις ζημιές με δικά του έξοδα και να το φέρει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν την ημέρα που έκλεισε. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Μόνο δέος αισθάνεται ο επισκέπτης αντικρύζοντας τους αργαλειούς, τα νήματα, τα τεφτέρια και όλο τον εξοπλισμό του εργοστασίου να έχουν παραμείνει στην ίδια θέση που βρίσκονταν πριν από 35 χρόνια! Φωτογραφίες εργατριών, καρτέλες πρόσληψης, πετσέτες μισοτελειωμένες στις μηχανές, ραπτομηχανές, εργαλεία και ένα σωρό άλλα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο χώρος εκείνος έσφυζε από ζωή.

Σήμερα όσοι επιθυμούν να δουν το αποτέλεσμα της εκπληκτικής αυτής επέμβασης στον χρόνο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Δημήτρη Σταυρακόπουλο στο τηλ. : 6932 327 703 ο οποίος θα τους ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου έναντι ενός ευλόγου αντιτίμου που προρίζεται για τη συντήρηση και την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων του χώρου. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το σχετικό "τρατάρισμα".

https://www.hermoupolisheritage.com/