Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Είσαι κάτοχος αυτοκινούμενου; Διαβιείς πολυτελώς!

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Είχα προσφάτως αναρτήσει εδώ ένα άρθρο με θέμα την απαλλαγή των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων από τον φόρο πολυτελείας http://www.ribandsea.com/main/index.php/law/1328-epivevaionetai-i-apallagi-ton-campers-apo-ton-foro-polyteleias

Μολονότι τα στοιχεία που έδωσα τότε ήταν σωστά, δεδομένου ότι αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, η πληροφόρηση ήταν λάθος! Θα μου πείτε, πώς γίνεται αυτό; Γίνεται! Στην Ελλάδα ζούμε, μην το ξεχνάτε! Ακούστε λοιπόν τι ισχύει τελικώς. Το έμαθα όταν ρώτησα τον αρμόδιο υπάλληλο της εφορίας κατά την παραλαβή των πινακίδων κυκλοφορίας του αυτοκινούμενου που προσφάτως απέκτησα (ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε καταθέσει τα δύο τελευταία χρόνια τις πινακίδες).

Πράγματι, λοιπόν, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, όπως και οι... νεκροφόρες, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης απαλλάσσονται, κατά την εισαγωγή τους, του φόρου πολυτελείας. Επειδή όμως εδώ είναι Βαλκάνια και δεν είναι παίξε-γέλασε, τα στουρνάρια του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινούμενου με φόρο πολυτελούς διαβίωσης!

Μάλιστα. Το να διαβιείς σε ένα τροχόσπιτο είναι πολυτέλεια! Το να κοιμάσαι δηλαδή και να τρως μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι πολυτέλεια! Απίστευτα πράγματα! Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά! Ενώ, όταν κατά την διάρκεια των διακοπών σου επιλέγεις σουίτες ακριβών ξενοδοχείων ή γευματίζεις σε πολυτελή εστιατόρια δεν διαβιείς πολυτελώς!

Καταφέραμε λοιπόν να αποκτήσουμε στα -ήντα μας το προϊόν του πόθου μας, αλλά συνεχίζουμε να ζηλεύουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι εισπράττουν την σύνταξή τους και ταξιδεύουν με τα camper τους στη χώρα μας χωρίς να νοιώθουν ένοχοι πως διαβιούν πολυτελώς.

Δυστυχώς οι εισαγωγείς αυτοκινούμενων τροχόσπιτων δεν είναι τόσο δραστήριοι όσο το συνδικαλιστικό όργανο των εισαγωγέων και κατασκευαστών σκαφών αναψυχής (ΣΕΚΑΠΛΑΣ) ώστε να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν από το Στουρνάρι να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων από την επιβολή αυτού του άδικου, ανόητου και αδικαιολόγητου φόρου-χαράτσι που δεν επιβάλλεται σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης. Ανάλογη όμως αδιάφορη στάση επιδεικνύει και η "Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων".

Τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον; Δεν ξέρω. Είμαι περίεργος όμως να μάθω τι θα απαντήσει ο έφορος της ΔΟΥ στην οποία καταθέτω την φορολογική μου δήλωση αν του πω ότι σκοπεύω να κλείσω το σπίτι μου, να διακόψω την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να κατοικώ πλέον μονίμως στο αυτοκινούμενο. Θα συνεχίσει να μου επιβάλλει φόρο πολυτελούς διαβίωσης;