Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ψαρεύοντας ένα λούτσο και μια συναγρίδα 9 κιλών με τον Γκουρού του spinning Κώστα Αντωνιάδη!

Περιγράφει μια απίστευτη ψαρευτική εμπειρία ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

jigging2Αν δεν είχα σερφάρει στη σελίδα του Κώστα Αντωνιάδη και δεν είχα δει τις δεινές ψαρευτικές του ικανότητες, δεν θα έπαιρνα στα σοβαρά την προτροπή του φίλου μου Σπύρου Τάπα να προσπαθήσω να τον συναντήσω και να κάνω ένα βίντεο μαζί του.

jigging3Ο Κώστας λοιπόν είναι ένας απίστευτος ψαράς. Και το διαπίστωσα αυτό από την πρώτη βόλτα που έκανα μαζί του στην περιοχή του Αστακού, των Εχινάδων και της Ιθάκης. Η παροιμιώδης ψυχραιμία, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθησή του, που πηγάζουν από την πολυετή ενασχόληση, τις γνώσεις και το ταλέντο του στο ψάρεμα με ψεύτικα δολώματα από σκάφος, σε συνδυασμό με το πρόσχαρο του χαρακτήρα και το επικοινωνιακό ταλέντο του, τον κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτόν τον αθλητικό τύπο ψαρέματος.

jigging4Ο Κώστας τρέχει μια επιχείρηση με τον τίτλο "Ionian Fishing", η έδρα της οποίας βρίσκεται στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Παραδίδει μαθήματα jigging και spinning σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν το συναρπαστικό αυτό ψάρεμα, ενώ έχει και ένα κατάστημα με ανάλογο αλιευτικό εξοπλισμό. Έγινε πολύ γνωστός από την γνωστή τηλεοπτική σειρά "Fishy", παραγωγής του Γιάννη Τσιμιτσέλη, η οποία προβλήθηκε στο Mega.

Φύγαμε στις 10 το πρωί απ' τον Αστακό, φορτωμένοι με καμιά δεκαριά διαφορετικά καλάμια, ψεύτικα ψαράκια, πάγο, νερά, εξαιρετικά ευχάριστη διάθεση και βέβαια τις κάμερες και το drone της Autel.

jigging5Οι πρώτες ώρες κύλησαν με τον Κώστα να μου μιλάει για τη ζωή του και εμένα να απολαμβάνω τα καταπράσινα νησάκια των Εχινάδων, τις σπηλιές και τις απομονωμένες παραλίες της περιοχής που είναι προσβάσιμες μόνο απ' τη θάλασσα, ενώ παράλληλα έπαιρνα θεωρητικά μαθήματα αλιείας από έναν μετρ του είδους.

Κάποιες προσπάθειες του Κώστα εν τω μεταξύ να πιάσει ένα ψάρι απέβησαν άκαρπες. Δεν έχασε πάντως τη διάθεση και την αισιοδοξία του ότι τελικώς κάτι καλό θα πιαστεί στα σιλικονούχα ψαράκια του.

jigging6Μεσημέριασε όταν βρεθήκαμε κοντά στις ακτές της καταπράσινης Ιθάκης, ενώ εν τω μεταξύ μια τεράστια τούνα πιάστηκε στα αγκίστρια του Κώστα αλλά γρήγορα τα έκοψε όλα και έφυγε προς την υγρή άβυσσο παίρνοντας μαζί και το ψεύτικο δόλωμα! Ο Κώστας μου είπε ότι ακόμη και στην περίπτωση που κατάφερνε να φέρει στην επιφάνεια το τεράστιο εκείνο ψάρι, θα το απελευθέρωνε καθώς ο νόμος είναι αυστηρός στην αλίευση αυτού του είδους και μόνο περιορισμένος αριθμός αδειών χορηγείται σε επαγγελματίες αλιείς.

jigging7Η συνέχεια περιελάμβανε μια μισόκιλη στήρα, η οποία απελευθερώθηκε αμέσως, και ένα λούτσο του κιλού τον οποίον ο Κώστας διατήρησε στην υγρή λεκάνη του σκάφους ώστε να τον αφήσει ελεύθερο στην περίπτωση που θα ακολουθούσε άλλος μεγαλύτερος. Όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες από εκεί και μετά έπεσαν στο κενό με τον ουρανό να έχει μαυρίσει στο βάθος πάνω απ' τον Αστακό και να ρίχνει "καρέκλες" και άλλα "έπιπλα", όπως μου είπε λίγο αργότερα η καπετάνισσα που είχε παραμείνει στο αυτοκινούμενο.

jigging8Λίγο πριν επιστρέψουμε στη βάση μας, γύρω στις 6.30 το απόγευμα, ο Κώστας ακινητοποίησε το σκάφος μερικά μίλια πριν φθάσουμε στην παραλία του Αστακού, θέλοντας να κάνει μια τελευταία προσπάθεια σε ένα από τα δεκάδες σημάδια που έχει αποθηκεύσει στο gps. Και ω του θαύματος, το καλάμι έσκυψε ξαφνικά και ακούμπησε σχεδόν στο νερό, με τα φρένα να στριγγλίζουν και τον Κώστα να φωνάζει ενθουσιασμένος! "Είναι μεγάλο το ψάρι! Συναγριδάρα είναι ή μεγάλο μαγιάτικο!".

kotapropΠάλεψε με το ψάρι μέχρι που εμφανίστηκε στην επιφάνεια του νερού μια πολύχρωμη "βασίλισσα" που μας επέτρεψε να την χαϊδέψουμε και να την φωτογραφίσουμε! Η χαρά του Κώστα, αλλά και η δική μου, ήταν απερίγραπτη! Οι προσπάθειες 8 ωρών είχαν αποφέρει μόνο ένα λούτσο του κιλού, αλλά τα τελευταία 10 λεπτά επεφύλαξαν μια υπέρλαμπρη συναγρίδα 9 κιλών! "Στα έλεγα ότι πρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος και υπομονετικός", έλεγε και ξανάλεγε ο Κώστας. Η θάλασσα θέλησε να μας ανταμείψει για τη στήρα που απελευθερώσαμε και μας έδωσε ένα καλό ψάρι λίγο πριν επιστρέψουμε στον Αστακό".

Κώστας Αντωνιάδης
Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
https://ionianfishing.com/
Τηλ. : 6931 695 312