Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Οι αδελφοί Σαλαμουσά συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους και καλλιεργούν στον Μούδρο της Λήμνου:
Άφκο (φάβα Λήμνου)
Ρεβύθι Λήμνου
Φασολάκι ασπρομύτικο Λήμνου
Κουκί - Φούλι
Σιτάρι σκληρό Λήμνος, Μαυραγάνι και λοιπές ποικιλίες
Κριθάρι Παναγιάς
Βρώμη
Παράλληλα, με τη χρήση του αλευρόμυλου, τον οποίο προσφάτως αγόρασαν στην Αυστρία, αλέθουν το δικό τους σιτάρι και παράγουν σκληρό και μαλακό αλεύρι ολικής άλεσης, καθώς και κριθάρι, βρώμη και πίτουρο.
Ο πατέρας των αδελφών Παναγιώτη και Στέργιου Σαλαμουσά, Χρήστος, υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στη συμβολαιακή γεωργία, την οποίαμ εγκαθίδρυσε στο νησί το 2008. Τα αδέλφια, που συνεχίζουν το έργο του, πιστεύουν ότι η συμβολαιακή γεωργία είναι το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας. Θεωρούν πως είναι τιμή τους που ο πατέρας τους, και στη συνέχεια αυτοί, εγκαθίδρυσαν πρώτοι τη συμβολαιακή γεωργία στο νησί, χτίζοντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους παραγωγούς μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών παρέχοντάς τους νόμιμα δικαιώματα επί της παραγωγής τους.
Το 2009, όταν ήρθε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λήμνο, οι καθηγητές εντυπωσιάστηκαν με την καινοτόμο αυτή προσπάθεια, και ανέθεσαν στον Χρήστο Σαλαμουσά την παρουσίαση του project της Συμβολαιακής Γεωργίας μέσα από ημερίδες ενημέρωσης σε νησιά του Αιγαίου.
Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας οι αδελφοί Σαλαμουσά εξασφαλίζουν στους παραγωγούς :
Τιμή πώλησης.
Απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής τους.
Διευκολύνσεις (ειδικές τιμές, πιστώσεις) στην προμήθεια γεωργικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα).
Γεωπονική συμβουλευτική από τον εξειδικευμένο γεωπόνο Παναγιώτη Σαλαμουσά.
Οικονομετεχνικές συμβουλές διαμορφώνοντας από κοινού με τον παραγωγό την πορεία για βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Έτσι, οι συμβολαιακοί παραγωγοί έχουν εξασφαλισμένη την παραγωγή τους γνωρίζοντας την τιμή που θα διαθέσουν τις παραγόμενες ποσότητες πριν ακόμη μπουν στο χωράφι για να σπείρουν, χωρίς να επηρεάζονται από πιθανές διακυμάνσεις των τιμών μετά τον αλωνισμό.
Επιπλέον, έχουν δίπλα τους ειδικό γεωπόνο και οικονομολόγο οι οποίοι συμβουλεύουν και παρακολουθούν την καλλιέργεια με κοινή κατεύθυνση τη μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα, απόδοση και ποιότητα αυτής.
Οι περιοχές που καλλιεργούνται εκτείνονται από την Παναγιά, τον Άγιο Αλέξανδρο, την Καλλιόπη και την Χορταρόλιμνη, μέχρι τις περιοχές Κώμης, Ρωμανού και Μούδρου και φτάνουν μέχρι τα Καμίνια. Επιπλέον καλλιεργούνται χωράφια στις περιοχές Καμάρες της Ατσικής, αλλά και στην περιοχή μεταξύ Καρπασίου και Λιβαδοχωρίου.
SALAMOUSAS AGRIFOOD
Παραγωγή και συσκευασία οσπρίων, σιτηρών και αλεύρων.
Μούδρος Λήμνου
https://www.salamousas.gr/
e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ. : 22540 71404 - 6977 164 935