Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μιχάλης Βαλσαμής (Μαυρής). Ο μαέστρος της στρωμάτσας, των κόμπων, της αιώρας και όχι μόνο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

stromatsa2Στα ταξίδια μας ανά την Ελλάδα έχω συναντήσει πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους οι οποίοι, ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστοί πέρα απ' τα στενά όρια της περιοχής ή του νησιού στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.

Στην Κάλυμνο υπάρχουν αρκετά τέτοια ταλαντούχα άτομα, ένα εκ των οποίων είναι ο συνταξιούχος λοστρόμος του Εμπορικού Ναυτικού Μιχάλης Βαλσαμής, περισσότερο γνωστός στο νησί σαν Μαυρής.

Την πρόταση να τον συναντήσω μου την έκανε ο καλός φίλος και συνδρομητής του καναλιού Μανώλης Μακρυνάκης. Αγόρασε λοιπόν ένα σχοινί μήκους 30 μέτρων και μου είπε να τον ακολουθήσω.

valsamisΠήγαμε σε ένα σπιτάκι που κρέμεται κυριολεκτικώς πάνω απ' το καρνάγιο  του Νικόλα Τριπολίτη και συναντήσαμε τον Μιχάλη Βαλσαμή. Δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει. Μια ώρα αργότερα το σχοινί που του έδωσε ο Μανώλης μετατράπηκε στα μαγικά χέρια του Μαυρή σε μια στρωμάτσα αριστούργημα την οποία και μου δώρισε αφήνοντάς με άναυδο!

vilaiΔεν φτιάχνει όμως μόνο στρωμάτσες ο Μιχάλης. Φτιάχνει και βιλάϊ (ορμίδια), αιώρες, ναυτικούς κόμπους, μικρογραφίες πλοίων, ανεμόσκαλες, ξάρτια ιστιοπλοϊκών και πολλά άλλα. Το παράπονό του είναι πως τα νέα παιδιά δεν δείχνουν ενδιαφέρον να μάθουν την τέχνη αυτή, την οποία είναι πρόθυμος να τους διδάξει αφιλοκερδώς, και προτιμούν να συχνάζουν στις καφετέριες και να ζουν με το χαρτζηλίκι του παππού.