Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βγαλμένο απ' το παρελθόν το τυροκομείο του Γιώργου Καρυστιανού στη Φολέγανδρο.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

karistianos5Ο Γιώργος Καρυστιανός, γνωστός περισσότερο στη Φολέγανδρο με το παρατσούκλι "ψύλλος", είναι ένας τυροκόμος βγαλμένος θαρρείς απ' το μακρινό παρελθόν. Το μόνο "σύγχρονο" μέσο που διαθέτει στο τυροκομικό του οπλοστάσιο είναι μια φιάλη αερίου με την οποία ζεσταίνει το γάλα.
"Παλαιότερα χρησιμοποιούσα ξύλα", λέει ο κυρ Γιώργος, "αλλά παρά λίγο να το πληρώσω ακριβά με την υγεία μου. Ζεσταινόμουν υπερβολικά στη φωτιά και μόλις έβγαινα στον κρύο αέρα του βουνού άρπαζα ένα κρύωμα ασ' τα να πάνε".

karistianos1Όσο για θερμόμετρα και σύγχρονα όργανα μετρήσεων; Τι είναι αυτά; Ας είναι καλά το... χειροκίνητο και αλάνθαστο "θερμόμετρο" του Γιώργου Καρυστιανού. Αρκεί να βουτήξει για λίγο το δάκτυλό του στο γάλα που ζεσταίνεται επάνω στη φωτιά για να καταλάβει πότε πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο!

Σ' αυτή την καθημερινή ενασχόληση ο κυρ Γιώργος έχει τη βοήθεια του 15χρονου εγγονού του Στυλιανού, ο οποίος δίνει καθημερινά το "παρών" στο τυροκομείο του παππού του και, όπως λέει με καμάρι ο κυρ Γιώργος, ο νεαρός έχει πια μάθει τα μυστικά της τυροκομίας και μπορεί να αρμέξει τα ζώα και να τυροκομήσει μόνος του το γάλα.