Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παράδοση της εικόνας του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Σόλος, γενέτειρα του οπλαρχηγού και πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821.

Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

pyrgos.soliotiΚύριος σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν να παραδώσουμε και να αναρτήσουμε την εικόνα του Αγ. Γεωργίου, την οποία ζωγράφισε η καπετάνισσα, στον ομώνυμο ναό του χωριού Σόλος, γενέτειρα του οπλαρχηγού και πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821. Μ' αυτή την ευκαιρία περάσαμε και από τη λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα. Τα σχετικά βίντεο έχουν ήδη αναρτηθεί στο YouTube.

alexandraΚουράστηκε αρκετά με την αγιογράφηση της συγκεκριμένης εικόνας η καπετάνισσα, γιατί δεν επρόκειτο για μια απλή αγιογραφία, αλλά για τη συνύπαρξη του Αγ. Γεωργίου με τον Νικόλαο Σολιώτη και τη σύζυγό του Βασιλική, οι οποίοι παραδίδουν συμβολικά στον Άγιο την ομώνυμη εκκλησία, το χτίσιμο της οποίας ολοκληρώθηκε το 1806 με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Νικόλαο Σολιώτη.

agiografosΕπιβλητικός ο Πύργος του Σολιώτη, μπροστά ακριβώς απ' τον ναό του Αγ. Γεωργίου, σώζεται ακόμη αλλά δεν θα έχει σίγουρα καλή τύχη αν παραταθεί η εγκατάλειψή του για πολύ καιρό ακόμη.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται γιορτή με αναπαράσταση της εξέγερσης του Νικολάου Σολιώτη και των παληκαριών του ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Αν οι συνθήκες με τον κορωναϊό το επιτρέψουν, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Σόλος τον επόμενο μήνα. Προσκληθήκαμε να παραστούμε αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα πραγματοποιηθεί τελικώς ο γύρος της Ευρώπης.