Είναι μια πολύ όμορφη μέρα του Γενάρη του 2021.
Ο ήλιος λάμπει για τα καλά στον ουρανό της Σίφνου.
Βρισκόμαστε στην περιοχή Διαβρούχα με τον Σίμο τον Ατσόνιο.
Ο Σίμος ο Ατσόνιος ασχολείται με τη γη και την καλλιέργεια των φυτών που ευδοκιμούν στη σιφναϊκή γη. Θα μας δείξει πώς φυτεύουμε μία ελιά, το «δεντρό» που λέμε στη Σίφνο.
Ο Σίμος ο Ατσόνιος μας εξηγεί:
Πρώτο στάδιο.
«Την τέχνη του πώς φυτεύουμε μία ελιά την έμαθα από το Φολή, τον επονομαζόμενο Άχαλο, τον πατέρα μου και τον Πούρη. Και οι τρεις τους έχουν φύγει πια από τη ζωή, συγχωρεμένοι άνθρωποι.
Παλιά παίρνανε γούλα από το δεντρό (κομμάτι από τον κορμό της ελιάς μέσα στο έδαφος).
Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Θα πάρουμε ένα κομμάτι από τον κορμό μέσα στη γη από όπου βγαίνουν οι ριζίτες (παράρριζα της ελιάς).
Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι αγριελιά θα πρέπει το φύλλο που βγαίνει από τον ριζίτη να είναι ίδιο με αυτό της ελιάς. Αν είναι πιο στενό και πιο μικρό τότε είναι αγριελιά.
Θα βγάλουμε γούλα που θα πρέπει να είναι ζωντανή (να μην είναι σάπια). Η κατάλληλη εποχή είναι τώρα τον Γενάρη όπου οι χυμοί του δέντρου είναι σταματημένοι. Από τον Μάρτη και μετά θα κινήσουν οι χυμοί να τρέχουνε».
Στάδιο δεύτερο.
«Τη γούλα που πήραμε από το λιόφυτο δεν θα τη φυτέψουμε απ'ευθείας στο έδαφος.
Παίρνουμε ένα ντενεκέ και ανοίγουμε στο κάτω μέρος τρύπες για να φεύγει το νερό να μην σαπίσει.
Γεμίζουμε τον ντενεκέ με χώμα και μετά βάζουμε μέσα τη γούλα (με το άσπρο της γούλας να είναι από κάτω). Γεμίζουμε τον ντενεκέ με χώμα που έχει και κοπριά και στην πάνω πλευρά καλύπτουμε τη γούλα ίσα-ίσα με χώμα. Από δύο-τρία σημεία θα πετάξει μάτια (οφθαλμοί). Θα του αφήσουμε μόνο τα δύο πιο γερά.
Όταν θα πάμε να το φυτέψουμε, θα το φυτέψουμε μόνο με ένα. Θα το αφήσουμε σε απάνεμο μέρος δύο χρόνια μέσα στον ντενεκέ και θα το ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα (ιδίως το καλοκαίρι).
Και μετά τα δύο χρόνια θα κόψουμε τον ντενεκέ με ένα σβουράκι και θα πάμε να το φυτέψουμε στο χωράφι.
Η φύτευση θα πρέπει να γίνει και πάλι τον Γενάρη».