Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Κώστας Καββαθάς μιλάει χωρίς περιστροφές στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

Κάμερα - Επιμέλεια συζήτησης : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kavathas1Τον "αιρετικό" δημοσιογράφο, δεινό χειριστή του γραπτού λόγου και εκδότη Κώστα Καββαθά γνώρισα στα τέλη της δεκαετίας του '80. Ήταν μια εποχή που κάποια άρθρα μου δημοσιεύτηκαν στους "4 Τροχούς". Άρθρα που ουδεμία σχέση είχαν όμως με τους 4 τροχούς, αλλά με τα ταχύπλοα της Formula I, τα οποία την εποχή εκείνη έτρεχαν στον κόλπο της Γαρίτσας στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Τα χρόνια πέρασαν, ο κατά 12 χρόνια μεγαλύτερός μου Κώστας Καββαθάς διεύρυνε τη γκάμα των περιοδικών που εξέδιδε η εκδοτική του εταιρεία, με περιοδικά για αεροπλάνα, ηχητικά μηχανήματα, μοτοσυκλέτες, ταξίδια, σκάφη θαλάσσης, μαγειρική κ.α.

Την ίδια εποχή εγώ άρχισα να επεκτείνω τη δραστηριότητά μου στο εμπόριο και τις αντιπροσωπείες ειδών αλιείας ανοικτής θαλάσσης, ανήμπορος να υποκύψω στις ορέξεις του εκδοτικού και τηλεοπτικού κατεστημένου που ήθελε, και συνεχίζει δυστυχώς να θέλει, τους δημοσιογράφους παπαγαλάκια και φερέφωνα των χορηγών του. Δεν έχανα όμως την ευκαιρία να ασκώ, εν τω μεταξύ, το δημοσιογραφικό μου βίτσιο αρθρογραφώντας σε περιοδικά ή εφημερίδες, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν έμπαιναν όροι και προϋποθέσεις στο ύφος και στο περιεχόμενο της γραφής μου.

kavathas3Με τον Κώστα Καββαθά «συναντηθήκαμε» προσφάτως στο facebook, το αμφιλεγόμενο αυτό μέσο κοινωνικής απομόνωσης το οποίο, ενίοτε, λειτουργεί και σαν συνδετικός κρίκος ανθρώπων που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Του έκανα αίτημα φιλίας, αυτός το αποδέχθηκε, και μετά από παρέλευση μερικών εβδομάδων μου πέρασε απ’ το μυαλό η ιδέα, που είχα προ αμνημονεύτων χρόνων, να του πάρω μια συνέντευξη ή, μάλλον, να συζητήσω μαζί του on camera.

Τον πρώτο εύλογο ενδοιασμό του Κώστα, παρόντος βεβαίως και του κορωνοϊού που μας έκλεισε όλους στο κλουβί μας, αντικατέστησε γρήγορα η καταφατική του απάντηση, συνηγορούσης και της δικής μου διαβεβαίωσης ότι θα λάβω όλα τα μέτρα για να προφυλάξω τον ίδιο, αλλά και τον εαυτό μου, από τον αόρατο εχθρό, φορώντας μάσκα, γάντια και κάνοντας τη συζήτηση μαζί του με ασύρματο μικρόφωνο-ψείρα από απόσταση δύο τουλάχιστον μέτρων. Ποιος να μου έλεγε πριν από μερικά χρόνια ότι θα έπαιρνα συνεντεύξεις από απόσταση ασφαλείας φορώντας μάσκα και γάντια! Είπαμε όμως. Η ατομική ευθύνη τίθεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στην υπηρεσία της συλλογικής και αντίρρηση σ’ αυτό βεβαίως δεν υπάρχει.

kavathasΓια την κουβέντα που είχα με τον Κώστα Καββαθά δεν θα γράψω τίποτε εδώ. Θα τα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Αυτό που θέλω μόνο να γράψω είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, που αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο στον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας και των εκδόσεων, συνεχίζει να είναι και σήμερα, στην ηλικία των 81 ετών, απολαυστικός, καυστικός, ανατρεπτικός, με μια γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα. Τιμή μου που με δέχθηκε στο σπίτι του και απάντησε στις ερωτήσεις μου. Και μολονότι, όπως είπε ο Κώστας Καββαθάς, ουδέποτε εκλήθη να μιλήσει στα μέσα μαζικής εξαπάτησης, εγώ τον κάλεσα και μίλησε μπροστά στη δική μου κάμερα. Για μένα μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για το λειτούργημα που επιτελώ, η ειδοποιός διαφορά του www.ribandsea.com και του λογαριασμού μου στο YouTube από τα άλλα μέσα μαζικής εξαπάτησης και, συγχρόνως, η προσωπική μου ικανοποίηση που είμαι σε θέση σαν δημοσιογράφος να κάνω αυτό που μου αρέσει χωρίς παρεμβάσεις και λογοκρισία.

Σ' ευχαριστώ Κώστα Καββαθά!