Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ηλίας Τσαπρούνης. Ο τριαντάχρονος Α΄ Μηχανικός του "ΑΡΤΕΜΙΣ"

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

iliastsaprounis2Όταν ο καπτα Στέλιος Περιστεράκης μού συνέστησε προχθές στη γέφυρα του "Άρτεμις" τον Ηλία Τσαπρούνη σαν τον Α΄ Μηχανικό του πλοίου, έμεινα άναυδος! Και είναι πράγματι ασυνήθιστο να αναλαμβάνει ένας νεαρός άνδρας 30 ετών τη διαχείριση του μηχανοστασίου ενός πλοίου!

Ο μαστρο Ηλίας Τσαπρούνης πάντως, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, εμπνέει σεβασμό και σιγουριά με τη σεμνότητα, την ευγένεια, τις γνώσεις και την ηρεμία του. Με πατέρα μηχανικό στα καράβια (συνταξιούχο πια) και μητέρα να έχει εργαστεί στο κυλικείο μιας "παντόφλας", από αυτές που συνδέουν την Αρκίτσα με τον τόπο καταγωγής του, την Αιδηψό, ο Ηλίας δεν γινόταν παρά να ακολουθήσει από μικρός το κάλεσμα της θάλασσας.

iliastsaprounisΣε ηλικία 17 ετών, σπουδαστής ακόμη της Ναυτικής Σχολής της Μηχανιώνας, έκανε το πρώτο του μπάρκο σαν μαθητευόμενος σπουδαστής μηχανοστασίου στο "Μιλένα" του Αγούδημου που εκτελούσε τότε ταξίδια στην Αδριατική. Τον επόμενο χρόνο μπαρκάρισε σαν μηχανοδηγός στο "Ανθή Μαρίνα". "Πριν τελειώσω τη σχολή είχα μάθει να κάνω βάρδεια", θυμάται ο Ηλίας.

iliastsaprounis3Οι άλλοι μηχανικοί τον κοιτούσαν με καχυποψία. Θυμάται όμως και λέει τα καλύτερα λόγια για τον Κοντοζή τον Κώστα από την Κεφαλλονιά, ο οποίος υπήρξε ο δάσκαλός του. Το 2000 πήρε το χαρτί του από τη Σχολή και οκτώ χρόνια μετά ανέλαβε χρέη Α΄ Μηχανικού στο "Express Σκιάθος" της "Hellenic Seaways"!

Έκανε πάντως ένα μπάρκο πέντε μηνών σε ποντοπόρο φορτηγό πλοίο του Αγγελικούση σαν Γ΄ Μηχανικός και πρόλαβε να κάνει μ' αυτό τον γύρο του πλανήτη. Γρήγορα όμως η νοσταλγία τον έκανε να επιλέξει τα πλοία της ακτοπλοίας καθώς δεν μπορούσε να αντέξει τον αποχωρισμό των αγαπημένων του προσώπων.

iliastsaprounis4Φαίνεται πως τα πλοία της "Hellenic Seaways" κέρδισαν τελικώς τον Ηλία, ο οποίος σήμερα είναι υπεύθυνος στο μηχανοστάσιο του "Άρτεμις", αφού πέρασε διαδοχικώς - μετά το "Express Σκιάθος" - απ' το "Απόλλων Ελλάς", το "Νήσος Ρόδος" και το "Νήσος Σάμος".  

Ο καπτα Στέλιος Περιστεράκης πάντως λέει τα καλύτερα λόγια για τον 31χρονο Α΄ Μηχανικό του πλοίου, αλλά και ο μαστρο Ηλίας δεν κρύβει τη συμπάθεια και τον σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπο του βραβευμένου καπτα Στέλιου.