Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το νέο βιβλίο της φιλολόγου Φωτεινής Καϊμάκη για τη "Μεγάλη Ελλάδα".

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

me.ti.fterouga.tou.taxidiouΣτο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 η παρουσίαση του εκπληκτικού βιβλίου της φιλολόγου κυρίας Φωτεινής Καϊμάκη. Είκοσι ένα χρόνια αδιάκοπων επισκέψεων της Φωτεινής Καϊμάκη στην περιοχή του Σαλέντο και της Καλαβρίας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό των γκρεκάνων της Νότιας Ιταλίας είναι αποτυπωμένα στο βιβλίο της που έχει τίτλο "Με τη φτερούγα του ταξιδιού".

Ένα βαρύ βιβλίο, όχι μόνο για τις 750 σελίδες του, αλλά και για το απίστευτο περιεχόμενό του που καταγράφει, με τον γλαφυρό τρόπο της συγγραφέως, την πολύχρονη ταξιδιωτική της εμπειρία σε μια ξεχασμένη Ελλάδα. Πρόκειται, κατ' ουσίαν, για ένα ημερολόγιο της Πούλιας και της Καλαβρίας, από το 1994 μέχρι το 2015, με αναφορά στα πρόσωπα, τα μνημεία, τη γλώσσα και τον λαϊκό πολιτισμό των γκρεκάνων της Νότιας Ιταλίας. Αξίζει να αναφέρω ότι το βιβλίο είναι γραμμένο στο πολυτονικό σύστημα γραφής με ευανάγνωστη και ξεκούραστη γραμματοσειρά.

fotini.bruno.salvinoΤο νέο βιβλίο της Φωτεινής Καϊμάκη κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο "Εν Πλω" και περιλαμβάνει, εκτός από δεκάδες φωτογραφίες-ντοκουμέντα, και ένα cd με ηχογραφήσεις της συγγραφέως-ερευνήτριας.

Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ των άλλων, ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης και οι Γκρεκάνοι Μπρούνο Τρακλό (οδοντίατρος) και Σαλβίνο Νουτσέρα (φιλόλογος) οι οποίοι ήρθαν επί τούτου από την Ιταλία. Παρούσα επίσης η γνωστή τραγουδίστρια Αλίκη Καγιαλόγλου, η οποία τραγούδησε ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, αλλά και παλιοί μαθητές της Φωτεινής Καϊμάκη οι οποίοι τίμησαν την καθηγήτριά τους παίζοντας και τραγουδώντας γκρεκάνικα τραγούδια.