Γράφει η Κορίνα Μίχα στη διπλωματική της εργασία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με θέμα την "Σχεδίαση φουσκωτού σκάφους με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες διαμονής τεσσάρων ατόμων μέσα σε αυτό".
"... Στα πλαίσια της έρευνας για τη διατύπωση του τελικού Brief, έλαβαν χώρα κάποιες συνεντεύξεις από έμπειρους ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα, τα φουσκωτά και το ναυτικό camping. Στόχος αυτών των συνεντεύξεων ήταν να βρεθεί μια συμφέρουσα λύση για το σχεδιασμό ενός φουσκωτού που να παράγεται στην Ελλάδα και με την απόκτησή του ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τις διακοπές του στις Ελληνικές θάλασσες με το λιγότερο δυνατόν κόστος και με περισσότερες ανέσεις.
Η επαφή του δημοσιογράφου και αρθρογράφου στο διαδικτυακό περιοδικό "Rib and Sea" με τη θάλασσα και τα φουσκωτά σκάφη είναι μοναδική. Όταν απευθύνεται στη θάλασσα την αποκαλεί πάντα με κεφαλαίο γράμμα. Έχει ταξιδέψει με το 7.40 της Olympic από τον Πειραιά στη Σκωτία, στο Γιβραλτάρ με ένα φουσκωτό 5.60, έχει κάνει το γύρο των Αζορών με ένα πεντάμετρο Bombard Explorer με κινητήρα Yamaha 75 Pro. Λανσάρησε το πρώτο επαγγελματικό φουσκωτό με πρωτόκολλο για 12 επιβάτες. Εισήγαγε το ιπτάμενο φουσκωτό της ιταλικής Polaris με το οποίο έχει πετάξει σε όλη την Ελλάδα.
Μιλήσαμε αρκετές ώρες για τα φουσκωτά. Μόλις αντιλήφθηκε την επιθυμία μου για το σχεδιασμό ενός φουσκωτού που θα προορίζεται για ναυτικό camping, έδωσε ιδέες για το πώς θα μπορούσα να λύσω προβλήματα που γεννιούνται σε τέτοιου είδους διακοπές. Μέσα από τις εμπειρίες του με κατατόπισε πλήρως για τις απαιτήσεις των χρηστών από ένα τέτοιο φουσκωτό σκάφος.
Επίσης με ενημέρωσε για τα επιμέρους προβλήματα που ανακύπτουν στη θάλασσα, την αντιμετώπισή τους καθώς και για τις ιδανικές λύσεις που θα έχει εκ κατασκευής ένα καινούργιο φουσκωτό απευθυνόμενο σε Έλληνα αγοραστή. Συνοπτικά θα αναφέρω τα πιο σημαντικά
• Είναι σημαντικό πλεονέκτημα να εξασφαλιστεί το μαγείρεμα μέσα στο σκάφος. Οι περιορισμοί όμως είναι πολλοί καθώς η φωτιά, τα κάρβουνα και ο ηλεκτρισμός δεν είναι λύσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία σκάφους. Έτσι ως μοναδική λύση προτείνεται το υγραέριο σε χώρο ειδικό και απόλυτα προστατευμένο.
• Η προσωπική υγιεινή σε φουσκωτό σκάφος είναι μια έννοια λίγο αντιφατική με το ναυτικό camping. Καθώς το γλυκό νερό είναι λίαν περιορισμένο και όλως απαραίτητο για πολύ λίγες χρήσεις.
• Όσο αφορά το θέμα των βιολογικών αναγκών εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ειδικά για τις γυναίκες καθώς τα περισσότερα open ribs δεν διαθέτουν τουαλέτα.
• Η τακτοποίηση του εξοπλισμού και των προσωπικών αντικειμένων του πληρώματος είναι σημαντική. Μια σωστή και μεθοδική τακτοποίηση δημιουργεί γρήγορη και εύκολη αναζήτηση συγκεκριμένων πραγμάτων...".
Κορίνα σ' ευχαριστώ. Καλή συνέχεια...
Ιωσήφ Παπαδόπουλος.