Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Συζήτηση, χωρίς περιστροφές, με τον Δήμαρχο Ψαρών Κων/νο Βρατσάνο.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Δήμαρχος Ψαρρών Κων/νος Βρατσάνος.Δεν θα μπορούσα να είμαι στα Ψαρά και να μη μιλήσω με τον πρώτο δημότη του ηρωϊκού και ξεχασμένου νησιού, τον Κωνσταντίνο Βρατσάνο, ο οποίος εξελέγη προσφάτως για δεύτερη φορά Δήμαρχος Ψαρών.

Βρέθηκα αυτή τη φορά στον μαγικό αυτό βράχο του βορείου Αιγαίου ακολουθώντας, με το πλοίο της γραμμής λόγω μιας πρόσφατης θρόμβωσης σε φλέβα του αριστερού μου ποδιού, την Αποστολή Αγάπης του "Ναυτίλου" σε συνεργασία με τους "Γιατρούς του Κόσμου". Είχα "ξεμπαρκάρει" για πρώτη φορά στα Ψαρά το 1992, επιστρέφοντας από εκείνο το αξέχαστο ταξίδι στην Κων/πολη με τον αείμνηστο φίλο μου Μάκη Παυλάτο, τις γυναίκες μας και το 7,40 της Olympic Hellas. Ήταν τότε που συνάντησα τον παπα Νικόλα να νετάρει τα δίχτυα του στο ντόκο. Μου έκανε εντύπωση που είδα ψαρά με ράσα και του έπιασα κουβέντα. Έτσι ξεκίνησε η φιλία μας.

Βρέθηκα αρκετές φορές από τότε στα Ψαρά, πότε με την Αποστολή του Ο.Φ.Σ.Ε. και πότε ξαποσταίνοντας για λίγο στη ρότα μου προς ή από κάποιον άλλο προορισμό. Την τελευταία φορά ήταν τον Μάϊο του 2005, επιστρέφοντας και πάλι από ένα ταξίδι στην Κων/πολη με τον "Ναυτίλο". Ήταν τότε που είχα εκείνη την εκπληκτική συζήτηση με τον παπα Νικόλα την οποία, χάρις στον φίλο μου Νίκο Κονιτσιώτη, βλέπω ακόμη και τον θυμάμαι με συγκίνηση.

Αυτή τη φορά τα Ψαρά μου φάνηκαν διαφορετικά. Σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη, που θα ζήλευαν σίγουρα πολλά νησιά, δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος, αρκετά παιδιά, σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των μονίμων κατοίκων, γιατρός ειδικότητας σε καθημερινή βάση, που τον αντικαθιστά όμως κάθε δύο εβδομάδες άλλος γιατρός που έρχεται από την Χίο. Κάτι είναι κι' αυτό, σε σύγκριση με άλλα νησιά που στερούνται εντελώς ιατρικής περίθαλψης. Όλα αυτά, αλλά και το γελαστό πρόσωπο του Δημάρχου, με έκαναν να τον αναζητήσω για μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης μαζί του. Ακούστε πώς απάντησε στις ερωτήσεις μου.

Ευχαριστώ την εταιρεία "HELLENIC SEAWAYS" για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς μου προς και από το νησί της Χίου.