Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Καπετάν Νίκος Κορρές. Ο παρεξηγημένος "παράξενος" της ακτοπλοίας.

Μια συζήτηση του καπετάν Νίκου Κορρέ, σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, με τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.
 
Καπετάν Νίκος Κορρές. Ευχής έργο να ήταν όλοι οι παράξενοι σαν αυτόν! Ταξίδεψα πολλές φορές μαζί του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τότε δηλαδή που πούλησα, με πόνο ψυχής, και το τελευταίο φουσκωτό μου και άρχισα να "μπαρκάρω" πότε στο "Πρέβελης" και πότε στο "Ιεράπετρα", που εκτελούν εδώ και χρόνια τη γραμμή της Κασο-Καρπαθίας, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά οι πλοίαρχοι της ακτοπλοίας. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο πίστευα ότι μια συζήτηση μαζί του θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τρία χρόνια τον πολιορκούσα λοιπόν για να τον πείσω να μιλήσει μπροστά στην κάμερα. Τι στο φιλότιμο τον έριχνα, τι τον προκαλούσα, τι τον ικέτευα, τίποτε αυτός! Βράχος! Δικαίωνε, θα έλεγε κανείς, τον τίτλο του "παράξενου" και του "μονόχνωτου" μ' αυτή τη συμπεριφορά του.

Ο λόγος για τον καπετάν Νίκο Κορρέ, τον έναν από τους δύο καπετάνιους που κουμαντάρουν το "Πρέβελης" στη δύσκολη και κοπιαστική "άγονη" γραμμή - που άγονη και μίζερη να είναι η ζωή αυτών που χαρακτήρισαν το πιο ζωτικό κομμάτι της Ελλάδας "άγονο"! - της Κασο-Καρπαθίας, που εξυπηρετεί δέκα συνολικώς λιμάνια στα νησιά της Μήλου, της Σαντορίνης, της Ανάφης, του Ηρακλείου, της Σητείας, της Κάσου, της Καρπάθου (Πηγάδια και Διαφάνι), της Χάλκης και της Ρόδου. Λιγομίλητος, συχνά βυθισμένος στις σκέψεις του, αυστηρός, ενίοτε αθυρόστομος και πλακατζής, σοβαρός όμως, δίκαιος και υπεύθυνος στη δουλειά του σαν καπετάνιος, απαιτεί από το πλήρωμά του τάξη, υπευθυνότητα, συμμετοχή και κυρίως σεβασμό στην ιεραρχία.

Νίκος Κορρές και Βαγγέλης Στουραίτης. Το δυνατό δίδυμο στη γέφυρα του Πρέβελης!Και ενώ δίνει την εντύπωση πως είναι σκληρός σαν πέτρα, μπορεί να ενοχληθεί από έναν άδικο χαρακτηρισμό, ένα άδικο σχόλιο και μετά να παραπονείται επί ώρες σαν παιδί που το μάλωσαν χωρίς λόγο! Κάτι τέτοιο είχε άλλωστε συμβεί πέρυσι το Πάσχα, όταν ένας Κασιώτης χαρακτήρισε με άσχημες και αψυχολόγητες εκφράσεις το "Πρέβελης" και τους καπετάνιους του επειδή είπαν πως το καράβι μπορεί να μην έμπαινε στο λιμάνι της Κάσου αν δεν έπεφτε ο καιρός, μία συγκεκριμένη ημέρα που ο νοτιάς λυσσομανούσε. "Εμείς δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να εξυπηρετήσουμε το νησί τους, κι' αυτοί μας βρίζουν!", έλεγαν και ξανά 'λεγαν με ένα στόμα ο καπετάν Νικόλας Κορρές κι' ο καπετάν Βαγγέλης Στουραίτης.

Και όταν πήρα την πρωτοβουλία να βάλω στη θέση του τον άδικο Κασιώτη, ο οποίος ανακάλεσε τα άδικα σχόλια και ζήτησε συγγνώμη, θαρρείς και ανέβηκα στα μάτια του καπετάν Νικόλα Κορρέ, που χαλάρωσε τις αντιρρήσεις του και πήρε τη μεγάλη απόφαση να μιλήσει μπροστά στην κάμερα. Τους "παράξενους" και "μονόχνωτους" ανθρώπους, άλλωστε, που έχουν Αρχές, μόνο έτσι τους κερδίζεις. Αν τους θίξεις άδικα, τους έχασες για πάντα...