Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Άλλος ένας ακούραστος εργάτης της άγονης γραμμής αγκυροβόλησε στη ντάνα της Ελευσίνας αναμένοντας να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. Τα διαλυτήρια του Αλί Αγά στην Τουρκία.
Το Πρέβελης της ΑΝΕΚ LINES ευτύχησε να ταξιδέψει σε όλα τα νησιά, του νοτιοανατολικού κυρίως Αιγαίου, και να μεταφέρει σ’ αυτά οχήματα, εμπορεύματα και επιβάτες κάτω από δύσκολες συχνά καιρικές συνθήκες.
Το Πρέβελης ναυπηγήθηκε το 1980 στην Ιαπωνία, έφθασε το 1994 στην Ελλάδα και φόρεσε τα σινιάλα της Ρεθυμνιακής. Ξεκίνησε στην αρχή συνδέοντας τον Πειραιά με το Ρέθυμνο της Κρήτης και ενδιάμεσο λιμάνι τις Καμάρες της Σίφνου. Το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της ΑΝΕΚ LINES.
Το Πρέβελης ήταν ένα ομολογουμένως βαρύ και δυσκολοτιμόνευτο πλοίο. Αυτά τα χαρακτηριστικά του έκαναν συχνά δύσκολη την πρόσδεσή του στα προβληματικά λιμάνια των νησιών του Αιγαίου, τα οποία ο καπετάν Δημήτρης Λαδάς ονομάζει χαρακτηριστικά ντόκους. Παρ’ όλα αυτά, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των καπεταναίων του, το Πρέβελης κατάφερνε να δένει πάντοτε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στα λιμάνια των νησιών της άγονης γραμμής του νοτιοανατολικού Αιγαίου τα οποία αγόγγυστα εξυπηρέτησε επί σειρά ετών.
Δεν έλειψαν βεβαίως και κάποιοι αγνώμονες νησιώτες οι οποίοι περίμεναν στη γωνία για να «πυροβολήσουν» τον καπετάνιο που θα τολμούσε να μην πιάσει μια έστω φορά στο λιμάνι του νησιού τους θέτοντας σε προτεραιότητα την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών.
Το Πρέβελης καπετάνεψαν κατά καιρούς άξιοι κυβερνήτες, όπως ο Γιώργος Κολλυδάς, ο Νίκος Κορρές, ο Βαγγέλης Στουραίτης, ο Βασίλης Πασχάλης, ο Διαμαντής Παπαγεωργίου, ο Βησσαρίωνας Γούλας, ο Νίκος Ξυλογιαννόπουλος, ο Κώστας Δρίβας, ο Τάσος Τρέσσος, ο Χριστόφορος Σκαμάγκας, ο Βασίλης Γεροντάκης. Ζητώ συγγνώμη αν παρέλειψα κάποιον.
Τα τελευταία χρόνια το Πρέβελης έπεσε σε δυσμένεια περιφερόμενο σαν αποδιοπομπαίος τράγος σε όλο το Αιγαίο, αναζητώντας δρομολόγιο, υφιστάμενο τη δυσαρέσκεια και την χλεύη των νησιωτών οι οποίοι το συνέκριναν με τα άλλα σύγχρονα πλοία της ακτοπλοίας.
Ευτυχήσαμε να ταξιδεύσουμε με το ηρωϊκό αυτό καράβι σε ένα απ’ τα τελευταία του ταξίδια στη Λήμνο. Πριν από 10 ημέρες, καθώς οδηγούσα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας Κορίνθου, αντίκρυσα το 45χρονο σκαρί να είναι αγκυροβολημένο στη ντάνα της Ελευσίνας αναμένοντας να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. Τα διαλυτήρια του Αλί Αγά στην Τουρκία.