Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αρκούν οι αναγνώσεις; Ναι, αρκούν!

Ιωσήφ ΠαπαδόπουλοςΜπορεί να μην είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την διαπίστωση ότι τα έσοδα του διαδικτυακού αυτού περιοδικού, τα οποία προέρχονται από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις και μόνο, δεν κυμαίνονται καν σε αξιοπρεπή επίπεδα, είμαι όμως πολύ ευχαριστημένος από την διαπίστωση ότι η αναγνωσιμότητά του, προϊόντος βεβαίως και του χρόνου, ανεβαίνει κατακόρυφα! Και, μεταξύ μας, δεν παραπονούμαι για το "ναδίρ" της πρώτης διαπίστωσης. Δεν έχω δικαίωμα άλλωστε να παραπονεθώ. Εδώ η τρόϊκα του Δ.Ν.Τ., με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη και ανήμπορη να αντιδράσει, έκοψε τον 13ο και 14ο μισθό και έβαλε χέρι στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, τι να πει ο εκδότης ενός ειδικού διαδικτυακού περιοδικού και ποιος να τον λάβει σοβαρά υπ' όψη του; Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν, θα έλεγε ο λαός. Και έχει δίκιο!

Όμως, σε μια προσπάθεια να "αυτο-ντοπαριστώ", να παρηγορηθώ και να εφεύρω ένα "άλλοθι" για να επιβιώσω (ψυχολογικώς τουλάχιστον) με το "ζενίθ" της δεύτερης διαπίστωσης, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικά νούμερα. Κάτι σαν τα νούμερα της τηλεθέασης που μετράει η A.G.B. ένα πράγμα! Με μια σημαντική διαφορά όμως. Τα νούμερα που βγάζει αυτομάτως ο μετρητής αυτής της ιστοσελίδας, κάθε φορά που ένας από σας πατάει το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή του και σερφάρει στη γαλάζια θάλασσα του "Rib and Sea", δεν υπαγορεύονται από τις διαφημιστικές εταιρείες και τα ύποπτα συμφέροντα που επιμελώς κρύβονται πίσω από τα μηχανάκια της AG.B. Λίγο το έχετε αυτό;

Θα υπενθυμίσω, λοιπόν, ότι το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας αυτού του διαδικτυακού περιοδικού, από την 1η δηλαδή Φεβρουαρίου του 2009 μέχρι την 31η Ιουλίου του ίδιου χρόνου, 153 από σας έμπαιναν καθημερινώς (κατά μέσο όρο) και περιεργάζονταν την προσπάθεια ενός "παράξενου" και "απροσάρμοστου" δημοσιογράφου, ο οποίος δεν χωρούσε πουθενά μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2009. Η αναγνωσιμότητα λοιπόν, για το διάστημα εκείνο, είχε φθάσει στον αριθμό 27.543, ήτοι 4.590 περίπου αναγνώσεις τον μήνα (κατά μέσο όρο).

Το δεύτερο εξάμηνο, δηλαδή από την 1η Αυγούστου του 2009 μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2010, μολονότι στο χρονικό αυτό διάστημα περιελαμβάνετο ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και η απόφασή μου να αποσυνδέσω την "μηχανική υποστήριξη" του "Rib and Sea" από το ομώνυμο forum (πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά), η αναγνωσιμότητα, σε πείσμα κάποιων που το έπαιζαν "Κασσάνδρες", αναρριχήθηκε στον αριθμό 38.832, ήτοι 6.472 περίπου αναγνώσεις (κατά μέσο όρο) τον μήνα, ήτοι 216 περίπου αναγνώσεις (κατά μέσο όρο) την ημέρα. Υπήρξε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 41%. Καθόλου ευκαταφρόνητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι αφ' ενός μεν ο εκδότης του περιοδικού αυτού είναι στον συγκεκριμένο χώρο για κάποιους "αντιπαθής" και "επικίνδυνος" (γενικώς και αορίστως), αφ'  ετέρου ότι στο διάστημα αυτό όλο και περισσότερος κόσμος παράτησε αηδιασμένος την πολυθρόνα του σπιτιού του, η οποία βρίσκεται απέναντι ακριβώς απ' την τηλεόραση, απαξιώνοντας συγχρόνως το τηλεκοντρόλ. Τα μηχανάκια της τηλεθέασης, περιέργως, συνέχισαν τη δουλειά τους, βεβαίως βεβαίως...

Την 1η Φεβρουαρίου του 2010 μπήκαμε αισίως στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του "Rib and Sea" και η αναγνωσιμότητα, για το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου (χθες δηλαδή), αναρριχήθηκε στον αριθμό 98.700, μολονότι στο διάστημα αυτό συμπεριελήφθησαν και δέκα περίπου ημέρες, κατά την διάρκεια αλλαγής του server, οπότε δεν υπήρχε καταμέτρηση της αναγνωσιμότητας και πήγαν χαμένες, με έναν απλό υπολογισμό, περί τις 3.000 αναγνώσεις. Δηλαδή για το τρίμηνο αυτό οι αναγνώσεις ξεπέρασαν τις 32.000, ήτοι 11.000 περίπου αναγνώσεις τον μήνα, ήτοι 360 περίπου αναγνώσεις (κατά μέσο όρο) την ημέρα! Δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 49% περίπου, σε σχέση με τον μέσο όρο του δευτέρου εξαμήνου και πάνω από 120% σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου! Τι τελευταίες δύο μάλιστα εβδομάδες οι αναγνώσεις σκαρφάλωσαν στις 8.100! Ήτοι 540 αναγνώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα!

Συγχωρήστε με που μπήκα σ' αυτή τη διαδικασία και σας υποχρέωσα να διαβάσετε αριθμούς (λες και δεν σας έφταναν αυτοί που ακούτε κάθε μέρα από τα παπαγαλάκια της "τιβούλας"), πιο πολύ όμως το έκανα για να δω πώς είναι δυνατόν να μειώνονται τα έσοδα ενός περιοδικού, όταν ανεβαίνει με τόσο ραγδαίο ρυθμό η αναγνωσιμότητά του! Όχι, μην κάνετε βιαστικές σκέψεις και μην πάει το μυαλό σας στο κακό! Δεν θα παρατήσω τα όπλα τόσο εύκολα! Τώρα που έχω άλλωστε βήμα να γράφω και να καταθέτω ελεύθερα τις σκέψεις, τις απόψεις και τις αντιστάσεις μου, θα μπορούσα να γράφω, ακόμη και αν αποχωρούσαν όλοι οι διαφημιζόμενοι, ακόμη και αν δεν είχα να φάω! Δεν είναι λίγο να ξέρεις ότι πάνω από 360 άνθρωποι την ημέρα επισκέπτονται μια σελίδα που την γράφει ένας ... "απροσάρμοστος, παλαβιάρης" και "αντιπαθής" δημοσιογράφος!

Σας ευχαριστώ πάντως που διαβάζετε το "Rib and Sea". Ίσως δεν γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα δημοσιογράφο, ο οποίος έβλεπε τόσα χρόνια τα μεγαλο-media (και όχι μόνο) να περνούν και να του βγάζουν τη γλώσσα. Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος αυτού του ενδιαφέροντος.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.