Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βλακείας το ανάγνωσμα...

Ιωσήφ ΠαπαδόπουλοςΌσο μελετώ το εγχειρίδιο του αειμνήστου νεοέλληνα δημοσιογράφου και φιλοσόφου Ευάγγελου Λεμπέση, περί της "τεραστίας σημασίας των βλακών εν τω συγχρόνω βίω", τόσο πιο πολύ πείθομαι, και τρομάζω συγχρόνως, για την διαχρονικότητα και την επικαιρότητά του! Και πράγματι, δεν χρειάζεται να κοπιάσει κανείς πολύ για να δει ότι η κατωτάτη αυτή βαθμίδα του κοινωνικού διαφορισμού, οι βλάκες δηλαδή, κατέχουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία και υψηλές θέσεις εξουσίας στην πολιτική! Και δεν θα ήταν τραγικό ξέρετε αυτό, εάν η βλακεία βάδιζε μόνη της. Το ατυχές της υπόθεσης είναι ότι την συνοδεύει κατά κανόνα και η απάτη! Και η απάτη, περιοριζομένη στις αγελαίες (κατά Λεμπέση) συναθροίσεις μη κερδοσκοπικών συλλόγων, fora ή blogs, μπορεί μεν να είναι γραφική και σχετικώς ακίνδυνη, όταν όμως αυτή επεκτείνεται στους κύκλους των πολιτικών και των ασκούντων πάσης φύσεως εξουσία, γίνεται άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για την ίδια την εθνική υπόσταση, ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Οι πρόσφατες άλλωστε εξελίξεις επιβεβαιώνουν απολύτως αυτόν τον ισχυρισμό.

Μα, θα μου πείτε, τα έχεις μπλέξει λίγο τα πράγματα κύριε γιατί, άλλο βλάκας, άλλο απατεών. Νομίζετε! Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι κατά το ήμισυ είσαστε σε καλό δρόμο. Έχετε δηλαδή αποδεχθεί ότι αυτοί οι οποίοι κατά καιρούς μας κυβερνούν και διαχειρίζονται τις τύχες μας είναι, εκ των πραγμάτων, βλάκες! Και αυτό το εύλογο και αυτονόητο συμπέρασμα δεν το βγάλατε βεβαίως από το ότι οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας άλλα σας έλεγαν χθες σαν αντιπολίτευση και άλλα σας λένε σήμερα σαν κυβέρνηση, ούτε επειδή κρίνεται πάντοτε κανείς εκ του αποτελέσματος, αλλά από το απίστευτο και αδιαμφισβήτητο συγχρόνως γεγονός ότι οι διαχειριστές της εξουσίας αυτοδιαψεύδονται όταν κάποιος δημοσιογράφος, ξεχνώντας προς στιγμήν ότι είναι φερέφωνο του εκδότη ή καναλάρχη του, θέσει τις κατάλληλες ερωτήσεις. Έχετε μάλιστα παρατηρήσει πώς αντιδρά το απαύγασμα της βλακείας, ο ερωτώμενος πολιτικός ντε, όταν αισθανθεί ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση; Μειδιά ηλιθίως και προσπαθεί, επιτιθέμενος, να πείσει τους ακροατές και τον ερωτώντα δημοσιογράφο ότι ο ήλιος ανατέλλει απ' τη δύση!

Πώς όμως απέδειξε ο Ευάγγελος Λεμπέσης ότι ο βλάκας είναι απαραιτήτως και απατεών; Ιδού τι έγραψε στο ες αεί επίκαιρο εγχειρίδιό του περί της τεραστίας σημασίας των βλακών εν τω συγχρόνω βίω ο μοναδικός εκείνος δημοσιογράφος και φιλόσοφος :

"... Ο συνήθης κοινωνικός άνθρωπος θεωρεί τον επιτήδειο και τον απατεώνα ως ανηθίκους μεν, αλλά ως υποδιαιρέσεις του ευφυούς. Όλως το αντίθετον όμως συμβαίνει. Ο επιτήδειος και ο απατεών είναι ακριβώς υποδιαιρέσεις του βλακός. Και ιδού πώς. Είπομεν ανωτέρω ότι η πονηρία αποτελεί φυσικήν ιδιότητα των βλακών και δη φυσικήν συνέπειαν του γεγονότος ότι λόγω ατροφίας του νοητικού αυτών μηχανισμού, αποτελεί αύτη την μόνην άμυναν αυτών κατά πάσης έξωθεν επιθέσεως. Από της διαπιστώσεως της αληθείας ταύτης μέχρι της ακολούθου αληθείας υπάρχει εν και μόνον βήμα : ότι μόνον ο πνευματικώς ανάπηρος έχει ανάγκην της επιτηδειότητος και της απάτης δια να προωθηθεί ή να επικρατήσει. Ουδείς άνθρωπος αξίας έχει ανάγκην να γίνει επιτήδειος ή απατεών... Απόλυτος εσωτερική συνέπεια της πνευματικής αναπηρίας του βλακός είναι άλλωστε, όχι μόνον η αγελαία του τάσις, όχι μόνον η προώθησίς του "πλάτην με πλάτην" με την λεγεώνα των ομοίων του, όχι μόνον η προσφυγή εις τα ευτελέστερα μέσα της επιτηδειότητος, την έλλειψιν αντιθέτου γνώμης, την προσφοράν ευκόλων και ανηθίκων εκδουλεύσεων και την κολακείαν, αλλά και η συστηματική αποφυγή συγκρούσεως και πάσης μάχης. Και όταν ακόμη ο βλαξ, υπό την μορφήν του επιτηδείου ή του απατεώνος, εξαναγκασθεί να δώσει μάχην, θα δώσει αυτήν δια των πνευματικώς ευκολοτέρων και συνεπώς των ανηθικοτέρων "όπλων" : του ψεύδους, της διαστροφής, της ραδιουργίας και της συκοφαντίας. Εξ ου έπεται το ακλόνητον δόγμα : και η ανηθικότης είναι αποκλειστικόν προνόμιον των βλακών..."

Αν μου πείτε ότι δεν βλέπετε τις τεράστιες ομοιότητες των πάσης φύσεως ηγετών της εποχής του Λεμπέση (προς... "τιμήν" τους έγραψε άλλωστε το διαχρονικό περί βλακών εγχειρίδιό του) μ' αυτές που υπάρχουν στα πρόσωπα των πάσης φύσεως ηγετών του σήμερα, δεν θα σας πιστέψω!

Κατά "καλή" μου τύχη, η ώρα του μεσημεριανού φαγητού συμπίπτει χρονικώς με τα απογευματινά τηλεοπτικά σκουπίδια. Ρίχνω λοιπόν (ενσυνειδήτως) μια ματιά στο γυαλί, ώστε να ξέρω στη συνέχεια ποιον πρέπει να θεωρήσω υπεύθυνο για την κατάντια του μέσου "ενημέρωσης" και ποιον να φτύσω για τη δική μας κατάντια. Αφήστε που διαπίστωσα ότι παρακολουθώντας μια τέτοια τηλεοπτική εκπομπή χωνεύεις πιο γρήγορα το φαγητό! Ξέρετε λοιπόν τι είδα προχθές; Την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη να στολίζει ωσεί καλλωπιστικό φυτό, επί ημίωρο σχεδόν, το κεντρικό παράθυρο της εκπομπής "πολύ μπλα μπλα" (αναμφιβόλως εξαιρετικός τίτλος εκπομπής) και να ερωτάται επιμόνως από την ξανθειά παρουσιάστρια να πει την γνώμη της για την πορνοταινία της Τζούλιας!!! "Τι θέλετε να σας πω τώρα;", απαντούσε αμήχανα η υπουργός της κυβέρνησης. Τι να πείτε κ. Κατσέλη μου; Τη γνώμη σας να πείτε. Γι' αυτό δεν πήγατε; Γιατί, αν μου πείτε ότι άλλα σας είπαν ότι θα σας ρωτήσουν, για να βγείτε στο παράθυρο, και άλλα σας ρώτησαν, αποκλείεται να σας πιστέψω...

Και ερωτώ : Γιατί δεχθήκατε την πρόσκληση του "πολύ μπλα μπλα" κυρία υπουργέ της Οικονομίας, της Ανταγωνιστικότητας, της Ναυτιλίας και του κακού μας του καιρού; Δεν γνωρίζατε το πάνελ των συντελεστών και την θεματολογία της συγκεκριμένης εκπομπής; Τι περιμένατε ότι θα σας ρωτήσουν δηλαδή, γιατί πήρατε τα πρόσφατα μέτρα κατά των ασθενέστερων εισοδηματικώς τάξεων, ή μήπως γιατί οι γλύστρες είναι κλειστές αφού ο νόμος και το Σύνταγμα λένε πως πρέπει να είναι ελεύθερες; Τι νομίζετε ότι θα φοβηθώ πως θα με μηνύσετε αν σας κατατάξω στη λεγεώνα της βλακικής αγέλης του αειμνήστου Ευάγγελου Λεμπέση; Τέσσερις μήνες προσπαθώ να σας συναντήσω, για να θέσω υπ' όψιν σας κάποια θέματα τα οποία προβληματίζουν και ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος αυτού του λαού, που βρίσκει σαν μοναδική του διέξοδο την θάλασσα, αλλά κάθε προσπάθειά μου έπεσε στο κενό. Μήπως, αναρωτιέμαι, θα έπρεπε να παρουσιάσω κι' εγώ μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο "πολύ τάκα τάκα" για να σας πείσω να μου αφιερώσετε πέντε έστω λεπτά;

Αμ ο πρωθυπουργός μας; Είδατε πώς αντέδρασε στις ειρωνικές προτάσεις των γερμανών να πουλήσουμε την Ακρόπολη και τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου για να εξοφλήσουμε το δημόσιο χρέος μας; Είπε ότι "δώσαμε αγώνες για τα νησιά του Αιγαίου, τα τιμούμε και θέλουμε να μείνουν δικά μας". Πάλι καλά που είπε "θέλουμε να μείνουν δικά μας". Θα μπορούσε ας πούμε, αν ήταν ειλικρινής, να πει : "Και δεν τα παίρνετε; Μας έχει ζαλίσει η παρουσία τους"! Δεν είπε όμως στους εν δυνάμει γερμανούς αγοραστές με ποιο τρόπο τιμά στην πράξη τα ελληνικά νησιά ο πρώτος τη τάξει πολίτης της χώρας. Μήπως με τα υπερτιμημένα αεροπορικά εισιτήρια, που κάλλιο το έχει να πετάξει κανείς στη Ν. Υόρκη ή την Αυστραλία παρά στο Καστελλόριζο ή την Κάσο; Μήπως με την ανύπαρκτη ακτοπολοϊκή εξυπηρέτηση και τον χαρακτηρισμό πολλών νησιών του Αιγαίου σε "άγονα", ώστε να μπορεί ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός να "ρυθμίζει" κάθε φορά ποιος θα πάρει τον "χαλβά" της άγονης γραμμής και ποιος... απ' τα τρία το μακρύτερο; Μήπως με τις ανύπαρκτες υποδομές υγείας, λιμενικών έργων, σχολείων, αποχέτευσης και ύδρευσης; Μήπως με την συνεχιζόμενη εσωτερική μετανάστευση που ερημώνει τα νησιά και τα καθιστά "γκρίζες ζώνες" στα μάτια αδηφάγων γειτόνων και "συμμάχων"; Πώς κύριε πρωθυπουργέ θα πεισθούν οι γερμανοί ενδιαφερόμενοι κτηματομεσίτες και αγοραστές ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν ιδιοκτήτη ο οποίος ενδιαφέρεται γι' αυτά και δεν σκέφτεται να τα πουλήσει; Απλά πράγματα δηλαδή, τα οποία, αν μπορεί να τα αντιλαμβάνεται ένας ταπεινός απλός έλλην πολίτης, πώς είναι δυνατόν να μην τα αντιλαμβάνεστε εσείς, ο πρώτος (και προνομιούχος) πολίτης της χώρας; Και σταματώ εδώ γιατί, αν συνεχίσω με τα χρήματα και τις λύσεις που λέγατε ότι είχατε σαν αντιπολίτευση (προκειμένου να μας παραμυθιάσετε για να σας φέρουμε στη συμπολίτευση) και τις ταφόπλακες που εδώ και λίγους μήνες τοποθετείτε πάνω στους μισοπεθαμένους πολίτες της μικρομεσαίας τάξης, θα γεμίσει ο server που με φιλοξενεί και δεν μου περισσεύουν χρήματα για αναβάθμιση τούτες τις δύσκολες ώρες...

Επιτρέψτε μου μόνο κ. πρωθυπουργέ να ολοκληρώσω αυτό το ταπεινό μου πόνημα, καταθέτοντας μία ακόμη σπονδή στον αείμνηστο Ευάγγελο Λεμπέση, αναφέροντας ένα απόσπασμα απ' το περί βλακών εγχειρίδιό του.

"... Λαμβανομένης ήδη υπ' όψιν της επικαίρου ταύτης θέσεως των κατωτέρων βαθμίδων και προσώπων (των βλακών δηλαδή) εν τω κοινωνικώ διαφορισμώ, καθίσταται απολύτως νοητή και η άνοδος αυτών εις ανωτέρας βαθμίδας δια κοινού μεταξύ των συνασπισμού αναδεικνύοντος εαυτούς και αλλήλους, αφ' ενός μεν δι' οργανωμένης αντιστάσεως (boycotage) προς τα ανω, και παραλύσεως των τυχόν αντιθέτων ενεργειών των υπερκειμένων παραγόντων προς ανάδειξιν άλλου πράγματι ικανού προσώπου, αφ' ετέρου δε δι' οργανωμένης προωθήσεως προσώπου εκ των κόλπων αυτών προς την ανωτέραν βαθμίδα. Το φαινόμενον τούτο καλείται κλίκα. Ότι την εξέλιξιν ταύτην ουδείς δύναται να σταματήση είναι φανερόν, όσον είναι φανερά η νομοτελειακή συνάρτησις των ως άνω δεδομένων. Κατά την αυτήν συνάρτησιν το φαινόμενον συνεχίζεται. Ενός βλακός υπερκειμένου, μύριοι έπονται, ο δε ούτω ανελθών βλαξ θα προωθήσει ο ίδιος πρόσωπα μόνον κατώτερα εαυτού, μέχρις ότου μία βιαία έξωθεν επέμβασις, υπαγορευομένη υπό της ανάγκης άλλου τινός κοινωνικού οργανισμού, ή ο φυσικός εκφυλισμός ενός τοιούτου οργανισμού εκ των έσω, επιφέρει θεμελιώδη τινά ανατροπήν ή και αυτόν τούτον τον τερματισμόν του βίου του εκφυλισθέντος οργανισμού..."

Και ας μη χαμογελάει χαιρέκακα ο ευτραφής προκάτοχός σας, γιατί και σ' αυτόν θα ταίριαζαν "γάντι" όλα όσα έγραψε ο Λεμπέσης...

Όσο για μας; Με τις υγείες μας. Εδώ είμαστε άλλωστε, να σας ξαναψηφίσουμε. Τσούζει αλλά, όπως απεδείχθη, μας αρέσει...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος