Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"Historical Seas Tall Ships Regatta 2010"

Κτίζοντας το μέλλον απ' το παρελθόν. Πώς η εισαγωγή νέων ιδεών σε παρωχημένα σχέδια μπορεί να δημιουργήσει ένα σκάφος με την ύψιστη απόδοση.

Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Προβολή μιας άλλης εποχής στο σήμερα...Άρωμα και εικόνες μιας άλλης εποχής ζωντάνεψαν το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουνίου 2010 με την παρουσία των μεγάλων κλασσικών ιστιοφόρων που έδεσαν στο λιμάνι του Λαυρίου με την ευκαιρία της "Historical Seas Tall Ships Regatta 2010". Και περπατούσαμε όλοι στους προβλήτες του Λαυρίου θαυμάζοντας τα υπέροχα σκαριά που μας ταξίδεψαν νοερά σε μια άλλη εποχή ρομαντισμού, ναυτωσύνης, εξερευνήσεων και θαλασσινής περιπέτειας. Η "Sail Training International" είναι ένας Οργανισμός που διοργανώνει διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες με ψηλά ιστιοπλοϊκά σκάφη "αντίκες", θα έλεγα, χρησιμοποιώντας έναν αδόκιμο ίσως όρο που χρησιμοποιεί συνήθως κανείς για να χαρακτηρίσει τα παλιομοδίτικα αυτοκίνητα.

 

Εντυπωσιακό το Εγγλέζικο σκαρί με το όνομα Tenasious.Στους αγώνες αυτούς, οι οποίοι κάθε χρόνο διεξάγονται σε διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν μέρος και άτομα με κινητικά προβλήματα ή άτομα με απώλεια όρασης και ακοής. Η φιλανθρωπική αποστολή της "Sail Training International" περιλαμβάνει την εκπαίδευση νέων ανθρώπων μέσω των μαθημάτων ιστιοπλοίας, ανεξάρτητα από το εθνικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό ή κοινωνικό τους υπόβαθρο. Τα μαθήματα ιστιοπλοίας παρέχουν σημαντικά εφόδια ζωής, όπως κατανόηση του ρόλου και των προσόντων που απαιτούνται για ομαδική εργασία, διοίκηση και αυτοεκτίμηση. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο προβάλλουν επίσης την κατανόηση και φιλία μεταξύ των λαών.

Το Ρωσικό Mir, μεγαλύτερο σε μέγεθος από όλα τα άλλα ιστιοπλοϊκά σκάφη που ήταν μέχρι σήμερα το πρωί στο Λαύριο.Ένας από τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν αυτή τη χρονιά περιελάμβανε και τα ελληνικά λιμάνια του Βόλου και του Λαυρίου, σαν σημεία εκκίνησης και τερματισμού. Τα σκάφη απέπλευσαν από το λιμάνι του Βόλου, όπου παρέμειναν από τις 9 ως τις 12 Μαίου, αναβιώνοντας τον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών οι οποίοι αναζήτησαν το χρυσόμαλλο δέρας στα στενά του Ελλησπόντου. Πέρασαν στη συνέχεια από την Κων/πολη (27-30 Μαίου) και την Βάρνα της Βουλγαρίας (21-24 Μαίου) και επέστρεψαν στην Ελλάδα καταπλέοντας στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου παρέμειναν από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου, παρέχοντας την δυνατότητα σε πολύ κόσμο να τα θαυμάσει και να τα δει από κοντά. Τα σκάφη Σκαλιστή γέφυρα!απέπλευσαν σήμερα (Δευτέρα 7 Ιουνίου) από το λιμάνι του Λαυρίου με προορισμό  την πόλη Antwerp του Βελγίου, όπου στις 10 Ιουλίου 2010 θα ξεκινήσει ο επόμενος φετινός αγώνας που θα περιλαμβάνει, εκτός από το λιμάνι Antwerp του Βελγίου, τα λιμάνια Aalborg της Δανίας, Kristiansand της Νορβηγίας και Hartlepool της Μεγάλης Βρεττανίας.

Το ολλανδικό Tecla και το τουρκικό Bodrum.Τα πληρώματα παρήλασαν στους δρόμους του Λαυρίου με τυμπανοκρουσίες και τραγούδια, ξεσηκώνοντας την πόλη και τους κατοίκους της και δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στο βροχερό και κρύο, αρχικώς, ηλιόλουστο στη συνέχεια Σαββατοκύριακο. Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαυρίου και το τοπικό Λιμεναρχείο ήταν σε επιφυλακή, σε μια προσπάθεια να υποδεχτούν τα πληρώματα και να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά τα υπέροχα σκαριά μιας άλλης εποχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δραστηριότητες της "Sail Training International" προσελκύουν Τα πληρώματα παρήλασαν στο Λαύριο δίνοντας το στίγμα των χωρών τους με τις ενδυμασίες και την μουσική τους. χορηγούς οι οποίοι προωθούν την εμπορική και κοινωνική εικόνα των εταιρειών τους, στηρίζοντας οικονομικά την συμμετοχή νέων ιστιοπλόων από διάφορες χώρες του κόσμου. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι δεν γίνονται δεκτές σαν χορηγοί εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των τσιγάρων, του οινοπνεύματος, του πολεμικού εξοπλισμού και του τζόγου.

Το γερμανικό Alexander Von Hamboltd. Θα μπορούσε αυτό το πλήρωμα να είναι π.χ. από την  Βουλγαρία; Όχι βέβαια! Από την Ινδονησία είναι!

Η σκάλα επιβίβασης στο Kri Dewaruci της Ινδονησίας.

Χρώμα Ινδονησίας και φολκλόρ στους δρόμους του  Λαυρίου!
Το σκάφος του Oman. Το ακρόπλωρο του σκάφους απ' το Oman.

Η σκάλα επιβίβασης στο σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού του Oman Sahbab Oman.

Το Tenacious, με λιμάνι νηολογίου το Southampton της  Αγγλίας.

Το Kri Dewaruci από την Ινδονησία. Κλασσικό Βρεττανικό καραβόσκαρο με το... διστακτικό όνομα May be. Εντυπωσιακή η πλώρη του De Waruci από την Ινδονησία.

 

Κατάρτια που θυμίζουν... ουρανοξύστες!