Αν δεις το σκάφος στο βουνό ... sealegs το έχουν τραβήξει!
Το είδε εν κινήσει, το φωτογράφισε και το βιντεοσκόπησε ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ένα αμφίβιο φουσκωτό σκάφος έκανε προσφάτως την εμφάνισή του στο 31ο Ναυτικό Σαλόνι των Αθηνών και έκλεψε την παράσταση. Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι, ενώ το κοιτούσαν, το μυαλό τους έτρεχε αυθόρμητα στην... αλυσσοδεμένη ή, ακόμη χειρότερο, την ανύπαρκτη γλίστρα της περιοχής τους! Και μπορεί μεν η συνολική εικόνα του «Sealegs», στην αρχή τουλάχιστον, να προκάλεσε έκπληξη ή να ξένισε τους επισκέπτες της έκθεσης, η προσεγμένη, λιτή και στιβαρή κατασκευή του όμως, και ιδίως αυτή των αναδιπλούμενων τροχών του, κάθε άλλο παρά ειρωνική διάθεση προκάλεσε.
Γέννημα θρέμα της μακρινής Νεοζηλανδίας το «Sealegs», το όνομα του οποίου, από μόνο του, παραπέμπει σε ένα πατενταρισμένο σύστημα τριών τροχών, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στην αλουμινένια γάστρα του και δίνουν τη δυνατότητα στο φουσκωτό αυτό σκάφος να κινείται με την ίδια άνεση, πρόσω ή ανάποδα, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά! Και όταν λέω ότι το «Sealegs» κινείται στη στεριά, εννοώ ότι οι μεγάλοι τρακτερωτοί τροχοί του αδιαφορούν παντελώς για την επιφάνεια πάνω στην οποία παίρνουν την εντολή να κινηθούν! Είτε αυτή είναι μια αμμουδερή παραλία, είτε είναι φύκια, άσφαλτος, χώμα ή πέτρες! Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή του, το «Sealegs» έχει τη δυνατότητα να κινηθεί στην ξηρά σε επιφάνεια με ανηφορική κλίση μέχρι 25% και σε κατηφορική με κλίση μέχρι 33%!
Είχα την ευκαιρία να επιβιβαστώ στο αμφίβιο «Sealegs 7.10» και να βάλω τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων. Η επιβίβαση, κατ’ αρχάς, δεν έχει καμμία ομοιότητα με τον τρόπο που επιβιβάζεται (ή αποβιβάζεται) κανείς σε άλλα σκάφη, αφού έχει τη δυνατότητα να πατήσει σε έναν από τους τρεις τροχούς και να ανέβει στο σκάφος, όπως ακριβώς θα έκανε αν επρόκειτο να ανέβει ένα σκαλί για να μπει στο σπίτι του ή να επιβιβαστεί σε ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο! Χωρίς να χρειαστεί καν να φορέσει γαλότσες ή να πηδήσει π.χ. από κάποιο προβλήτα! Ο χειριστής του «Sealegs» έχει μάλιστα τη δυνατότητα να χαμηλώσει τους βραχίονες των τροχών της πρύμνης ή, εναλλακτικώς, τον βραχίονα του τροχού της πλώρης, και να κάνει έτσι ακόμη πιο εύκολη την επιβίβαση ατόμων που ανήκουν στις... «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού.
Η κίνηση στους τροχούς δεν μεταδίδεται μέσω κάποιου άξονα, αλλά με υδραυλική πίεση, την οποία δημιουργεί μια τετράχρονη δικύλινδρη αερόψυκτη βενζινοκίνητη μηχανή Honda 24 h.p., η οποία είναι τοποθετημένη μέσα στο ταμπούκι που δημιουργεί το κάθισμα του κυβερνήτη, η οποία μεταφέρεται στους δύο πίσω τροχούς μέσω δύο μειωτήρων οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι επάνω στους πίσω τροχούς και αντλεί βενζίνη από την δεξαμενή του σκάφους, όπως ακριβώς και η εξωλέμβια. Ο πλωριός τροχός αναλαμβάνει απλώς να κατευθύνει το σκάφος στην ξηρά, υπακούοντας στους χειρισμούς του κυβερνήτη. Με ποιο τρόπο; Με το ίδιο το τιμόνι της εξωλέμβιας!
Ας μη φανταστεί βεβαίως κανείς ότι το «Sealegs» μπορεί να κινηθεί στην ξηρά για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή σε μεγάλες αποστάσεις όπως ένα... αυτοκίνητο. Η ταχύτητά του (στην ξηρά) αγγίζει τα δέκα χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ο μέγιστος συνεχής επιτρεπόμενος χρόνος κίνησής του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δεκαπέντε λεπτά. Ο χρόνος αυτός αρχίζει να μετράει από την ώρα που ο τετράχρονος Honda θα τεθεί σε λειτουργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά την πάροδο των δεκαπέντε λεπτών το σκάφος ακινητοποιείται. Απλώς, επειδή ο τετράχρονος Honda είναι αερόψυκτος, πρέπει να μεσολαβήσει κάποιος χρόνος (είκοσι περίπου λεπτών της ώρας) έως ότου πέσει η θερμοκρασία του και μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι.
Θεωρώ ότι η μικρή αυτή ταχύτητα, όσο και ο περιορισμένος σχετικώς χρόνος κίνησης του «Sealegs» στην ξηρά είναι υπερ-αρκετά, αφού το ζητούμενο δεν είναι να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του (που μπορεί να βρίσκεται και τριάντα χιλιόμετρα μακριά) ... «καβάλα» στο σκάφος (ούτε επιτρέπεται απ’ τον νόμο άλλωστε, αφού μιλάμε για σκάφος και όχι για αυτοκίνητο), αλλά να το βγάζει με ευκολία απ’ τη θάλασσα, σε μέρη όπου δεν υπάρχει γλίστρα και τζιποειδές. Όταν το «Sealegs 7.10» ακινητοποιηθεί στην ξηρά, λόγω κάποιας μηχανικής βλάβης του κινητήρα, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, ο κυβερνήτης απελευθερώνει με μια κίνηση την βαλβίδα που μεταφέρει την υδραυλική πίεση στους τροχούς και το σκάφος μπορεί να ρυμουλκυθεί με αυτοκίνητο πάνω στις ρόδες του, σε κοντινή όμως απόσταση και με μικρή ταχύτητα.
Στην περίπτωση βεβαίως κατά την οποία τυγχάνει το σπίτι να βρίσκεται σε απόσταση εκατό π.χ. μέτρων απ’ το σημείο που σκάει το κύμα, τότε δεν τίθεται καν θέμα trailer ή αυτοκινήτου, αφού ο κυβερνήτης του «Sealegs» μπορεί να το παρκάρει έξω ακριβώς απ’ την πόρτα του σπιτιού του ή σε κάποιο υπόστεγο του οικοπέδου! Μπορεί εύκολα λοιπόν να φανταστεί κανείς πόσο διασκεδαστική θα είναι η χρήση ενός τέτοιου αμφίβιου σκάφους σε νησιά και παραλίες, όπου το εξοχικό σπίτι ή η μόνιμη κατοικία του ιδιοκτήτη του βρίσκεται δίπλα (ή σχεδόν δίπλα) στη θάλασσα!
Η πλεύση του «Sealegs 7.10» εντυπωσιάζει, χωρίς αμφιβολία, καθώς στην Ελλάδα δεν είμαστε ιδιαιτέρως εξοικειωμένοι με τις γάστρες αλουμινίου. Οι ανεπιθύμητοι ήχοι, τριγμοί και κραδασμοί, από ταμπούκια που τρίζουν ή ανομοιογενή υλικά που δεν δένουν αρμονικά μεταξύ τους, στο «Sealegs 7.10» είναι ανύπαρκτοι, ενώ η βαθειά σχετικώς γάστρα του (21 μοίρες deadrise) αντιμετωπίζει αξιοπρεπώς τα κύματα, χωρίς να ταλαιπωρεί τους επιβαίνοντες. Ενώ πάντως το «Sealegs 7.10» κινείται με αργούς ρυθμούς στην ξηρά, η ταχύτητά του στο νερό δεν περνάει απαρατήρητη. Με κινητήρα Evinrude ETEC 150 h.p., δύο επιβαίνοντες και καλές καιρικές συνθήκες, το αμφίβιο αυτό σκάφος ξεπέρασε τους 37 κόμβους και παρέμεινε πλαναρισμένο στους 10.
Την πρώτη σκέψη ότι οι τρεις ευμεγέθεις τροχοί και το σύστημα που τους κινεί και τους υποστηρίζει (τροχοί, βραχίονες, μειωτήρες, κινητήρας Honda κ.λπ.) προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος στο «Sealegs 7.10», έρχεται να εξισορροπήσει και να διασκεδάσει το μικρό βάρος της αλουμινένιας γάστρας, σε σχέση πάντοτε με το βάρος μιας αντιστοίχου μήκους γάστρας από G.R.P., το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο. Το συνολικό πάντως βάρος του «Sealegs 7.10» ανέρχεται στα 1.220 κιλά, συμπεριλαμβανομένου του εξωλέμβιου κινητήρα των 150 h.p. της Evinrude, του τετράχρονου Honda, 80 λίτρων καυσίμου και, φυσικά, των τροχών!
Οι τροχοί, όταν είναι σε όρθια θέση, δεν επηρεάζουν σε καμμία περίπτωση την πλεύση του «Sealegs 7.10» γιατί η απόστασή τους από την επιφάνεια της θάλασσας είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια επαφής τους με το νερό. Σύμφωνα με όσα μου είπε ο αντιπρόσωπος, αλλά και όσα ο ίδιος διαπίστωσα, οι τροχοί, εκτός από το προβλεπόμενο πλύσιμο με γλυκό νερό, δεν χρειάζονται κάποια άλλη ιδιαίτερη φροντίδα συντήρησης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εκτεθιμένοι μηχανισμοί οι οποίοι μπορεί να διαβρωθούν ή να οξειδωθούν από την επαφή τους με το θαλασσινό νερό. Να συμπληρώσω ότι οι τροχοί έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και ανάποδα χάρις σε ένα λεβιέ δύο θέσεων που υπάρχει στην κονσόλα οδήγησης.
Είναι πάντως πρωτόγνωρη η εμπειρία να επιβιβάζεται κανείς σε ένα φουσκωτό σκάφος όταν αυτό είναι έξω απ’ το νερό, να... τροχοδρομεί μ’ αυτό στην ξηρά και στη συνέχεια να μπαίνει στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη ενός trailer! Και όταν οι τροχοί δεν πατάνε πλέον στον βυθό, ο κυβερνήτης να κατεβάζει τον εξωλέμβιο κινητήρα και να τον θέτει σε λειτουργία ενώ, συγχρόνως, με το πάτημα ενός διακόπτη, να ανεβάζει τους τρεις τροχούς, όπως ακριβώς κάνει ο πιλότος ενός αεροπλάνου όταν αυτό απογειωθεί!
Και όταν το «Sealegs» επιστρέφει στην παραλία και το βάθος της θάλασσας το επιτρέπει, ο κυβερνήτης κάνει τις αντίθετες ακριβώς κινήσεις. Τριμάρει και απενεργοποιεί την εξωλέμβια ενώ, συγχρόνως, κατεβάζει τους τροχούς, ενεργοποιώντας την αερόψυκτη τετράχρονη Honda, και οδηγεί το σκάφος κάτω απ’ τη σκιά ενός δένδρου της παραλίας ή στο παρακείμενο parking! Τόσο απλά! Ούτε φουντάγια, ούτε προβλήτες, ούτε βρεξίματα, ούτε trailer, ούτε κοσμοσυρροή και εκνευρισμός στη γλίστρα, ούτε μουράβια για να μην πιάσει "μαλλί" η γάστρα! Το αμφίβιο φουσκωτό της "Sealegs" δεν θα μπορούσε μάλιστα να μη διαθέτει και δύο αδιάβροχους προβολείς, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο chine της πλώρης, για τη νυκτερινή ανέλκυση και οδήγηση στην ξηρά!
Το σκάφος στερείται βεβαίως μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, όπως αυτούς που συνηθίσαμε να απολαμβάνουμε στα «κοινά» r.i.b.’s, και θα έλεγα ότι δεν προσφέρεται για camping on board. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι το «Sealegs» κατασκευάστηκε στη Νέα Ζηλανδία με γνώμονα τη... «Σπαρτιάτικη» θαλασσινή εξόρμηση, την άμεση και εύκολη καθέλκυση-ανέλκυση, την ελαχιστοποίηση πρόσθετου εξοπλισμού και προβλημάτων, και το... ψάρεμα. Στρίτσο στην πλώρη για την άγκυρα και τα αγκυρόσχοινα έχει προβλεφθεί από τον κατασκευαστή και, μάλιστα, σε συνδυασμό με το καπάκι και το μαξιλάρι που το καλύπτει, διαμορφώνει ένα ακόμη κάθισμα για ένα άτομο (όταν βεβαίως ο καιρός το επιτρέπει). Προσωπικώς δεν συνιστώ σε κάνενα να κάθεται στη θέση αυτή κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ανεξαρτήτως τύπου και μήκους σκάφους.
Ενδεικτικά δείγματα αυτής της φιλοσοφίας αποτελούν ο χώρος φύλαξης του δολώματος κάτω απ’ το ντεκ, σε ειδικώς διαμορφωμένο ρηχό αποστραγγιζόμενο ταμπούκι (μπροστά απ' το τελευταίο κάθισμα), αλλά και η ύπαρξη ενός κινητού «τραπεζιού», για το κόψιμο του δολώματος, το οποίο αποθηκεύεται μέσα στο κάθισμα αυτό (μαζί με το δοχείο του λαδιού που καταναλώνει η εξωλέμβια) και το οποίο, όταν χρειαστεί, τοποθετείται σε ειδική υποδοχή δίπλα στον κινητήρα και τις καλαμοθήκες. Επιπλέον πάντως μικροί αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι είναι επισκέψιμοι μέσω θυρίδων, υπάρχουν κάτω απ' το ντεκ, ανάμεσα στο στρίτσο της άγκυρας και το κάθισμα της κονσόλας και πίσω απ' το κάθισμα του κυβερνήτη.
Κάποιες λεπτομέρειες στο ίδιο το σκάφος, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο υλικό κατασκευής του, αλλά και μερικές λύσεις στην εγκατάσταση του ειδικού, αλλά και λιτού συγχρόνως, εξοπλισμού του, μου κίνησαν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Η σκάλα επιβίβασης, επί παραδείγματι, η οποία είναι μονίμως στερεωμένη πάνω στον πρυμιό αεροθάλαμο, προσφέρεται για άμεση χρήση, χωρίς όμως να γίνεται αισθητή η παρουσία της όταν δεν χρησιμοποιείται.
Η μικρού όγκου αλουμινένια δελφινιέρα διαθέτει δύο κοτσανέλα inox και μπορεί να δεχτεί και τον εργάτη της άγκυρας, ενώ ο τρόπος συγκόλλησής της στο κυρίως σώμα του σκάφους (όμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική!) της εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή. Ανάλογης στιβαρότητας είναι και το σύστημα κατασκευής, κίνησης και στερέωσης των τροχών πάνω στην αλουμινένια γάστρα, η συνολική δε εικόνα τους παραπέμπει σε τροχούς αεροπλάνου!
Ανοξείδωτες χειρολαβές υπάρχουν τόσο στην πλάτη του διπλού καθίσματος κυβερνήτη-συγκυβερνήτη, όσο και στο επίσης διπλό κάθισμα που ακολουθεί, ώστε να στηρίζονται οι επιβαίνοντες κατά την διάρκεια της πλεύσης. Το τελευταίο προς την πρύμνη διπλό κάθισμα, το οποίο φιλοξενεί συνήθως τον ψαρά της παρέας (και όχι μόνο) εκτελεί και χρέη στήριξης του κινητήρα όταν αυτός είναι τριμαρισμένος. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε το κάθισμα αυτό δεν διαθέτει στήριγμα και μαξιλάρι πλάτης.
Άλλο ένα κάθισμα υπάρχει μπροστά ακριβώς απ’ την κονσόλα, ενώ ένας αποθηκευτικός χώρος δημιουργείται κάτω από αυτό. Η κονσόλα οδήγησης είναι λειτουργική, επιτρέπει την εύκολη διέλευση προς και από την πλώρη του σκάφους, και φιλοξενεί όλα όσα χρειάζεται το «Sealegs 7.10» για να κινηθεί στη θάλασσα και στην ξηρά. Χειριστήρια για την εξωλέμβια 150άρα Evinrude E TEC, αλλά και για την τετράχρονη Honda, φώτα πλεύσης, πολυόργανο της Evinrude, v.h.f., ipod, πίνακα διακοπτών, g.p.s. και πίνακα ασφαλειών στο ντουλάπι που βρίσκεται χαμηλά, κοντά στα πόδια του κυβερνήτη.
Το ανοξείδωτο roll bar του « Sealegs 7.10» είναι χαμηλό και διακριτικό, και εκτός από την κεραία του v.h.f και τον φανό αγκυροβολίας, φιλοξενεί επίσης τέσσερις καλαμοθήκες. Όσο για το παρμπρίζ και το ανοξείδωτο κάγκελλο της κονσόλας οδήγησης; Είναι αναδιπλούμενα, χαμηλώνοντας έτσι το συνολικό ύψος του σκάφους ώστε να μπορεί αυτό να στεγαστεί σε υπόστεγο ή parking χαμηλού ύψους. Το «Sealegs 7.10» διαθέτει έξι αεροθαλάμους, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από Hypalon Neoprene (828 grade). Για την κατασκευή της γάστρας χρησιμοποιείται ειδικό αλουμίνιο θαλάσσης πάχους 4 mm (5083 marine grade). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κατασκευαστής δεν παραδίδει κανένα σκάφος χωρίς εξωλέμβια γιατί, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του (www.sealegs.com), τα «Sealegs» κατασκευάζονται με ένα ειδικό ολοκληρωμένο ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικώς για τα σκάφη αυτά.
Η μίζα του εξωλέμβιου κινητήρα, επί παραδείγματι, ελέγχει επίσης και τον κινητήρα της Honda και, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, προβλέπεται ένα σύστημα διπλής φόρτισης. Επίσης, κάθε σκάφος, προτού παραδοθεί στον πελάτη, δοκιμάζεται από τον κατασκευαστή ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν καλώς. Ως εκ τούτου, αν δεν έχει τοποθετηθεί ο κινητήρας, δεν θα είναι εφικτή αυτή η δοκιμή καλής λειτουργίας. Στα σκάφη της «Sealegs», τα οποία εξάγονται στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετούνται κατά κανόνα οι κινητήρες E TEC της Evinrude, καθώς, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μόνο αυτές εναρμονίζονται με τα standards της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτουν πιστοποίηση (CE).
Η κύρια δεξαμενή καυσίμου σε όλα τα σκάφη της «Sealegs», από την οποία μπορούν να αντλούν ταυτοχρόνως βενζίνη και οι δύο κινητήρες του σκάφους, έχει χωρητικότητα 80 λίτρων και είναι τοποθετημένη κάτω απ’ το ντεκ, στον χώρο μεταξύ της κονσόλας και του καθίσματος του κυβερνήτη. Ο χώρος αυτός είναι επισκέψιμος. Κατ’ εξαίρεσιν στο «Sealegs 7.10» υπάρχει και ένα εφεδρικό ρεζερβουάρ χωρητικότητας 100 λίτρων, το οποίο είναι στερεωμένο στην πλάτη του δευτέρου καθίσματος.
Το «Sealegs 7.10» είναι πιστοποιημένο στην κατηγορία «C» για πλόες σε κατάσταση θαλάσσης με κύματα ύψους μέχρι δύο μέτρα και ένταση ανέμου μέχρι έξι μπωφόρ.
Διευκρίνιση : Εξ αιτίας της αψυχολόγητης και ακατανόητης ενέργειας του "φίλου" μου Νίκου Κολούμπα να διαγράψει όλα τα βιντεάκια που είχα κατά καιρούς τραβήξει και είχε αυτός αναρτήσει στον δικό του λογαριασμό στο YouTube, αναγκάζομαι να τα ξαναμοντάρω και να τα αναρτήσω πλέον σιγά σιγά στον δικό μου λογαριασμό. Αν και δεν ευθύνομαι, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους των διαδικτυακών περιοδικών "Rib and Sea" και "Camper Life".
Το βίντεο της παρουσίασης ανέβηκε και πάλι στο YouTube, με δικό μου μοντάζ αυτή τη φορά και μουσική του Γιώργου Ρήγου.
Κάμερα: Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Μοντάζ : Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Μουσική : Γιώργος Ρήγος
Αποκλειστικός αντιπρόσωπος :
MEGISTI BLUE Yacht Charters Ltd.
Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη 10
Γλυφάδα 166 74
Τηλ. : 210 8948611 - 8985235
Fax : 210 8985234
e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.