Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

49ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβας.

Ήταν στην Γένοβα, είδε, φωτογράφισε και σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ένα μικρό τμήμα της τεράστιας μαρίνας στην έκθεση της Γένοβας. Πέρασα, αναγκαστικώς, πολλές φορές μπροστά από τα χλιδάτα cruisers, mega yachts, racing boats και ιστιοπλοϊκά, που ήταν ελλιμενισμένα στη μεγάλη μαρίνα της έκθεσης αλλά, μένοντας πιστός στις "ρατσιστικές" μου προτιμήσεις, προσποιήθηκα πως δεν τα είδα γιατί, αν σταματούσα, να τα φωτογραφίσω έστω, οι οκτώ ημέρες της έκθεσης δεν θα μου έφταναν, ακόμη και αν κατασκήνωνα εκεί απ' το πρωί μέχρι το βράδυ! Μέσα σ' όλο εκείνο το τρέξιμο και το άγχος, με τα χιλιάδες εκθέματα να με πολιορκούν, τα πόδια μου να διαμαρτύρονται και τα χέρια μου να έχουν... μακρύνει, εξ αιτίας όλων αυτών που μετέφερα μαζί μου, δεν ήθελε τελικώς πολύ να γίνει η "πατάτα".

Το... συμπλήρωμα της μαρίνας, και όχι όλο, στην έκθεση της Γένοβας!Κατά ένα πολύ περίεργο λοιπόν τρόπο, οι φωτογραφίες που τράβηξα στο κτίριο με τους έσω έξω κινητήρες, και όχι μόνο, χάθηκαν όλες! Τις έσβησα κατά λάθος, στην προσπάθειά μου να τις μεταφέρω στο lap top που είχα μαζί μου, ή τις "κατάπιε" η ψηφιακή τεχνολογία; Αδύνατον να πω με σιγουριά. Γεγονός είναι ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα έκανα τη θλιβερή διαπίστωση ότι οι φωτογραφίες εκείνες είχαν κάνει φτερά! Porca mizeria, που θα έλεγαν και οι Ιταλοί! Το πληγωμένο μου γόητρο ωστόσο έσωσε η βιντεοκάμερα γιατί, βλέπετε, έχω το "βίτσιο" να βιντεοσκοπώ, συνήθως, κάθε τι που φωτογραφίζω! Ως εκ τούτου οι έσω έξω κινητήρες δεν θα λείψουν από αυτή την παρουσίαση. Θα τους δείτε στο βίντεο που θα αναρτηθεί στο τέλος του κειμένου, μαζί βεβαίως με αποσπασματικές σκηνές απ' το ταξίδι μας.

Το δεκατριάμετρο Zeta Elle που αναζητεί... αντιπρόσωπο.Στη φετινή έκθεση της Γένοβας, και όχι μόνο, πολλοί ήταν οι... φουσκωτοί εκπρόσωποι της Ιταλικής Σχολής οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύονται από κάποια εταιρεία στην Ελλάδα. Από tenders και μεσαίου μεγέθους φουσκωτά σκάφη, μέχρι χλιδάτα cabin ή sport cabin mega r.i.b.'s. Ένα από αυτά το εντυπωσιακό Zeta Elle, μήκους 13,2 μέτρων, με ζευγάρι έσω έξω κινητήρων και, εναλλακτικώς, πρυμιά δεύτερη καμπίνα στην περίπτωση τοποθέτησης εξωλεμβίων. Πολλοί έμειναν πάντως να περιεργάζονται την ανοξείδωτη βάση του bimini top, η οποία άγγιζε το τέλειο, από κατασκευαστικής απόψεως.

Το περίπτερο της εταιρείας Λάλιζας στην έκθεση της Γένοβας.Οι Ιταλοί φαίνεται, μεταξύ μας, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα πρωτεία, σε αριθμό (τουλάχιστον) κατασκευαστών φουσκωτών σκαφών, αφού τα τελευταία χρόνια απέκτησαν έναν απροσδόκητο "ανταγωνιστή", που δεν είναι άλλος από την μικρή μας "ψωροκώσταινα"! Και αν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τον συνδικαλιστικό φορέα του κλάδου, είχαν δώσει λίγη περισσότερη προσοχή και είχαν επιδείξει στοιχειώδες ενδιαφέρον, για την παραπέρα προώθηση αυτού του αυτοδημιούργητου κατασκευαστικού τομέα, είναι βέβαιο ότι οι Ιταλοί θα μας κοιτούσαν σήμερα με το τηλεσκόπιο, και όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των κατασκευαστών!

Impetus 36. Ένας εκπρόσωπος της δυτικής ακτής των Η.Π.Α. στη Γένοβα. Γι' αυτή πάντως την "εσωστρέφεια" ευθύνεται επίσης, κατά την γνώμη μου, η ατολμία και η έλλειψη φαντασίας των Ελλήνων κατασκευαστών, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα αναλάβει το κόστος και το "ρίσκο" να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύτερο ευρωπαϊκό αγοραστικό κοινό, συμμετέχοντας, μέσω κάποιου ξένου αντιπροσώπου τους έστω, στις μεγάλες ναυτικές εκθέσεις του εξωτερικού. Και αν μια τέτοια κίνηση δεν έγινε τα χρόνια που πέρασαν, τότε δηλαδή που η διεθνής οικονομική κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη, πώς να περιμένει κανείς να δει Έλληνες κατασκευαστές, σε περίοδο μάλιστα "ισχνών αγελάδων", να συμμετέχουν στην Ιταλική έκθεση τη στιγμή που δεν συμμετέχουν ούτε στην Ελληνική; Έτσι, τα μοναδικά Ελληνικά περίπτερα, που εγώ τουλάχιστον είδα στη Γένοβα, ήταν το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. και το περίπτερο της εταιρείας Λάλιζας, η οποία όμως απουσίασε από το δικό μας φετινό Ναυτικό Σαλόνι!

Στο περίπτερο της Sacs η παντρειά έγινε με κινητήρες Evinrude.Η Αμερικανική εταιρεία "CVL", που δραστηριοποιείται στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσίασε για πρώτη φορά το ενδεκάμετρο καμπινάτο φουσκωτό σκάφος Impetus 36. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σκάφος αυτό ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονης εμπειρίας στον ναυτικό κατασκευαστικό τομέα, οπότε η ασφάλεια, η άνεση και οι υψηλές ταχύτητες που παρέχει στον ιδιοκτήτη του ήταν αναμενόμενες.

Δίπλα στο περίπτερο της Evinrude τα "μικρομεσαία" φουσκωτά σκάφη της Sacs, από το S 490 και 590 Young, μέχρι το S 870 με διπλή τοποθέτηση κινητήρων. Στον δεύτερο όροφο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της έκθεσης ήταν τα μεγάλα σκάφη της ίδιας εταιρείας, ανάμεσα στα οποία περίοπτη θέση κατείχαν το Stratos και το θηριώδες Strider 15.

To Stratos της Sacs.Εδώ θα σας εξομολογηθώ κάτι. Καλή η έκθεση της Γένοβας, αλλά κάποια στιγμή "μπουχτίζει" κανείς! Είναι τόσες πολλές οι προσφερόμενες λύσεις, τόσες πολλές οι διαφορετικές αλλά και παρόμοιες εκδοχές, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν κάποιο σκάφος, αλλά και οι άνθρωποι του ειδικού Τύπου, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τη μεγάλη αυτή ναυτική έκθεση, στο τέλος ζαλίζονται! Και οι μεν πρώτοι αποχωρούν πελαγωμένοι, συνήθως, και άπρακτοι, οι δεύτεροι δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν και πού να τελειώσουν! Καλά λένε, τελικώς, ότι ο άνθρωπος δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτε!

Νέο Scanner με κινητήρα hydro jet diesel!Κάτι ανάλογο πάντως συνέβη και στην περίπτωσή μου, με αποτέλεσμα, ένα μήνα μετά το κλείσιμο της Γενοβέζικης έκθεσης να μην έχω καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσω την αναφορά μου, προσπαθώντας να βάλω σε κάποια σειρά έναν απίστευτο όγκο προσπέκτους, φωτογραφιών και σημειώσεων! Φωτογραφίες και βίντεο λοιπόν θα είναι, μάλλον, η πιο γρήγορη, καλή και εφικτή λύση στο μέλλον για την κάλυψη των εκθέσεων. Εκτός και αν πρόκειται για κάτι διαφορετικό, οπότε θα υπάρχουν και τα ανάλογα σχόλια.

Αφού όμως μίλησα για φωτογραφίες και βίντεο, πάμε!
Focchi 550. Από τις Ιταλικές εταιρείες που δεν έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα. Heaven στα 40 πόδια, με άξονες και προπέλλες επιφανείας. Και η Joker στον χορό των μεγάλων με το νέο 33άρι της σειράς Mainstream. To εικοσιτεσσάρι Wave από την Altamarea.
Το πεντάμετρο της Arimar. Infinity από την κλασσική Ιταλική Asso. Σταθερή στην επιλογή hydro jet κινητήρων στα μικρά της η Avon. Arctic 745 από την διαχρονική Bat.
Νέο επτάμετρο Arctic από την Bombard σε έκδοση... εκστρατείας. Αθλητική εμφάνιση από την Kardis που το φέρνει στην Ελλάδα η True North. Δυνατά στα μεγάλα και η Lomac. Το χλιδάτο Magazzu στα εννέα μέτρα.
Το θαύμα (mirabilis) της Marco στα 29 πόδια. Το περίπτερο της Mariner. Marlin cabin, με διπλή τοποθέτηση έσω έξω κινητήρων, στα 38 πόδια. Κονσόλα οδήγησης και θέση κυβερνήτη στο Marlin 38.
Και η Nautica Led με καμπινάτο στα 33 πόδια. Στο περίπτερο της Novurania. Καμπινάτο στα 29 πόδια και από την Stingher. Εντυπωσιακό το καινούριο καμπινάτο της Vezuviana.
Τμήμα του πλωριού deck στο νέο cabin της Vezuviana. Το πεντάμετρο Williams, Αγγλικής προέλευσης, με κινητήρα hydro jet. Εντυπωσιακό και με πολλές λύσεις για ναυτικό κάμπινγκ το νέο Zar 97. Το καινούριο καμπινάτο N ZO της Zodiac το οποίο εθεάθη ήδη και στη χώρα μας.
Phylum στα 33 πόδια από την Gruppo Mare. Σκάφος για διάσωση από την Prestige στα 7.3 μέτρα. It takes two to... tango από την Asso!
Cabin 34άρι από την BWA. Φουσκωτά σκάφη και από την άγνωστη στην Ελλάδα Seawater. To Solemar 28. Εδώ οι φωτογραφίες επιτρέπονται... Η... εξυπνότερη ίσως κονσόλα της έκθεσης στο Solemar 28.
Zar και στα 6,5 μέτρα. Tenders Yam από την Yamaha. Δύσκολο να βρω άδειο το 4XC H9 της Honda για να το φωτογραφίσω! Το περίπτερο της Alson.
Καράβι ολόκληρο το Strider 15 της Sacs! Η πλώρη και η είσοδος στην καμπίνα του Marlin 38. Η θέση οδήγησης και ο πρυμιός καναπές στο νέο καμπινάτο της Vezuviana. Το επτάμετρο Bwa της σειράς Reef.
Καμπινάτο από την Surprise. Αυτή την... έκπληξη πάντως δεν την έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα.
Το φουσκωτό της Flyer στα 25 πόδια.

 

 

 


Πλωτή γέφυρα, με όλη τη σημασία της λέξης!Έφυγα απ' την έκθεση της Γένοβας έχοντας κάνει, κυριολεκτικώς, ένα κεφάλι... καζάνι! "Άντε τώρα να δω πώς θα τα βάλω όλα αυτά σε μια τάξη και θα τα χωρέσω στο περιοδικό", είπα στην καπετάνισα, καθώς αφήσαμε πίσω μας την La Spezia και μπήκαμε στον παλιό δρόμο που οδηγεί στην Parma, την Brescia και από κει στη λίμνη Γκάρντα. "'Ολα θα γίνουν, και το ξέρεις", απάντησε εκείνη, ενώ το camper ανηφόριζε στους πρόποδες των Αππέννινων. Το ορεινό τοπίο, πάντως, σε συνδυασμό με την ηλιόλουστη μέρα και τις καντάδες των πουλιών, καθάρισαν γρήγορα το μυαλό μου από φουσκωτά σκάφη και εξωλέμβιες, σε σημείο μάλιστα που κάποια στιγμή βγήκα απ' το αυτοκίνητο και άρχισα να μαζεύω... κάστανα και μανιτάρια!

Και τι δεν θα έδινα να μένω σ' αυτό το σπιτάκι πάνω στη λίμνη Garda! Ο δρόμος, αν και ανηφορικός, ήταν εκπληκτικός, χωρίς βεβαίως διόδια!  Ελάχιστα τα αυτοκίνητα που συναντήσαμε, αφού είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τη γρήγορη autostrada. Κάποια στιγμή, κοντά στο μεσημέρι, σταμάτησα το camper σε ένα ξέφωτο και στρογγυλοκάθισα στην τραπεζαρία, δίπλα στο μεγάλο παράθυρο, απολαμβάνοντας το τοπίο και αφήνοντας το βλέμμα μου να κατηφορίσει στη μεγάλη χαράδρα που ξεκινούσε απ' τις καστανιές και χανόταν προς τη θάλασσα. Η ολοκλήρωση της απόλαυσης ήταν δύο τηγανητά αυγά, με προσούτο, Ιταλικά panini, σαλάτα και παγωμένη μπύρα! Μεγάλη υπόθεση, τελικώς, αυτό το αυτοκίνητο...

Το απόγευμα της ίδια ημέρας φτάσαμε στο χωριό Sirmione, πάνω στη λίμνη Γκάρντα, ενώ ο ουρανός είχε ήδη αρχίσει να γκρινιάζει, και παρκάραμε σε υπαίθριο πάρκινγκ για campers, δίπλα ακριβώς στη λίμνη! Επόμενη κίνηση να ρεμβάσουμε το ομιχλώδες τοπίο και τον υγρό καθρέφτη της λίμνης, και να ταίσουμε ένα τσούρμο πάπιες που έπεσαν σαν στούκας πάνω στο ψωμί που τους ρίξαμε.

Παλιό μεν, σχεδόν αδύνατο να το αποκτήσει κανείς δε!Λίγο αργότερα, και ενώ ολοκληρώναμε τη διαδικασία της προετοιμασίας του βραδινού φαγητού και της διανυκτέρευσης, πάρκαρε δίπλα μας η... Ακρόπολη! Ένα παμπάλαιο one off πολυεστερικό camper, προσαρμοσμένο πάνω στο σασί ενός εξ ίσου παμπάλαιου φορτηγού Mercedes! Το λιμπίστηκα τόσο πολύ εκείνο το συλλεκτικό πράγμα, σε σημείο που, απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του, στερέωσα μια κάρτα μου πάνω στο παρμπρίζ του με την φράση : If you ever decide to sell it, please call me"! Λίγο αργότερα, και ενώ η αντίκα είχε φύγει, κατάλαβα πόσο μάταιη ήταν η κίνηση και το ενδιαφέρον μου για την αγορά της...

Το χωριό Limone πάνω στη λίμνη Garda.Μολονότι ο καιρός την επομένη δεν ήταν και πολύ αισιόδοξος, αποφασίσαμε να κάνουμε τον γύρο της μεγάλης λίμνης με το παπί. Και δεν πήγε καθόλου άσχημα εκείνη η βόλτα, με εξαίρεση το ψιλόβροχο που μας έπιασε, λίγο πριν και μετά το χωριό Limone, στο βορειοδυτικό άκρο της Γκάρντα. Τη διαπίστωση πάντως ότι οι Ιταλοί είναι πολύ μπροστά, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και αυτού που εμείς αποκαλούμε "αρχαία κληρονομιά και παράδοση", τη βιώσαμε σε όλη της διαδρομή μας.

Ένα από τα γραφικά λιμανάκια της λίμνης Garda.Απίστευτα μεσαιωνικά χωριά και πόλεις-κάστρα, δίπλα στις όχθες της λίμνης, υπέροχα ρομαντικά καφέ μέσα σε μικρές μαρίνες, βγαλμένες θαρρείς από κάποια ταινία του Disney, καθαροί δρόμοι, πολλά υπαίθρια πάρκινγκ και ένα πλήθος κόσμου να πηγαινοέρχεται και να απολαμβάνει το περπάτημα στα γραφικά καλντερίμια.

Η Βενετία έλαμπε κάτω απ' τον φθινοπωρινό ήλιο μετά την καταιγίδα. Αφήσαμε πάντως για κάποια άλλη φορά την επίσκεψή μας στη Gardaland, ένα είδος "Disneyland", που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της λίμνης, γιατί ο χρόνος μας πίεζε και έπρεπε να επιστρέψουμε στη Βενετία όπου θα επιβιβαζόμασταν στο "Σοφοκλής Βενιζέλος" για το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα. Επτά ευρώ πληρώσαμε στα διόδια της autostrada, για ένα δρόμο εκατό περίπου χιλομέτρων, όσα δηλαδή πληρώνει κανείς στο Ζευγολατειό για να παίξει τη Ρώσικη ρουλέτα στην κατ' ευφημισμό "εθνική οδό" Κορίνθου-Πατρών!

Σαν τα σαλιγκάρια βγήκαν όλοι στην πλατεία του Αγ. Μάρκου μετά τη βροχή. Μαζί με μας στη Βενετία έφθασε και η καταιγίδα. Έτσι η απογευματινή βόλτα μας στα στενοσόκακα της μοναδικής αυτής πόλης έγινε κάτω από ομπρέλλα, με τα κανάλια, τα μεσαιωνικά κτίρια και το πολύβουο ανθρώπινο πλήθος να παίζουν στις παλ αποχρώσεις του γκρίζου. Η επόμενη μέρα ήταν αυτό που λέμε το φως μετά την καταιγίδα! Ένας λαμπερός ήλιος, που έπαιρνε θαρρείς την εκδίκησή του για την προηγούμενη απουσία, και μια Βενετία να μας κατευοδώνει λουσμένη στο φως, καθώς το πλοίο κυλούσε αργά στο μεγάλο κανάλι προς το ανοικτό πέλαγος...

Ευχαριστώ, με την ευκαιρία, τον καλό μου φίλο Γιώργο Μισετζή ο οποίος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου, εδώ και λίγο καιρό, το μοντάζ και την μουσική επιμέλεια των βιντεοταινιών μου.

Το πρώτο μέρος της παρουσίασης της έκθεσης της Γένοβας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.ribandsea.com/boats/boatsshow/197-49-.html