Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Ο χασάπης της γειτονιάς μού διηγήθηκε το εξής ωραίο: κάποιοι τύποι του έκλεψαν δύο ποδήλατα που στάθμευε στο ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου της μονοκατοικίας του. Βλέποντας ότι ο γείτονάς του στην απέναντι μονοκατοικία σταθμεύει και αυτός το μηχανάκι του στο δικό του οικόπεδο, του είπε μια μέρα να το κλειδώνει, διότι υπάρχει κίνδυνος να του το κλέψουν, όπως έγινε με τα ποδήλατα του χασάπη. Και τότε ο γείτονας δεκαετιών του είπε: «Και σένα τί σε νοιάζει;». Ο χασάπης απομακρύνθηκε ζητώντας ταπεινά συγγνώμη για την ενόχληση.
Τη στιχομυθία αυτή προσπαθούσα να μεταφέρω σε κάποιο αρθρίδιο, για να δείξω την κοινωνική κατάπτωση αυτού του λαού. Δεν μου ερχόταν κάτι στο μυαλό, όμως, οπότε ο φίλος Διονύσης Ρηγόπουλος με έβγαλε από το αδιέξοδο στέλνοντάς μου τούτο το γράμμα εξ αφορμής του χθεσινού αρθριδίου μου. Το αντιγράφω χωρίς την άδειά του, διότι φρονώ ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί.
« … φοβάμαι πως δεν βρισκόμαστε εκεί απ' όπου αρχίσαμε, όπως γράφεις, αλλά χειρότερα. Τουλάχιστον έτσι δείχνει ο πίνακας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Με αυτή την ευκαιρία αντιγράφω εδώ email που έστειλα προ ολίγου σε φίλο … (και περιλαμβάνει τον παραπάνω πίνακα).
Δες επίσης σε παρακαλώ το σχόλιό μου προς τον Άδωνι στη διαβούλευση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που αναφέρω. Τώρα είναι εξαιρετικά κατάλληλη στιγμή να αυξήσουμε την απαίτηση. Αν δεν κάνουν και τώρα την ψηφιακή αποτύπωση, θα αργήσουν πολύ να την κάνουν (αν την κάνουν) και εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε αδίκως...
==========================================================================
………..
1. Η εκδήλωση The IMF and the Greek Crisis: myths and realities, στο London School of Economics, Hosted by the Hellenic Observatory and Hellenic Bankers Association-UK
http://www.lse.ac.uk/Events/2019/09/20190930t1830vLSE/the-imf-and-the-greek-crisis
Ten years after the start of the Greek crisis, the discussion will centre on the role played by the IMF, its coordination with the European Union, and the lessons to be learned in the case of future crises.
«in the case of future crises»!... Μήπως είναι πιο επείγον να αντλήσουμε διδάγματα για την κρίση που συνεχίζεται; Αλλά αυτή, μάλλον κάνουμε όλοι πως δεν τη βλέπουμε… Και βέβαια εστιάζουμε στην οικονομική κρίση, όταν πρόκειται ξεκάθαρα για άρνηση να δούμε την πραγματικότητα, για κρίση αξιών και κρίση εμπιστοσύνης.
Ένα mea culpa, αλλά και πολλές βολές τόσο προς τους Ευρωπαίους όσο και προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, περιελάμβανε η ομιλία του Πολ Τόμσεν σε εκδήλωση του London School of Economics υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες».
Ο Kevin Featherstone μάς εξασφάλισε με αυτή την εκδήλωση μια βάση για να κινηθούμε περαιτέρω. Είναι δυνατόν να γίνονται στα αγγλικά πανεπιστήμια (London School of Economics, London Business School, κτλ) περισσότερες (και κυρίως ουσιαστικότερες σε περιεχόμενο) εκδηλώσεις για το πρόβλημα της Ελλάδας, απ’ ότι γίνεται στο εμβληματικό δικό μας Πολυτεχνείο; Αλήθεια, ποια είναι η τελευταία εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για το τρέχον και βασικότερό μας πρόβλημα και (κυρίως) τι αποτέλεσμα και τι follow-up υπήρξε.
Πάντως, οι αριθμοί του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δείχνουν ότι κάναμε την περίφημη «έξοδο από τα μνημόνια» με χειρότερα αριθμητικά δεδομένα απ’ ότι μπήκαμε στην Κρίση (http://www.pdma.gr/el/2012-02-24-17-16-31).
2. Η μεγάλη ευκαιρία αυτών των ημερών, να εντάξει η Κυβέρνηση στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο την αποτύπωση του Δημοσίου:
Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και θέματα ηλεκτρονικών Μητρώων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να περιληφθεί και η βασική αποτύπωση της δομής και της στελέχωσης του Δημοσίου, δηλαδή της βασικής ψηφιακής υποδομής για επόμενα αναπτυξιακά και οργανωτικά βήματα.
Το τελευταίο σχετικό σχόλιό μου στη δημόσια διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο απευθύνεται στον ίδιο τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=10795#comments). Περιέχει συνοπτικό ιστορικό τού χρόνιου θεμελιώδους προβλήματος και της εύκολης λύσης του καθώς και συνδέσμους προς τα προηγούμενα σχετικά σχόλια στις διαβουλεύσεις για το ίδιο νομοσχέδιο.
Το εκτενέστερο από τα προηγούμενα σχόλια (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=10450#comments) έχει στο τέλος αναφορές με χρονολογική σειρά σε παλαιότερα άρθρα και βίντεο για το θέμα.
Επίσης, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, τη μέρα που άρχιζε η συζήτηση για το Επιτελικό Κράτος στην Ολομέλεια, είχα ξαναθυμίσει την εκκρεμότητα με το άρθρο «Η ψηφιακή αυτογνωσία προϋπόθεση για το επιτελικό κράτος», που περιλαμβάνει και την παρουσίαση του θέματος στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής.
Το πόσοι και πώς θα απαιτήσουν αυτό το τεχνολογικά απλό βήμα διαφάνειας, είναι καθοριστικό για την έκβαση της υπόθεσης. Η ψηφιακή αποτύπωση έχει διπλή χρησιμότητα:
(α) Θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς διαχειρίζεται και
(β) Θα αποδείξει στους πολίτες ότι το Κράτος δεν προσπαθεί να αποκρύπτει ακόμη και τα πιο βασικά δεδομένα του.
3. Από τον αγώνα καθημερινών ανθρώπων για να αποτινάξουν τον γερμανικό ζυγό, το 1940-1945.
Από μικρό παιδί, άκουγα από τον πατέρα μου αυτές τις ιστορίες. Συγκρίνω τη γενιά του με τη δική μας και δεν μπορώ να εξηγήσω τη σημερινή αδιαφορία και απάθεια (ιδίως καθώς έχουμε τόσα τεχνολογικά μέσα στη διάθεσή μας).
https://www.jesseheines.com/SecretWar/
Στις σελίδες 233-238 του PDF της αγγλικής έκδοσης(https://www.jesseheines.com/~heines/academic/papers/2003secretwar/SecretWar.pdf) φαίνεται η δομή της Υπηρεσίας 5-165 με όσα μέλη της ήταν γνωστά στη διοίκηση. Οι επαγγελματικές τους ιδιότητες (δικηγόροι, μηχανικοί, φοιτητές, υπάλληλοι, ναυτικοί, κτλ) δείχνουν ότι αυτά τα άτομα δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση με πολεμικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Στη σελίδα 237 φαίνονται τα μέλη του Τεχνικού Τμήματος, υπό τον χημικό μηχανικό και επιμελητή του ΕΜΠ Σταύρο Βραχνό.
Οι φωτογραφίες αυτές υπάρχουν μόνον στην αγγλική έκδοση. Όταν εκδόθηκε ο «Μυστικός Πόλεμος»*, πολλοί από τους παραπάνω ζούσαν και ο πατέρας μου επέλεξε να βάλει μόνον φωτογραφίες των εκτελεσθέντων από τα μέλη της Οργάνωσης, για να μην εκληφθεί σαν προσπάθεια αυτοπροβολής.
Όπως συζητήσαμε και χτες, πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη σημερινή απαραίτητη προσπάθεια να ανακάμψει η πατρίδα μας».
Προβολή βίντεο YouTube Ψηφιακή Αυτογνωσία του Κράτους – Απόψεις ΕΕΛΛΑΚ στην Επιτροπή ΔΔ της Βουλής (30.7.2019)
Υ.Γ. Ο τίτλος αποτελεί την αντίδραση του μακαρίτη καθηγητή μου αρχαίων Καρβέλα, ο οποίος κάθε φορά που διαπίστωνε την άγνοια μας στην τάξη αναφωνούσε «Τα χάλια μας».
*Τίτλος του βιβλίου του πατέρα του Δ. Ρηγόπουλου που περιγράφει άγνωστες ιστορίες αντίστασης κατά των Γερμανών.