Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

«Το Μνημόνιο είναι ευτυχία» [Theodore Bungalows].

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

ntouzΕννέα συναπτά μνημονιακά έτη. Και πανηγυρίζει ο Αλαίσκοις, επειδή, μεταξύ άλλων, θα μπορούμε να δανειζόμαστε φθηνά, τώρα που μας έβγαλε [λέμε και καμμιά μ… να περνάει η ώρα] από τα Μνημόνια. Διότι, αν δεν μπορείς να δανείζεσαι για να αναπληρώνεις τη ρεμούλα, τί σόι χώρα είσαι.
https://www.ribandsea.com/articles/2331-nai-ksexynomaste-stis-agores.html

Η ΚΙΝΑΛήτισσα Φώφη θυμήθηκε, ότι δεν πρέπει να ξαναέρθει η δεξιά. Η Φώφη που ψήφισε το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο το μακρύτερο Μνημόνιο. Που υπηρέτησε ως υπουργός την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αλλά τη μάρανε η δεξιά. Λέτε να θέλει να ξεχαστεί η εν λόγω κυβέρνηση, εξ ου και απέπεμψε τον Ντέπιουτη; Μπά!

https://www.ribandsea.com/articles/3538-syggnomi-ivan-syggnomi-betty.html
http://makpress.blogspot.com/2015/09/20092015.html

kinalΤον Κούλη τον έχει μαράνει το ασύστολο κυνικό ψεύδος της κυβέρνησης Καρανίκα και υπόσχεται σε κάθε του βήμα ότι δεν θα απολύσει κανένα δημόσιο υπάλληλο. Σκασίλα του, αν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους τους απολύουν οι επιχειρηματίες.

Οι δανειστές απαιτούσαν «μεταρρυθμίσεις», λέξη που είχε καταντήσει καραμέλα στο στόμα κάθε υπουργού. Εκτός από την πάταξη της γραφειοκρατίας που έχει θεριέψει, μία από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ήταν και η επιτάχυνση της απονομής τής Δικαιοσύνης, αυτής για την ηγεσία της οποίας έγινε τόσος ντόρος τελευταίως. Παράδειγμα: μέχρι την 31.12.2015 ηκολουθείτο στον Άρειο Πάγο η εξής διαδικασία. Με τον ορισμό δικασίμου ο Πρόεδρος όριζε έναν αρεοπαγίτη εισηγητή, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει γραπτή την εισήγησή του οκτώ ημέρες προ της δικασίμου. Έτσι, οι διάδικοι γνώριζαν και ποια θα ήταν η τελική απόφαση, αφού στατιστικώς το 95% των αποφάσεων αποτελούσε αντιγραφή τής εισήγησης. Και αναλόγως έπρατταν. Αν δεν άρεσε η εισήγηση, ο αναιρεσείων παρητείτο από την αναίρεση και το πανηγύρι τελείωνε. Γλύτωνε και την καταδίκη στην ουχί ευκαταφρόνητη δικαστική δαπάνη του αντιδίκου του.

Πάντως, με δεδομένη την εισήγηση, ήτοι σχεδόν έτοιμη την απόφαση και δακτυλογραφημένη, η απόφαση εκδιδόταν εντός 2-3 μηνών από τη δικάσιμο και ήταν έτοιμη για άμεση παράδοση  στους διαδίκους. Τώρα, όμως, με τη νέα δικονομία, εισαχθείσα κατ’ επιταγή των δανειστών, τρομάρα τους, η εισήγηση καταργήθηκε. Αποτέλεσμα; Οι αποφάσεις εκδίδονται σε 7-9 μήνες, ίσως και σε ένα χρόνο, από τη δικάσιμο και δακτυλογραφούνται 4-5 μήνες μετά τη δημοσίευση. Άσε που οι δικάσιμοι ορίζονται σε 11-12 κατ’ ελάχιστον μήνες  από την κατάθεση της αναίρεσης. Μιλάμε για φοβερή μεταρρύθμιση. Από την κατάθεση της αναίρεσης έχεις πλέον απόφαση σε 2-2,5 χρόνια, ήτοι σε χρόνο σχεδόν διπλάσιο από εκείνον  που απητείτο πριν από τη φοβερή αυτή μεταρρύθμιση.  

Πώς το είπαμε Θόδωρα; Ευτυχία και στην επιτάχυνση της απονομής τής Δικαιοσύνης.

Μπορεί η γραφειοκρατία να θέριεψε και η απονομή τής Δικαιοσύνης να φρέναρε, αλλά θα βγούμε στις αγορές για φθηνό χρήμα, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες των κωματόσκυλων, των παρατρεχάμενων ακαμάτηδων, των μετακλητών, των αμετακλήτως μεταταγέντων και αποσπασθέντων, να αναθέτουμε έργα στους κολλητούς με την ανάλογη μίζα κ.λπ. Ήδη οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αιθέρος Αθηνών δείχνουν τον δρόμο.
Once Memorandum always Memorandum!